El Periódico de Tarragona

Nou Pontífex
Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
A l'abril, el Vaticà va suprimir, per primera vegada en la història, una secta ultracatòlica, anomenada Sodalicio de Vida Cristiana; Prevost exercia com a Prefecte del Dicasteri per als Bisbes

Una persona reza frente a la imagen de Jesucristo este viernes en la Catedral de Chiclayo (Perú). Cuando el nuevo papa León XIV saludó en español a la diócesis de Chiclayo desde el balcón de El Vaticano, millones de fieles y espectadores se preguntaron donde está esa ciudad, una localidad pesquera del norte de Perú que amaneció este viernes en medio de una resaca de emoción y felicidad. EFE/Paolo Aguilar /
Als pocs minuts de l'anunci de l'elecció de Lleó XIV com a nou pontífex de Roma, com era d'esperar, alguns sectors ultres de l'Església Catòlica van iniciar una important campanya per acusar-lo d'encobrir abusos sexuals i de poder en la seva època com a bisbe de Chiclayo (Perú). La història es remunta a fa una dècada però el cert és que va ser durant les últimes setmanes del pontificat de Francesc, quan l'encara cardenal Robert Francis Prevost va suprimir, per ordre del papa, un vessant de l'església ramificada internacionalment i amb forma de secta: el Sodalicio de Vida Cristiana, ubicada a Llatinoamèrica però, principalment, al Perú.
"El paper del nou papa Lleó XIV en la supressió del Sodalicio és imprescindible: va ser ell mateix, com a Prefecte del Dicasteri per als Bisbes, qui va estudiar i valorar les nostres investigacions i, en nom de Francesc, va exigir la renúncia de l'arquebisbe José Antonio Eguren", declara a EL PERIÓDICO l'investigador Jordi Bertomeu, natural de Tortosa i col·laborador de Francesc a Amèrica Llatina. Bertomeu explica en una entrevista amb aquest mitjà com Bergoglio el va destinar com a enviat especial a Lima per a la realització de diversos estudis, un dels quals va acabar el passat mes d'abril amb la dissolució del Sodalicio de Vida Cristiana.
En aquest sentit, Bertomeu i l'aleshores cardenal de Chiclayo, actual papa Lleó XIV, van treballar conjuntament per a la desarticulació d'aquesta secta ultracatòlica. José Antonio Eguren Anselmi, arquebisbe metropolità de Piura (Perú), va ser desposseït per Prevost dels seus privilegis eclesiàstics el passat abril en provar-se, segons les investigacions de Bertomeu i l'arquebisbe de Malta, Mario Grech, uns casos d'abusos a Llatinoamèrica. Prevost era, des de gener de 2023, el Prefecte del Dicasteri per als Bisbes, càrrec que l'havia obligat a abandonar la seva diòcesi a Chiclayo i que l'havia apropat encara més a Francesc.
El Sodalicio, la primera secta abolida pel Vaticà
Fundat el 1971 per un laic, Luis Fernando Figari, el Sodalicio de Vida Cristiana era un grup eclesial ultracatòlic que va néixer al Perú amb la intenció de convertir-se en un partit polític d'extrema dreta, a imatge del que havia estat la Falange espanyola. Aviat es va radicalitzar, a mesura que joves de raça blanca, molts d'ells de famílies desestructurades, entraven en el grup, i aquest Sodalicio "que havia estat fundat amb principis d'apostolats, va acabar agafant un component sectari molt clar" explicava Jordi Bertomeu fa uns dies.
A finals de 2022 i principis de 2023, el papa Francesc va enviar una missió especial, composta principalment per Bertomeu i Grech, a Lima. A la capital peruana i després de llargs estudis, els investigadors van descobrir que els components del Sodalicio de Vida Cristiana havien practicat abusos sexuals i de poder de manera sistemàtica durant anys. "Això tenia totes les característiques d'una secta abusiva", comenta Bertomeu, la qual cosa va servir per realitzar informes que van arribar al Vaticà. Un cop a Roma i amb la investigació sobre la taula, el cardenal Prevost va iniciar la supressió de la secta catòlica i la destitució de tots els seus membres, una de les últimes ordres del papa Francesc.
L'extermini d'un dels seus sectors no tenia precedents en la història de l'Església Catòlica, un fet amb el qual Bergoglio va marcar perfil i caràcter, gràcies a Prevost des de l'ombra. La tasca de Bertomeu i la missió, des de la supressió de la secta, s'ha centrat en l'eliminació de totes les ramificacions de l'organització i la liquidació dels seus béns. "Ara ajudo els membres del Sodalicio, uns 500 consagrats, a refer les seves vides; veurem si continuen en algun tipus de consagració o si s'han d'inserir directament en la societat civil", explica Bertomeu. Darrere deixen prop d'un centenar de víctimes d'abusos i un rastre de corrupció econòmica, un dolor que segueix molt present en el dia a dia del Perú.

Monseñor Jordi Bertomeu, en la Nunciatura Apostólica de Lima, Perú, durante sus investigaciones para el Vaticano. /
El "compromís absolut" de Prevost amb la justícia
D'aquesta manera, el Perú i Llatinoamèrica, el Papa Lleó XIV i la supressió del Sodalicio tenen una relació "definitiva", segons explica Bertomeu, que conta la llarga lluita contra els abusos sexuals i de poder que va mantenir Prevost mentre era bisbe de Chiclayo. Una lluita que, en realitat, era la de Francesc, ja que el cardenal actuava com els seus ulls, les seves orelles i els seus braços executors a Amèrica Llatina. "Des del primer moment en què va ser escollit bisbe, Prevost va donar suport totalment a les víctimes del Sodalicio, a víctimes d'abusos i als periodistes que estaven sent atacats per treure a la llum les investigacions", assegura el tortosí. Un suport que el futur papa va realitzar juntament amb tres prelats més: Pedro Barreto, Carlos Castillo i Reinhold Nann, bisbes de Huancayo, Lima i Caravelí, respectivament.
Notícies relacionades"Si Prevost va destacar per alguna cosa va ser precisament per aquests abusos, pel seu compromís amb la justícia canònica", ratifica Bertomeu, que revela que les accions del prelat estatunidenc-peruà, a més del suport a les víctimes, van ser les indagacions de cada cas d'abusos que sortia i sempre "seguint els protocols de la Santa Seu". Per això ara, critica l'investigador, "s'estan fent córrer rumors intencionadament, com a venjança, per uns presumptes casos d'encobriment que en realitat no ho van ser". Es tracta precisament d'aquesta campanya en contra de Prevost, iniciada fa mesos, que vol "tacar la imatge del nou papa Lleó XIV". "Va fer tot el que va poder i més per tutelar les víctimes i impulsar els projectes d'investigació, per això ara l'hi reconeixen moltes víctimes a les xarxes socials", remarca Bertomeu.
Això que es va iniciar amb Francesc, ara ho continuarà Lleó XIV, assegura el missioner de Tortosa. "El compromís del nou papa contra els abusos i a favor de la justícia és absolut, jo mateix l'he experimentat", revela Bertomeu amb tota fermesa. Al llarg d'aquests anys, l'investigador afirma haver-se sentit "molt recolzat per Prevost", especialment "quan les investigacions sobre el Sodalicio em posaven en compromisos o m'amenaçaven amb denúncies". Ara, amb el nou papa, Bertomeu espera continuar "allà on més em necessitin".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’