Videoreceptes per a tots els públics

El Forner d’Alella: aquests jubilats ho estan petant a Youtube

  • El canal del veterà matrimoni format per Josep Maria Mañé i Carme Julià ha arribat als 100 milions de visites

  • Ensenyen a preparar infinitat de plats de cuina catalana tradicional, a més de tota mena de postres i pa

  • Acaben de publicar el seu primer llibre, ‘Com a casa de la mama’, en què recopilen les seves receptes més emblemàtiques

El Forner d’Alella: aquests jubilats ho estan petant a Youtube
3
Es llegeix en minuts

En l’imaginari col·lectiu, un youtuber és un nano més o menys jove, que parla amb un argot propi i amb uns vídeos editats a un ritme només apte per a consumidors de begudes energètiques. I, últimament, que viu a Andorra. Clixés que trenquen El Forner d’Alella, el nom artístic del matrimoni format per Josep Maria Mañé i Carme Julià, tots dos jubilats, que tenen un canal de videoreceptes a Youtube que compta ja amb 435.000 subscriptors i 100 milions de visites.

Ara, a més, acaben de publicar el seu primer llibre: ‘Com a casa de la mama’, publicat per Rosa dels Vents.

El seu truc no és cap altre que la senzillesa i la proximitat. És com si els teus pares o avis et guiessin per telèfon sobre com cuinar unes llenties estofades, unes croquetes, un fricandó, un lluç amb salsa verda o una crema catalana. I, a sobre, amb suport audiovisual. «Ensenyem a preparar receptes de tota la vida, que a la gent els porta records de casa de la seva mare. Això sí, l’objectiu principal és que l’explicació sigui senzilla, perquè a tothom li pugui sortir bé», expliquen Julià i Mañé, que es reparteixen els papers: ella s’encarrega dels primers i segons plats i ell, de les postres i el pa.

Èxit de visites sense filigranes

Algunes de les seves receptes, com la de pollastre a la cervesa, superen els 5 milions de visualitzacions, tot un rècord per a uns vídeos casolans, sense filigranes ni recursos tècnics, i amb tipografia ‘vintage’. «Som casolans i volem arribar a tothom, sense complicacions ni parafernàlies. I crec que per això la gent ens segueix, perquè els surten bé els plats que intenten gràcies a les nostres explicacions. Ens fa molta il·lusió quan ho expliquen en els comentaris dels vídeos, fins i tot de vegades gent que viu al Canadà o el Japó», comenten.

És a dir, res d’aparells d’alta cuina ni receptes a l’última. De fet, expliquen, van començar utilitzant la Thermomix i van acabar per deixar-la aparcada, perquè els seus espectadors no en tenien.

Han arribat aquí pas a pas i sense gaires expectatives. Aquest matrimoni jubilat del Maresme ha estat sempre vinculat a l’hostaleria, amb fleques, pastisseries i restaurants. Fins que arriba el moment de la seva jubilació, i gairebé com un joc amb els seus nets, el 2014 comencen a gravar algun vídeo de receptes. «Ens vam adonar que començaven a tenir visites, i fins i tot va arribar un moment que Google ens va proposar ser els seus ‘partners’», exclamen. Des d’aleshores, publiquen cada setmana, i amb un gran sentit per l’actualitat.

Per exemple, un dels seus últims vídeos és un pastís amb ‘garnache’ de xocolata per a Sant Valentí. A més, el confinament els va donar una bona empenta: «Es van disparar les visites, sobretot per fer pa a casa».

Enciclopèdia gastronòmica visual

El seu canal de Youtube és gairebé una enciclopèdia de la cuina tradicional catalana, on ensenyen a fer paelles i fideuons, escudella i canelons, guisats de carn i receptes de peix, torrons, bunyols de vent i braços de gitano. En el llibre ‘Com a casa de la mama’ agrupen les receptes més emblemàtiques –il·lustrades per Marta R. Gustems– i fins i tot proposen menús per a les dates més assenyalades.

Notícies relacionades

«Les receptes per Nadal o per Pasqua són més elaborades i requereixen més temps d’elaboració, però veiem molt interès per aprendre. També gent jove, que es queden al·lucinats quan veuen que els surt bé», asseguren. Al final, d’això es tracta la cuina (i la vida): què les coses et surtin bé.

Comentarista de paelles a TikTok