Patronal

Foment acusa Illa de perpetrar "una socialització de la propietat privada mai vista" amb el seu topall al lloguer de temporada

La patronal catalana anuncia una ofensiva perquè l'Ajuntament de Barcelona modifiqui l'ordenança municipal que obliga a reservar un 30% de l'obra nova a habitatge social

Foment acusa Illa de perpetrar "una socialització de la propietat privada mai vista" amb el seu topall al lloguer de temporada

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball ha redoblat la seva ofensiva per tractar de desfer les regulacions del mercat de l'habitatge que han anat introduint les diferents administracions durant els últims anys com a resposta a la crisi habitacional que viu Espanya.

El president de la històrica patronal, Josep Sánchez Llibre, ha dedicat gran part del seu discurs a l'assemblea general de l'entitat, celebrada aquest dilluns, a criticar la recent regulació del lloguer de temporada, aprovada pel Parlament el mes passat, o a anunciar una ronda de contactes amb els grups municipals a Barcelona per tractar de modificar l'ordenança que obliga a reservar un 30% de l'obra nova a habitatge social.

Sánchez Llibre també ha reclamat al Govern que actuï "ja" en relació a l'ampliació de l'aeroport d'El Prat-Barcelona, ha demanat al Govern que tracti com a "adults" les empreses i els doni una explicació creïble en relació a les causes de l'apagada i ha reiterat la seva oposició a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell, entre d'altres.

El president de Foment ha volgut posar peu a paret davant la regulació del mercat de l'habitatge que han iniciat els socialistes, a contracor en molts casos, com la regulació del lloguer de temporada pactada per Illa a principis d'abril amb ERC, Comuns i la CUP. El Govern va acordar restringir la signatura de contractes de lloguer de temporada només a turistes per tractar d'evitar així que els propietaris signessin contractes a inquilins autòctons sense limitació de preus i amb renovacions any rere any.

Segons dades de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (OMH), la meitat dels pisos oferts per a lloguer a Barcelona van arribar a ser per a habitatge de temporada durant el 2024. Restringir l'ús d'aquesta modalitat és una mesura que va "en direcció del decreixement" i suposa "una socialització de la propietat privada mai vista des de la recuperació de la democràcia a Espanya", segons la patronal.

El president de Foment ha asseverat que "si existeix un problema d'habitatge a Catalunya és perquè hi ha una gran responsabilitat de les administracions públiques" i els ha recomanat que "si volen baixar el preu, que baixin els impostos". "Els empresaris sempre som part de la solució i mai el problema", ha insistit. No obstant això, Sánchez Llibre ha insistit que està "completament" obert a parlar amb Illa i que aquests comentaris són una "crítica constructiva".

Canviar la reserva del 30%

El 2018, quan l'alcaldessa de Barcelona era Ada Colau i el seu 'número 2' l'avui alcalde, Jaume Collboni, el consistori va aprovar una ordenança municipal que obliga els promotors immobiliaris a reservar el 30% de la seva obra nova o rehabilitada a habitatges de protecció oficial. L'objectiu de l'ordenança era crear entre 300 i 400 pisos protegits nous cada any i, segons càlculs de l'actual consistori, l'aportació es redueix a 60 pisos protegits a l'any.

Collboni ja s'ha mostrat públicament obert a modificar l'ordenança i Foment li reclama "fórmules compensatòries" mitjançant les quals fer més atractiu per als empresaris immobiliaris el complir amb la norma.

Contra la reducció de jornada i a favor de les nuclears

Sánchez Llibre ha aprofitat la seva intervenció per insistir en els posicionaments en els quals la històrica patronal ha anat manifestant durant les últimes setmanes sobre temes d'actualitat. De la llei per reduir la jornada a 37,5 hores setmanals que proposa la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha dit que "probablement sigui l'error econòmic més gran en 46 anys de democràcia".

Notícies relacionades

I ha reconegut que durant els 11 mesos que van estar negociant amb els sindicats i el Govern per tractar de buscar un acord en el si del diàleg social, des de la patronal no van buscar un pacte, sinó que van estar aplicant una estratègia dilatòria. "De moment ja hem guanyat un any, la vicepresidenta volia que fos efectiva el 2025 i això no serà possible", ha afirmat Sánchez Llibre davant els seus.

Sánchez Llibre també ha declarat que l'apagada elèctrica que va deixar sense llum tota la Península Ibèrica el passat 28 d'abril va constatar la necessitat de prolongar la vida de les centrals nuclears, per així "garantir el subministrament".