obradors compartits

Dos 'coworking' dels fogons

Massa Barcelona i Coocció lloguen les seves cuines a xefs que no disposen de prou recursos per tenir el seu propi local

massa-barcelona

massa-barcelona / MAITE CRUZ

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio

No tots els cuiners tenen prou diners per comprar un local, pagar un traspàs, fer les obres en cas de ser necessàries i muntar el seu propi negoci. I menys encara amb una crisi com la que ha vingut agafada de la mà del coronavirus. Però hi ha solucions, termes mitjans. I aquí apareixen Massa Barcelona (Lafont, 21) i Coocció (Morales, 27): són ‘coworkings’ on, en comptes d’ordinadors, papers i bolis, hi ha fogons, olles i ganivets

Com passa amb el teletreball,el menjar a domicili està obrint-se buit a passos gegants per culpa de –o gràcies a– la pandèmia. I aquests locals resulten ideals per al ‘delivery’. Preparen allà el menjar i l’entreguen als clients, ja sigui a través de plataformes tipus Glovo, Deliveroo i UberEats com a través de repartidors propis.

A partir de 6 € l’hora

El brasiler Éder Piovezana, que va treballar a l’hamburgueseria De Paula, va muntar el 2017 Massa Barcelona, on va començar a elaborar empanades per al mercat de la Boqueria. La seva cuina de 90 metres quadrats va començar a ser coneguda entre col·legues que li demanaven que els fes lloc per als seus projectes. Va acollir algun esdeveniment però el 2018 la va acabar convertint en un ‘coworking’ culinari amb quatre taules de treball per a dues persones cada una. S’hi pot anar des de quatre hores de manera esporàdica (100 €) fins al mes sencer a hores convingudes (a partir de 6 € l’hora).

«Tenim cuines equipades amb tot el necessari. Per això ve gent que prepara els seus plats i després els ven a domicili», explica Piovezana, que destaca l’estalvi que suposa aquesta modalitat per a qui comença els seus passos en el sector de la restauració. «Pagues només pel temps que treballes i no tens més maldecaps per afrontar els rebuts del lloguer, de la llum, de l’aigua...».

Una de taules de treball de Coocció / FACEBOOK

Notícies relacionades

Els usuaris tenen la clau de Massa Barcelona, que obre de 7 del matí fins a la mitjanit, i només han de deixar net el seu espai de treball perquè la neteja general va a càrrec de l’equip de Piovezana. Alguns dels que treballen a Massa Barcelona són Veganashi (’sushi’ vegà), Matcha Gracias (bar de te matxa) i Zaza Cuina i Vi (platillos «italocatalans», vins naturals i sidres).

Coocció és encara més gran, ja que té 520 metres quadrats de cuina, i un horari encara més ampli: 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana. Van ser els primers a Espanya, pels volts del 2016. I a més de llogar fogons ofereix un servei d’assessoria sobre empresa i producte, des de com donar a conèixer el negoci o com portar el negoci fins a l’envasament, l’etiquetatge i la seguretat alimentària. «Els nostres clients cuinen per fer menjar a domicili, per a càterings, preparen productes envasats que acaben en botigues, mercats ambulants, restaurants o clients finals...», enumera Ester Oliver, ‘kitchen manager’ de Coocció.