Les Carteres de Gràcia, les emissàries més empoderades dels Reis Mags a Barcelona

Les Carteres de Gràcia, les emissàries més empoderades dels Reis Mags a Barcelona

TONI SUST

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les festes a Gràcia van molt més enllà de la famosa cita estiuenca que decora carrers i mou multituds. La mateixa entitat organitzadora, la Fundació Festa Major de Gràcia, es mobilitza per Nadal per organitzar una iniciativa sense equivalent a cap altre barri: les Carteres Reials.

Les tres carteres de Gràcia es diuen Ona, Sitar i Estel del Foc. Demà, 4 de gener, a partir de les 17.30, protagonitzaran la Cavalcada de Gràcia, com fan des del 2009. Encapçalaran una caravana formada per prop de 700 persones, que recorrerà el barri durant una hora i mitja aproximadament. Iniciaran el periple als Jardinets, pujaran per Gran de Gràcia, seguiran per Montseny, Perla i Sant Lluís, Torrent de les Flors, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla i Diluvi, fins a arribar prop de les set de la tarda a la plaça de la Vila, on és la seu del districte. Allà les carteres es dirigeixen als nens i després dels seus discursos baixen a rebre cartes en una carpa, si bé també poden rebre-les durant el trajecte.

Un dia abans que les altres

Que les carteres siguin dones és una particularitat que se suma al fet que la cavalcada es faci el 4 i no el 5 de gener, com en altres llocs. El motiu va ser logístic: en la primera edició de la cavalcada a Gràcia, el 1988, es van fer servir carros de Sant Andreu, i com allà els necessitaven la vigília de l’arribada dels Reis Mags, Gràcia es va adaptar i va programar el seu acte un dia abans, en el qual carters recollien les cartes dels nens per entregar-les als Reis Mags.

La iniciativa actual sorgeix d’un punt d’inflexió. Com que la màgia dels tres monarques dels regals no evita de vegades els conflictes sexistes, el 2008, a la vista que un dels carters era una dona disfressada, les crítiques i la protesta van ser clamor. Apresa la lliçó, tot va canviar l’any següent. El 2009 van agafar les regnes de la recollida tres carteres, encara sense nom. Dones veritablement empoderades i no meres assistents dels Reis Mags, remarca Lina López, actual presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Joan Sánchez, gerent de la fundació, precisa els orígens de les carteres. El 2015 es comença a crear un relat sobre les carteres i el 2018 els nens de les escoles de Gràcia van triar els noms, que es van donar a conèixer el 4 de gener del 2019. L’Ona és europea, la Sitar és asiàtica i l’Estel de Foc és africana. Les tres compten amb dons que els serveixen per fer la seva tasca. L’Ona és astrònoma, li agrada la ciència i coneix les rutes amagades entre estrelles i planetes, cosa que li serveix per guiar els Reis Mags fins a les llars que visiten.

La Sitar té dons artístics, domina tots els idiomes del món, i això li facilita entendre les cartes de tots els nens i informar els Reis Mags dels seus desitjos. I l’Estel de Foc ho sap tot de les propietats del planeta, de les plantes, i això la capacita per fer encantaments d’invisibilitat que permeten als Reis anar a les cases i pel carrer sense que ningú els vegi.

"Són tres dones sàvies amb els seus dons. No es tractava de destruir el mite dels Reis, sinó que aquestes tres dones els parlessin de tu a tu i ells formessin equip amb elles", explica Sánchez. Com a apunt curiós, el rostre de les carteres va canviant i sol assemblar-se molt als d’integrants de les comissions que decoren carrers a l’agost o d’entitats significades del barri.

Al llarg dels anys, relata Josep Maria Contel, fotògraf i membre del comitè de la fundació, ha anat canviant la manera en què els carters i després carteres s’han desplaçat. Perquè els carros de Sant Andreu van ser una aportació temporal. Durant un període, les cartes eren recollides a peu, després d’un breu recorregut a la mateixa plaça de la Vila. Després de diversos sistemes, inclòs un camió de bombers que no podia girar pels carrers estrets de Gràcia, aquest any es provaran unes estructures semblants a passos de la Setmana Santa perquè els nens vegin bé les carteres.

Notícies relacionades

Lina López destaca dos aspectes més de les carteres i la seva cavalcada, que té un cost d’uns 20.000 euros. Un és que tot és obra de voluntaris. L’altra, remarca la presidenta, és la mobilització permanent de la Fundació Festa Major de Gràcia, que dinamitza el barri tot l’any. "També fem coses que no són les festes de Gràcia", remarca.

Els organitzadors demanen els nens que hi acudeixin amb fanalets perquè les carteres els vegin bé. I als que es portin malament els observa el patge Carbonilla, que reparteix carbó a qui s’ho mereixi.