Imputat un càrrec del consistori per la mort de Xavi Moya

El Jutjat d’Instrucció número 17 ha citat demà a declarar com investigat el responsable de Mobilitat per l’accident mortal de moto del boxejador en un tram en obres del carrer Aragó.

Imputat un càrrec del consistori per la mort de Xavi Moya

g. gonzález / j. g. albalat / m. m. pauné

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Meritxell M. Pauné

El Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona ha citat demà a declarar com investigat el responsable de l’Àrea de Mobilitat, Infraestructures i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona en el procediment obert que indaga el sinistre mortal de l’excampió d’Espanya de boxa Xavi Moya. A finals de febrer, el jutjat va instar el consistori a identificar "la persona responsable de la senyalització, conservació i manteniment de la via on es va produir l’accident amb data de 7 d’octubre del 2023". Aquell dia va perdre la vida Moya quan circulava amb moto per un tram del carrer Aragó amb Sicília que estava en obres per l’enllaç del tramvia i una modificació del traçat del carril bici. El consistori, a instàncies del jutjat, va assenyalar que el responsable municipal del Departament de Mobilitat és qui ha de respondre per la circulació en aquest punt. La família de l’excampió d’Espanya de boxa i d’altres disciplines d’esports de contacte considera que es tracta d’un homicidi imprudent, ja que la víctima va xocar amb la moto amb un separador del carril bici de cautxú gruixut –element conegut també com a "tortuga"– que tallava la via.

Vosseler Abogados, representants de la família de Moya, van presentar un informe pericial al jutjat en el qual es remarcava que el separador era poc visible de nit al ser de color negre, que no tenia homologació i no estava correctament senyalitzat. A més, l’informe sobre l’accident indica que el separador tallava sense avís previ un carril que fins a la confluència dels carrers Aragó i Sicília és de circulació de cotxes i motos, de manera que "convertia aquell espai en una emboscada viària".

La declaració d’aquest dimarts girarà entorn de la conservació i manteniment de la zona en la qual es va produir l’accident, així com la senyalització del tram en obres. Els advocats Daniel Vosseler i Pedro Santamaría consideren que hi ha un presumpte abandó de funcions públiques i que el responsable és l’Ajuntament de Barcelona. Però la fiscalia creu que s’ha de preguntar al càrrec municipal per "possibles deficiències" en la "senyalització i conservació" d’aquest tram del carrer Aragó, però remarquen que l’atestat de la Guàrdia Urbana deixa clar que la "causa probable de l’accident és per la col·lisió de la motocicleta contra l’element de cautxú de la calçada, sense poder determinar el motiu" de l’impacte.

Mateixos accidents

Notícies relacionades

Com va explicar aquest diari el novembre passat, dos motoristes van denunciar haver patit el mateix accident vuit dies abans en aquell punt del tram per aquest separador de goma. Julia Caparrós va xocar-hi mentre tornava a casa de nit. Just al seu darrere, un altre motorista, Massimo Tartarini, va caure pel mateix motiu. Tots dos van acabar a l’hospital i uns dies després van rebre una multa de 200 euros de la Urbana.

Segons ha pogut saber aquest diari, tots dos han recorregut la sanció, sense èxit. Tartarini indica a EL PERIÓDICO que "l’ajuntament ha decidit desestimar" la reclamació interposada per via administrativa. D’altra banda, Caparrós va presentar la setmana passada un recurs de reposició contra la desestimació de les seves al·legacions i per ara no ha pagat. Tots dos han remarcat que el separador contra el qual van xocar estava aïllat, per circumstàncies pendents d’aclarir. Després de la mort de Moya, un porter, cansat de veure accidents, va arrencar la peça de l’asfalt i va col·locar ell mateix cons d’advertència.