On Catalunya
fenomen gastroaudiovisual
Així triomfa la 'youtuber' gastronòmica MJ
María José Martínez, que va deixar la seva feina en una multinacional per dedicar-se al seu canal de receptes de Youtube, amb més d'1,3 milions de subscriptors, acaba de publicar el llibre 'Las mejores recetas de la historia'

image001
María José Martínez treballava en el departament de compres d’una multinacional quan el 2010 va tenir la feliç idea d’obrir un blog de receptes de cuina i experiències gastronòmiques. Un any i mig després va decidir obrir un canal de Youtube, Las recetas de MJ.
Avui, MJ ja no treballa en la multinacional, sinó en el seu propi projecte, que va començar com un ‘hobby’ i que ara compta amb més d’1,3 milions de subscriptors a la xarxa social de vídeos. «Si m’ho haguessin dit quan vaig començar no m’ho hauria cregut», admet. Li dona per viure i per escriure ‘e-books’ i llibres com el primer que va publicar, ‘100 recetas reconfortantes jodidamente delicioses’ (Copelia), i el segon, que ha llançat al mercat de la mà del segell Plan B, del gegant editorial Penguin Random House: ‘Las mejores recetas de la historia’.
El dolç favorit de María Antonieta
En aquesta obra, tot just sortida del forn, repassa a través de 30 històries i 300 pàgines els personatges més destacats de cada segle i els sabors, ingredients i descobriments culinaris de cada època. Així revela el dolç preferit de María Antonieta, el menjar a l’Atenes d’Alexandre el Gran i el plat mexicà favorit de Frida Kahlo. «És un llibre de receptes diferent perquè entre altres coses també inclou pel·lícules inspirades en cada època», explica Martínez, que recorda que ha pencat molt («¡més d’un any!»), perquè ni ella ni el seu marit, el cinèfil Víctor García, són historiadors.
Menys temps li porta fer una recepta de les que es veuen al seu canal. Però, compte, perquè penca de valent. La sort és que li encanta. «És fantàstic aquest canvi de vida perquè m’apassiona la cuina, podria estar tot el dia als fogons i no em cansaria. De fet, quan arribava de l’oficina em posava a cuinar per desestressar-me», confessa la ‘youtuber’, que aquí ens explica el secret del seu èxit. Espòiler: molt treball sempre fet amb molta serietat i carinyo.
Albert Adrià i Martín Berasategui
Perquè fins al novembre de l’any passat combinava la seva feina anterior amb la gravació dels vídeos. «Ens aixecàvem els caps de setmana a les cinc del matí per estar disponibles per als nostres fills la resta del dia», recorda la ‘youtuber’, pel canal de la qual han passat Albert Adrià o Martín Berasategui.
Notícies relacionades«Intento buscar qualitat. Puc arribar a repetir una recepta 10 vegades fins que em surt bé, sempre amb bons productes, que són només uns cèntims més cars, i per això la gent agraeix que el que els ensenyo funciona». Elabora totes les preparacions, dona alternatives als ingredients que utilitza, s’explica perquè tothom l’entengui... Són tantes les claus que fan d’ella una de les ‘youtubers’ gastronòmiques més reconegudes...
«I també intento cuidar la imatge del vídeo. I intento fer coses noves per no caure en l’avorriment», comenta Martínez, que tant reprodueix unes patates braves de Jordi Cruz que recrea la recepta de ‘Ratatouille’ o munta una sèrie sobre pa i brioixeria amb el mestre forner Xavier Barriga (el de com fer un croissant s’ha projectat al Basque Culinary Center) o prepara receptes de qualsevol part del món.
- Tribunals Una veïna de Sant Adrià s’enfronta a 25 anys de presó per matar la seva parella amb «118 ganivetades» simulant «un joc sexual»
- Carme Forcadell: "Sabíem que pagaríem un preu, però no que seria tan car"
- L’estabilitat de la legislatura Puigdemont i Junqueras donen aire a Sánchez abans de reprendre el curs
- El futur Liceu Mar farà guanyar a BCN un nou passeig marítim
- De «no vull ser pare» a «superpare de l’any»: Bertín Osborne i la paternitat com a negoci
- Societat Tarragona instal·larà sensors per quantificar el flux de turistes i detectar possibles inundacions
- Festa Major La traductora i actriu Viviana de Salvador serà la pregonera de les Festes de Santa Tecla 2025 de Tarragona
- Batalla política entre les flames La directora de Protecció Civil es regira contra el PP per dir-li «piròmana»: «Aquells que no aporten que s’apartin»
- Espanya, en flames Els incendis baixen a 18, però vuit continuen amb flames molt virulentes
- Pagesia Els pagesos del Camp de Tarragona arrenquen els avellaners morts per la sequera i busquen conreus alternatius més resistents