Propostes de lectura

150 llibres recomanats per regalar i regalar-vos aquest Nadal el 2021

  • EL PERIÓDICO ofereix una selecció destil·lada i per categories de llibres perquè no falti la lectura durant aquestes festes nadalenques. Passeu, llegiu i aneu, sobretot, a la vostra llibreria favorita

150 llibres recomanats per regalar i regalar-vos aquest Nadal el 2021
23
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La gent va recuperar el plaer de la lectura durant el confinament i l’ha mantingut tots aquests mesos de pandèmia en què a més ha continuat fidel a les llibreries. Per no perdre’s entre les nombroses novetats de llibres per regalar o autoregalar-se aquest Nadal hem seleccionat 10 títols de cada categoria per acontentar tots els paladars.

-Literatura catalana

-Literatura castellana

-Literatura estrangera

-Supervendes

-Novel·la negra

-Fantasia i ciència-ficció

-Clàssics

-Llibre il·lustrat

-Còmic

-Manga

-Història, biografies i memòries

-Música i cine

-No ficció

-Gastronomia

-Infantil i juvenil

Literatura catalana, per Anna Abella

‘Solitud’ / ‘Mosaic. Intimitats’

Víctor Català. Edicions 62 / Club Editor. 19,50 / 24,95 €

Dos llibres recuperen la figura de Caterina Albert. Un, la nova edició de ‘Solitud’, que reuneix els pròlegs que l’autora va escriure per a la seva obra cabdal i inclou la lectura personal de vuit autors d’avui, entre els quals, Enric Casasses, Najat El Hachmi, Raúl Garrigassait, Mercè Ibarz, Vicenç Pagès i Toni Sala. I dos, ‘Mosaic’, on Club Editor reuneix les seves reflexions memorialístiques, algunes d’inèdites.  

‘Estimat Pablo / Querido Pablo’

Maria Jaén. Rosa dels Vents / Plaça & Janés. 18,90 € 

Un Pau Casals en l’exili, que havia jurat no tornar a trepitjar Espanya mentre visqués Franco, va incomplir la seva pròpia promesa una vegada, el 1955: va tornar a Catalunya per a l’enterrament de la violoncel·lista Francesca Vidal. Ara la guionista i autora d’‘Amorrada al piló’ homenatja en aquesta documentada ficció la discreta figura d’aquesta dona per la qual el famós músic va mantenir una passió secreta. 

‘Sola’ / ‘Sola’

Carlota Gurt. Proa / Libros del Asteroide. 18,00 €

L’autora dels celebrats relats de ‘Cavalcarem tota la nit’ (Premi Mercè Rodoreda) ha debutat a la novel·la amb aquesta intriga psicològica protagonitzada per una dona jove que després de perdre la feina torna a l’aïllada masia on es va criar. La seva potent veu enfronta el lector a la soledat, la llibertat i els dimonis familiars.  

‘La cendra de la vida’ / ‘La ceniza de la vida’

Josep Pla. Destino. 24,90 €

La faceta com a narrador de l’autor empordanès ha quedat eclipsada rere el Pla memorialista, paisatgista, biògraf, periodista o viatger. Ara, per primera vegada es reuneix en un volum tota la narrativa de l’autor d’‘El quadern gris’, en una edició a càrrec de l’editor Jordi Cornudella. Són 34 narracions que el mateix escriptor va publicar com a definitives entre 1949 i 1967 després de revisar primeres versions d’algunes.

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura catalana

Literatura castellana, per Elena Hevia

‘Horda’

Ricardo Menéndez Salmón. Seix Barral. 17.00 € 

L’autor asturià torna a crear una distòpia en aquesta novel·la breu però intensa que imagina la humanitat enfonsada en el silenci, ja que el poder ha sigut pres pels nens i ells persegueixen qualsevol manifestació de la paraula. Una faula que alerta sobre en què pot convertir-se el nostre futur. 

‘La senyora Potter no és exactament Santa Claus’

Laura Fernández. Literatura Random House. 23,90 €

Una ciutat on sempre és hivern, una mítica localització d’una novel·la no menys mítica, una infinitat de personatges que entrecreuen els seus destins en una boja fantasmagoria que té tant d’ingènua com de cruel. La nova incursió de Laura Fernández en el seu particular univers és la seva aposta més ambiciosa. 

‘Las primas’

Aurora Venturini. Tusquets. 18 €

Una nova oportunitat per a aquesta novel·la extraordinària amb què l’autora, l’argentina Aurora Venturini, es va donar a conèixer als 85 anys, en guanyar un premi de nova novel·la enfocat a autors novells i que avui les autores llatinoamericanes –com Mariana Enriquez, que firma el pròleg– reivindiquen.

‘Los nombres impares’

Álex Chico. Candaya. 17 €

Un llibre que enclou recerques a l’estil de ‘Los detectives salvajes’ i amb què Álex Chico rendeix homenatge a Roberto Bolaño i els poetes mexicans infrarealistes, a més de l’excèntric autor argentí Néstor Sánchez. Chico explora els límits entre la realitat i la ficció amb un artefacte literari que barreja ficció, assaig i memòria. 

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura castellana.

Literatura estrangera, per E. H.

‘Des de dins’ / Desde dentro’

Martin Amis. Anagrama. 24 €

La segona aventura memorialística d’Amis és tan intensa com ‘Experiència’, la seva primera incursió en la matèria quan tenia 50 anys. Des d’aleshores ha creat una nova família i se n’ha anat a viure Nova York, però el llibre va molt més enllà en una barreja que aplega reflexió i gotes de ficció.

‘Apeirògon’ / ‘Apeirógono’

Colum McCallum. L’Altra / Seix Barral. 22,90 €

Un apeirògon és una figura geomètrica amb un nombre il·limitat de cares. Des d’aquesta perspectiva, que s’obre a 1.001 fragments narratius, es reconstrueix l’amistat entre l’israelià Rami Elhanan i el palestí Bassam Aramin, que van perdre les respectives filles en el conflicte.

‘Cruïlles’ / ‘Encrucijadas’

Jonathan Franzen. Empúries / Salamandra. 22 €

Des dels anys 70 i fins als nostres dies, el «gran novel·lista nord-americà» segueix la història d’una família i alhora fa la dissecció de la deriva religiosa i moral dels Estats Units, tot i que amb una declarada intenció més ficcional i menys històrica que les seves novel·les anteriors.

‘La història d’en Shuggie Bain’ / ‘Historia de Shuggie Bain’

Douglas Stuart. Ed. 1984 / Sexto Piso. 23 €

Aquesta magnífica novel·la de caràcter autobiogràfic d’aquest autor novell, nascut a Glasgow en una família desestructurada, en la més absoluta pobresa i en un entorn en què la seva condició gai no era ben rebuda, li va valer el premi Man Booker i el reconeixement internacional.

Consulteu la selecció completa de llibres de literatura estrangera.

Supervendes, per E.H. i A.A.

‘Mai’ / ‘Nunca’

Ken Follet. Rosa dels Vents / Plaça & Janés. 24,90 €

L’autor d’‘Els pilars de la Terra’ torna a enfundar-se el vestit de supervendes, aquesta vegada aparcant la novel·la històrica i mirant, amb temor, al futur. El gal·lès planteja un ‘thriller’ on l’amenaça de la Tercera Guerra Mundial és més que possible, amb grups terroristes, una ambiciosa Xina i una presidenta nord-americana que afronta una crisi global.  

‘La madre de Frankenstein’

Almudena Grandes. Tusquets. 22,90 €

Apareguda poc abans de la pandèmia, l’última novel·la de la plorada Almudena Grandes recupera la figura de la fanàtica Enriqueta Rodríguez després d’haver assassinat la seva filla Hildegart, que va concebre perquè es convertís en la «dona del futur». També en tapa dura amb estoig (26 €).

‘El italiano’

Arturo Pérez-Reverte. Alfaguara. 21,90 €

Un episodi pràcticament desconegut de la Segona Guerra Mundial, els bussejadors italians que van enfonsar 14 naus britàniques a Gibraltar i la badia d’Algesires entre 1942 i 1943, va inspirar al creador d’Alatriste la seva nova novel·la. Insta a reflexionar sobre la figura de l’heroi i transita pels grisos per veure la part bona i dolenta de cada bàndol.

‘Quan s’esborren les paraules’ / ‘Cuando se borran las palabras’

Rafel Nadal. Columna / Planeta. 21 €

La mort del pare i la malaltia degenerativa de la mare marquen aquest títol amb què el periodista i escriptor tanca el seu tríptic de la memòria familiar després de ‘Quan érem feliços’ i ‘Quan en dèiem xampany’. Els records i la pèrdua d’ells, el pas del temps, la nostàlgia d’èpoques que acaben o el llegat per a les joves generacions componen el seu llibre més íntim.

Consulteu la selecció completa de supervendes.

Novel·la negra, per A. A.

‘La poli, la convicta, la gánster y la ladrona’

Candice Fox. RBA. 19 €

Nous aires negrocriminals arriben des d’Austràlia gràcies a l’olfacte d’Antonio Lozano a RBA. Candice Fox arrodoneix una trama complexa amb les quatre protagonistes del títol, plenes de matisos, els camins de les quals s’entrellacen a Los Angeles. Un altre títol arribat dels antípodes a ser tingut en compte a la col·lecció ‘Serie Negra’ és ‘Bajo una luz fría’, de Garry Disher, on un veterà detectiu torna a la policia per resoldre casos oberts.

‘Piel quemada’

Laura Lippman. Salamandra Black. 20 €Un ‘noir’ clàssic que dinamita les normes del gènere. Amb ecos de ‘El carter sempre truca dues vegades’, l’autora nord-americana manté el suspens psicològic al voltant d’una relació tòxica entre dos amants que es coneixen en un bar: La Polly, una atractiva pèl-roja que fuig del seu segon marit (el primer va morir assassinat), i l’Adam, un seductor rodamon. 

‘La edad de la inocencia’

Michael Connelly. AdN. 18,50 €

L’infal·lible i no menys incombustible Michael Connelly presenta una nova entrega de l’‘Advocat del Lincoln’, llegeixi’s Mickey Haller, que aquesta vegada haurà de defensar-se a si mateix, des de la presó, d’una acusació d’assassinat, ja que quan la policia atura el seu cotxe troba al maleter el cadàver d’un dels seus clients. Per a això comptarà amb la inestimable ajuda de Harry Bosch.  

‘El derecho de los lobos’

Stefano De Bellis i Edgardo Fiorillo. Alfaguara. 22,90 €

Aquest sorprenent tàndem italià (De Bellis ha sigut policia, economista, sommelier i compositor; Fiorillo és biòleg, editor i treballa en un hospital) firma un brillant i apassionant debut negre ambientat a la Roma plena d’intrigues del segle 80 aC. Un jove Ciceró com a Sherlock Holmes i personatges com Cras i Pompeu es mouen en un entramat de baixos fons, una matança, un parricidi, vici i corrupció. 

Consulteu la selecció completa de llibres de novel·la negra.

Fantasia i ciència-ficció, per Ernest Alós

‘Proyecto Hail Mary’

Andy Weir. Nova. 22,90 €

Andy Weir es va donar a conèixer amb ‘El marciano’ (bricolatge a l’espai, soledat robinsoniana, música i un punt d’humor) i va punxar amb ‘Artemisa’. Però amb el seu tercer llibre se supera. Més ‘do it yourself’ en solitari perdut en immensitats interestel·lars, més rigor d’enginyeria i al mateix temps empatia, imaginació i bona escriptura per construir la comunicació entre dues espècies incompatibles però decidides a salvar els seus respectius planetes d’una amenaça exobiològica.

‘Piranesi’

Susanna Clarke. Amsterdam. 20 €

Després d’un llarguíssim interval d’inactivitat, Susanna Clarke ha tornat amb un llibre captivador. ¿Com descriuria la seva existència un home que, sense memòria ni referents, cregués que l’infinit laberint d’arquitectura colossal on viu és tot el món i el seu únic visitant, ell i un grapat d’esquelets, és tota la humanitat? Clarke no només pren imatgeria i títol de les ‘Carceri d’invenzione’ de Gianbattista Piranesi.

‘Déus menuts’

Terry Pratchett. Mai Més. 19,50 €

L’editorial Mai Més segueix amb el titànic repte de traduir les 41 novel·les del Discmón de Terry Pratchett al català i trobar el públic juvenil i adult que al nostre país encara no ha descobert l’ordidor de fantasia i humor més intel·ligent. Ja en porta cinc i els dos últims, ‘El color de la màgia’ i ‘Déus menuts’, són una elegant sàtira de les profecies, déus i ordres màgiques de la fantasia èpica. I de la religió.

‘Un dia tot això serà teu’

Adrian Tchaikovsky. Chronos. 19,95 €

Va sobre un granger, acompanyat de la seva eficient mascota, un al·losaure, que es garanteix a través de viatges en el temps que la Terra postapocalíptica que ha aconseguit regenerar i habitar en solitari serà només per a ell i que mai tornarà a ser destruïda. Però les guerres del temps contenen paradoxes perilloses. Una de les novel·les curtes editades només en català al nostre país que aviat tindrà la seva continuació traduïda al castellà.

Consulteu la selecció completa de llibres de fantasia i ciència-ficció.

Clàssics, per E.H.

‘L’adolescent’

Fiódor M. Dostoievski. Alba. 39 €

Tot i que pertany a una de les etapes més ben valorades del torturat escriptor rus –la va escriure abans de ‘Els germans Karamàzov’–, aquesta novel·la arrossega un cert maleïdisme. El protagonista és un jove de 19 anys, fill il·legítim d’un noble amb qui té una relació molt complexa.

‘Vathek’

William Beckford. Reino de Cordelia. 24,90 €

Aquest clàssic de la literatura gòtica l’hi deu tot a la reunió orgiàstica que Beckford va organitzar en la seva propietat de Fonthill el 1781. Es tracta d’una fantasia oriental que amb les seves fantasmagories i erotisme es va anticipar al surrealisme. Aquesta excel·lent edició porta il·lustracions de Raúl Arias.

‘Cuentos completos’

Gustave Flaubert. Páginas de Espuma. 39 €

Quan es compleix –el 12 de desembre– el 200 aniversari del naixement de l’autor de ‘Madame Bovary’, serà bo acudir a aquesta exquisida edició de l’obra breu de Flaubert traduïda per Mauro Armiño i en què no poden faltar els ‘Tres contes’ que són la cimera de la seva obra.

‘Set comèdies i un ballet’

Molière. Proa. 22 €

En el quart centenari del naixement del gran comediògraf francès aquest volum reuneix les clàssiques traduccions de Miquel Desclot –‘Amfitrió’, ‘El banyut imaginari’, ‘Don Juan’, ‘Les melindroses ridícules’–, a què se sumen per a l’ocasió ‘El Tartuf’ i ‘El misantrop’, a més de la comèdia-ballet ‘El burgès gentilhome’.

Consulteu la selecció completa de llibres de clásicos. Llibre il·lustrat, per A. A.

‘Érase un verso (poemas de hadas revisitados)’

Diversos autors. Nórdica. 19,50 €

Fins a 24 il·lustradors, com Ignasi Blanch, Ana Juan, Noemí Villamuza o Agustín Comotto, que han publicat amb Nórdica en els 15 anys que ara fa l’editorial de Diego Moreno, il·lustren poemes d’autors com Neil Gaiman, Silvia Plath o Leonard Cohen, que donen una volta més als contes de fades clàssics. En aquesta línia, Anne Sexton fa el mateix en els versos de ‘Transformaciones’, un monogràfic de Nórdica il·lustrat per Sandra Rilova.

‘El año de la rata’

Mariana Enriquez i Dr. Alderete. Libros del Zorro Rojo. 19,90 €  

Provocadores i inquietants il·lustracions pop de l’artista gràfic Dr. Alderete acompanyen aquests 60 textos inèdits, distòpics, afilats i paranormals, de l’autora de ‘Nuestra parte de noche’, creats el 2020, l’Any de la Rata, segons el calendari xinès. La brillant narradora argentina incita a reflexionar sobre aquest moment crític de la humanitat transitant de la quotidianitat al terror sobrenatural.    

‘Los dibujos’

Franz Kafka. Galaxia Gutenberg. 45 €

L’autor de ‘La transformació (La metamorfosi)’ va dibuixar tota la seva vida, i amb ambició artística. Ara, aquesta cuidada edició reuneix per primera vegada totes les il·lustracions, 163, kafkianes en el seu traç i el seu missatge. 122 són inèdites; es van mantenir 63 anys a la caixa forta d’un banc suís, malgrat que Kafka va especificar al seu testament que es destruïssin, igual que els seus textos, cosa que el seu marmessor i amic Max Brod no va fer. Inclou un estudi d’Andreas Kilcher.

‘Nick Carter y André Breton, una pesquisa surrealista’

David B. Impedimenta. 20,50 €

Impactant i inquietant desplegament gràfic del reconegut dibuixant de còmic francès que, làmina a làmina, en rigorós, laberíntic i tenebrós negre sobre blanc, emprèn un viatge surrealista, com no podia ser de cap altra manera, pel surrealisme i el seu avantguardista fundador, un André Breton que aquí contracta el detectiu Nick Carter, tret de les novel·les ‘pulp’.  

Consulteu la selecció completa de llibres de llibre il·lustrat.

Còmic, per A.A.

‘Blacksad. Todo cae 1’

Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido. Norma Editorial. 16 €

Valia la pena l’anhelada espera de vuit anys per a la sisena aventura del famós i chandlerià gat detectiu. La sèrie negra de culte, amb animals antropomòrfics, que el 2014 guanyava el Nacional de Còmic, torna al Nova York dels anys 50, controlat per màfies, fuetejat per la corrupció urbanística i política i amb una sorpresa final que els seus fans agrairan.  

‘L’accident de caça’

Landis Blair i David L. Carlson. Finestres. 35 €

Immillorable estrena de la nova editorial de còmic en català de la llibreria Finestres és aquest ambiciós llibre, entre el ‘true crime’ i el drama carcerari, premi a la Millor Obra al festival d’Angulema passat. A grans trets, narra la història real d’un fill que descobreix que el seu pare va quedar cec durant un atracament i no en un accident de caça i que ja a la presó va ser salvat per l’assassí d’un nen.

‘Vernon Subutex’

Luz / Virginie Despentes. Salamandra Graphic. 32 €

El dibuixant francès va sobreviure a l’atemptat contra la revista satírica ‘Charlie Hebdo’ que va matar alguns dels seus amics i col·legues. Encara amenaçat pels islamistes i retirat de la vida pública ha construït una monumental versió gràfica de la novel·la de Despentes. Aquesta és la primera part, en què és impossible no empatitzar amb Vernon, acompanyat de la seva música i la seva soledat i envoltat d’una inoblidable ‘troupe’ de personatges.   

‘Fiuuu & Graac / Fiuuu & Graac’

Max. La Cúpula. 14,90 €

El dibuixant barceloní ha filat molt prim a la recerca de l’essència del còmic i ha sortit victoriós amb una historieta sense paraules, sense vinyetes, sense fons i sense núvols. En una peripècia que evoca l’assetjament del Coiot al Correcamins, dos protagonistes: Fiuuu, un vent poderós i agressiu, i Graac, un petit ocell indefens però astut. 

Consulteu la selecció completa de còmic.

Manga, per Laura Zapater

‘Tokyo Revengers 1 / 2’

Ken Wakui. Norma Editorial. 16 € cada un

‘Tokyo Revengers’ ha sigut, juntament amb ‘Haikyû!!’ l’estrena més important i esperada de tardor. Takemichi Hanagaki treballa en un videoclub i mai li passa res interessant. Fins que s’adona que pot viatjar en el temps. De manera que decideix tornar al passat per salvar la seva exnòvia, Hinata (Hina) Tachibana, que ha sigut recentment assassinada per una banda criminal, la Tokyo Manji.

‘Just Friends’

Ana Oncina. Planeta Còmic. 12,95 €

El manga ‘made in Spain’ més destacat de la temporada. Ana Oncina, autora de ‘Croqueta i empanadilla’ i ‘Els f*ucking 30’, presenta el seu primer còmic japonès. En aquesta història que aprofundeix en l’amistat, Erika, la solitaria protagonista, va a un campament d’estiu a què l’ha apuntat la seva mare, tot i que ella preferiria estar tranquil·la i passar el temps fent les coses que li agraden.

‘La verdad sobre las brujas 1’

Ebishi Maki. Milky Way Ediciones. 8,50 €

A l’Europa del segle XVI, el doctor Weyer és enviat a curar la Marthe, una noia a la que suposadament la va atacar un home llop. Mentrestant, els vilatans viuen atemorits per les bruixes i el diable. Aquesta sèrie plena de misteri és una història inspirada en Johann Weyer, un dels primers metges i pensadors en escriure contra la persecució de les bruixes. 

‘Haikyû!! 3’

Haruichi Furudate. Planeta Còmic. 7,95 €

El desitjat tercer volum de la sèrie de vòlei després del seu gran debut a Espanya. En aquesta entrega, els lectors coneixeran Nishinoya, el lliure que ja es va veure molt breument al final del segon volum, i Asahi, el tímid i insegur –tot i que molt fort– as del Karasuno. Mentrestant, el professor Takeda s’encarregarà de trobar-los un entrenador i de buscar escoles amb què disputar amistosos d’entrenament.

Consulteu la selecció completa de manga.

Història, biografies i memòries, per A.A. i E.H.

‘España. Historia de todos nosotros desde el Neolítico hasta el coronavirus’

Gonzalo Pontón. Pasado & Presente. 35 €  

Monumental treball d’anàlisi i crítica del veterà i reconegut editor Gonzalo Pontón, que recorre tota la història d’Espanya, no des del punt de vista de mandataris i poderosos sinó de les classes populars i treballadores, és a dir, el gruix de la població. Al seu lúcid recorregut desmunta mites, mentides i trenca estereotips.  

‘Operación castigo’

Max Hastings. Crítica. 23,90 €

El 1943, l’Esquadró X va complir la seva missió secreta: destruir les preses del Ruhr i inundar així els cultius i paralitzar la indústria de la vall alemanya. Després d’entrevistar diversos protagonistes, el prestigiós historiador britànic indaga tant en l’operació militar com en els 1.400 civils que hi van morir, més de la meitat, preses franceses i treballadores forçades russes i poloneses.

‘Arquitectes del terror’

Paul Preston. Base / Debate. 25,90 € 

Amb el subtítol de ‘Franco i els artífexs de l’odi’ i a través de petites biografies dels principals antisemites i antimaçons espanyols, l’hispanista britànic desmunta en la seva nova obra les falsedats, ‘fake news avant la lettre’, que aquests van propagar justificant el cop d’Estat i les maniobres prèvies contra la República que van portar a la Guerra Civil al·legant que l’enemic era el contuberni judeomaçònic i bolxevic.

‘Lejos de Egipto’

André Aciman. Asteroide. 21,80 €

L’autor de ‘Call by your name’ va debutar en la narrativa amb aquestes memòries d’infància, quan va viure amb la seva cosmopolita família en la comunitat jueva d’Alexandria. El retrat d’Aciman captura el misteriós exotisme de la ciutat banyada amb un humor que no desdenyaria Woody Allen. 

‘Comptes pendents’ / ‘Cuentas pendientes’

Vivian Gornick. L’Altra / Sexto Piso. 18,90 €

No s’ha de confondre aquest llibre amb un conjunt de ressenyes literàries. L’escriptora novaiorquesa torna a fer un revelador retrat de si mateixa a través de les lectures que la van marcar en la seva joventut –Colette, Ginzburg, Duras– i que ara rellegeix críticament per comprendre’s millor.

Consulteu la selecció completa de llibres d’història i de biografies i memòries.

Música i cine, per Rafael Tapounet

‘Get back’

The Beatles. Libros Cúpula. 40,85 €

Concebut com la peça d’acompanyament ideal per a la docusèrie de Peter Jackson del mateix títol, recull la transcripció de les converses mantingudes pels membres del grup i el seu entorn durant les sessions del que va acabar sent l’elapé ‘Let it be’ i un munt de fotografies inèdites.

‘Flechazos y rechazos’

Steve van Zandt. Libros del Kultrum. 22,32 €

El guitarrista i mà dreta de Bruce Springsteen fa un vívid recompte de la seva apassionant peripècia vital, amb l’abandonament de l’E Street Band com a punt d’inflexió; una decisió dolorosa que li va permetre reinventar-se com a cantautor, productor, activista polític, empresari teatral i actor.

‘Dios salve a los Sex Pistols’

Fred i Judy Vermorel. Contra. 19,85 €

Publicat el 1978, aquest calidoscòpic artefacte relata de manera urgent però detallada la fulgurant història d’auge i caiguda del grup emblema del punk anglès a partir d’entrevistes amb els seus components i gent del seu entorn, fragments de diaris, retalls de premsa i valuós material gràfic.

‘Bowie de la A a la Z’

Steve Wide. Ma Non Troppo. 15,10 €

Un homenatge alfabètic, d’Aladdin Sane a Ziggy Stardust, que celebra la vida i l’obra de l’enyorada icona cultural britànica amb un arsenal d’informacions bàsiques i dades menys conegudes exposat de manera esquemàtica i acompanyat per les magnífiques il·lustracions de Libby van der Ploeg. Útil i bonic.

Consulteu la selecció completa de llibres de música i cine.

No ficció, per E.H.

‘Alberto y la ballena’

Philip Hoare. Ático de los libros. 21,50 €

Durant segles, la balena va ser per als occidentals un monstre marí equiparable al Leviatan. Philip Hoare, que ha dedicat bona part del seu treball a la literatura del mar i els seus cetacis, relata l’infructuós intent d’Alberto Durero de contemplar personalment l’animal per pintar-lo.

‘Som una ganga’

Montserrat Roig. Comanegra. 19,50 €

Recuperació dels textos feministes de Montserrat Roig, una de les veus més actives dels anys 80 en aquest terreny, per commemorar el 30è aniversari de la seva primerenca mort. A més Debate recupera en castellà els seus articles periodístics publicats entre 1963 i 1986.

‘Juan Carlos Unzué. Una vida plena’

Marcos López, Ramon Besa i Luis Martín. Geoplaneta. 19,95 €

La vida de Juan Carlos Unzué, jugador de futbol i entrenador del Girona, va donar un tomb quan se li va diagnosticar una esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Lluny d’acovardir-se es va aliar amb tres excel·lents periodistes esportius per explicar la seva història i perquè el llibre serveixi per recaptar fons per a la recerca. 

‘L’imperi del dolor’ / ‘El imperio del dolor’

Patrick Radden Keefe. Periscopi / Reservoir Books 23,90 €

‘Succession’ ens pot semblar una sèrie molt allunyada de la realitat, però per als que llegeixin aquest reportatge sobre la família Sackler, obra de l’autor de ‘No diguis res’, potser és una mica tèbia. De com una saga d’abans prestigiosos empresaris de la indústria farmacèutica va provocar la crisi dels opioides.

Consulteu la selecció completa de llibres de no ficció.

Gastronomia, per Pau Arenós

‘Aromas del mundo’

Harold McGee. Debate. 36,90 €

El talent de l’escriptor i divulgador cientificogastronòmic és enorme: concretament, 831 pàgines. A la seva nova obra, McGee fa de perdiguer a la recerca d’olors per construir una història odorífica del món, en què barreja experiència personal i tones d’informació. Autodefinit com a explorador de l’osmocosmos, tot va començar amb un gall fer...

‘El último trago’

Daniel Okrent. Ático de los libros. 34,90 €

Llegir sobre la llei seca sempre fa ganes de beure: s’entén aquell període com l’edat d’or dels gàngsters, supuració del mal com a derivada inesperada de polítiques beates. Okrent va més enllà i ofereix un mosaic amb tessel·les sobre el vot femení, l’expansió del jazz o com la beguda clandestina va fer que moltes dones se sentissin atretes pels bars.

‘Dumplings y noodles’

Pippa Middlehurst. Cinco Tintas. 26,95 €

L’autora no s’ha escalfat el cap amb el títol, així que s’aclareix que a més de raviolis i fideus, altres pastes d’origen asiàtic hi tenen cabuda. El cognom descarta una procedència oriental; no obstant, Middlehurst va agafar experiència en una escola de cuina de Lanzhou, Xina. Cuidada edició, receptes i fotos suggerents, ¿qui s’atreveix amb una pasta ‘biang biang’ per al sopar de la nit de Nadal?

‘Cuina catalana oblidada’

Xesco Bueno. Larousse. 25,95 €

Bueno cuina a Ca L’Esteve i investiga a la vivenda familiar que hi ha a sobre: dels seus estudis neix aquest llibre d’arqueòleg del paladar. Defensa de forma encesa –treballa amb foc– la memòria i prevé de l’extinció d’una sèrie de plats per falta d’ús, com l’escaxarrutat, l’arròs del paraigüer o l’agafa-sants. I com que no hi ha prèdica sense pràctica, un munt de receptes.

Consulteu la selecció completa de llibres de gastronomia.

Infantil i juvenil, per A.A.

‘Pequeña & Grande Pina Bausch’ / ‘Petita & Gran Pina Bausch’

María Isabel Sánchez Vegara i Hanna Barczyk. Alba. 16 €

La ballarina i coreògrafa alemanya Pina Bausch, pionera de la dansa contemporània, és la protagonista d’aquest nou títol de l’exitosa col·lecció ‘Petita & Gran’, creada per María Isabel Sánchez Vegara, perquè els petits coneguin grans dones de la història. També els grans homes, com Steve Jobs, un altre dels recents títols de la sèrie. 

‘Mortadel·lo i Filemó. El canvi climàtic’

Francisco Ibáñez. Bruguera. 14,90 €

Sempre amb una àncora en l’actualitat, l’incombustible Ibáñez torna amb una nova aventura, per a petits i grans, de l’esbojarrada parella d’agents de la T.I.A. Se’ls presenta una lluita titànica, contra l’avenç del canvi climàtic, que ja ha provocat que el Pare Noel hagi de repartir regals en bermudes i els burros necessitin para-sol per llaurar el camp.   

‘Las aventuras de Tom Sawyer’

Notícies relacionades

Mark Twain / Antonio Lorente. Edelvives. 32,50 €

El clàssic de la literatura juvenil de Mark Twain, aquí prologat per l’escriptor Manuel Vilas i amb una edició majúscula d’Antonio Lorente, que en la línia del seu treball amb ‘Anna de Teules Verdes’ (Edelvives / Baula) crea il·lustracions que semblen convidar al lector a entrar en cada escena al costat del curiós i inquiet Tom Sawyer i els seus amics Huckleberry Fin i Joe Harper.     

‘Harry Potter i la cambra secreta // ‘El cerdito de Navidad’ / ‘El porquet de Nadal’