A Pedralbes

Un jutge investiga la instal·lació d’un xou de llum en un parc protegit de Barcelona

Un arbre cau als jardins de Torre Girona, on l’ajuntament ha autoritzat l’espectacle ‘Natura encesa’, denunciat per veïns i animalistes

Un xou de llums s’estrena en un jardí protegit de Barcelona enmig de protestes i peticions de tancament

Veïns i animalistes miren de parar al jutjat el xou de llums en un jardí de Barcelona

Un jutge investiga la instal·lació d’un xou de llum en un parc protegit de Barcelona

CEDIDA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un arbre s’ha desplomat aquest dimarts sense causar ferits al jardí de Torre Girona, a Barcelona. Es tracta del parc protegit on s’allotja l’espectacle ‘Natura encesa’, un circuit de llumsautoritzat per l’ajuntament contra el qual col·lectius veïnals i animalistes pledegen per considerar que atempta contra la fauna i la flora que l’espai acull. La promotora Naturaleza Encendida SL assegura que l’exemplar no s’ha enfonsat per causes atribuïbles al xou. Afirma que s’ha ensorrat per una forta ratxa de vent durant la passada nit.

L’arbre enfonsat ha destrossat un tros de tanca que envolta el parc. Part de l’exemplar s’ha precipitat fora de l’arbreda i ha quedat bolcat sobre la vorera del carrer de Jordi Girona. Els bombers s’han personat al lloc del fets.

D’altra banda, el Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona ha obert diligències arran d’una denúncia que l’Associació de Veïns de Zona Universitària va presentar en contra que es permeti que el recorregut lluminós s’instal·li en una zona verda que allotja espècies catalogades que requereixen especial protecció. L’entitat acusa de presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient Naturaleza Encendida SL, l’institut de Parcs i Jardins de l’ajuntament i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat.

Dos bombers al costat de l’arbre caigut i una de les figures de l’espectacle ‘Natura encesa’, als jardins de Torre Girona, a Barcelona. /

CEDIDA

Petició de suspensió

Arran del contratemps, l’Associació de Veïns de Zona Universitària ha tornat a reclamar que se suspengui ‘Natura encesa’, que celebra sessions diàries de 18.00 a 21.45 hores fins al 21 de gener. El president de l’agrupació, Josep Maria Guillumet, creu que la caiguda de l’exemplar demostra «el perill que hi ha» per als espectadors de l’exhibició. L’aforament diari és d’unes 4.000 persones per veure el joc de llums que formen centenars de quilòmetres de cable, més de 800 focus i més de mig miler de figures lluminoses desplegades sobre el jardí.

En paral·lel, l’entitat ha decidit presentar un escrit al jutjat de guàrdia i un altre al consistori aquest mateix dimarts. En tots dos sol·licita una vegada més que el xou s’interrompi.

Notícies relacionades

L’associació veïnal ja va pregar en la denúncia que va interposar que el jutjat dictés una mesura cautelar per paralitzar l’espectacle. En la interlocutòria en què obre diligències, el jutge d’instrucció dona trasllat de la causa a la fiscalia perquè es pronunciï sobre si s’adhereix a la petició que s’ordeni aturar obres i actuacions als jardins de Torre Girona.

A part, l’entitat ha requerit que Parcs i Jardins inspeccioni el parc per comprovar si els promotors s’han cenyit a les indicacions precisades per la Generalitat en un informe. En línia amb les mesures recomanades per Acció Climàtica, l’agrupació de veïns insta a certificar si els llums són de baixa intensitat, si els focus estan dirigits cap a terra, si hi ha decoració que impedeixi als esquirols enfilar-se pels arbres i si el feix dels làsers es projecta sobre copes i troncs. L’associació afirma que, en contra de les condicions assenyalades, gairebé tots els punts de llum enfoquen els arbres, la il·luminació no és de baixa intensitat i s’infringeix el límit de soroll de 80 decibels proposat per la conselleria.