La crisi habitacional

La penosa vida de la Dolores al barri de Vallcarca de Barcelona: 14 anys d’‘okupa’ esperant un pis

Aquesta dona, de 64 anys i amb una discapacitat del 82%, ha passat per dos desnonaments i va perdre una vivenda social al no poder assumir els tràmits per un problema de salut

La penosa vida de la Dolores al barri de Vallcarca de Barcelona: 14 anys d’‘okupa’ esperant un pis

Sindicat d'Habitatge de Vallcarca

2
Es llegeix en minuts
EFE

Una veïna de Barcelona, de 64 anys i amb una discapacitat del 82%, ha denunciat aquest dimecres que fa uns 14 anys que espera un pis protegit. Ha passat per dos desnonaments i ara s’ha vist obligada a ocupar una vivenda davant la falta de resposta de l’administració. En roda de premsa, la Dolores ha denunciat aquest dimecres la seva situació, avalada per diversos membres del Sindicat de la Vivenda de Vallcarca, barri en el qual va viure 20 anys.

«M’heu fet ‘okupa’, sou culpables de la meva situació», ha dit la Dolores dirigint-se als serveis socials. «Catorze anys sol·licitant una vivenda i dos desnonaments. En aquests anys m’heu fotut la vida, la meva salut, i continuo esperant. ¿Fins quan em tindreu en aquesta situació, castigant-me, sense vivenda i humiliant-me?». «Aquesta situació per a mi és una tortura. El que he passat és violència cap a una dona, i discapacitada. Tinc el tercer grau (de la llei de dependència). ¡Vull una vivenda ja!», ha reclamat.

Pis perdut

La dona va començar a tenir problemes econòmics i va demanar diverses rebaixes en el lloguer, que el propietari li va concedir fins que el 2009 es va inscriure a la llista de sol·licitants de vivenda de protecció oficial. Tot i que ha rebut ajudes públiques per abonar el lloguer, la crisi l’ha afectat i la seva salut se n’ha ressentit quant a la mobilitat i la visió, pel que actualment té reconegut un grau de discapacitat del 82%. El 2014, els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona li van adjudicar un pis d’una promoció de vivendes, però poc després, aquell mateix any, la Dolores va patir una recaiguda en la seva salut i va haver de ser operada i va estar convalescent fins al juliol del 2015.

Notícies relacionades

A causa d’aquesta situació, la dona no va poder visitar el pis ni tampoc fer les gestions pertinents per acceptar-lo i firmar el contracte i va perdre la vivenda social. Des d’aleshores, ha hagut d’abandonar el pis en el qual vivia de lloguer a Vallcarca, després de denunciar que el llogater li havia tret els comptadors dels subministraments davant diverses instàncies i que no li va voler renovar el contracte de lloguer. La Dolores ja ha denunciat en anteriors ocasions la seva situació públicament i des de l’Ajuntament de Barcelona es van comprometre a agilitzar el seu procés administratiu, alhora que es van ratificar les condicions del pis en el qual vivia i es va sancionar amb un expedient el propietari.

«Negligència»

Mentrestant, va arribar la pandèmia i la dona va decidir abandonar la vivenda davant l’amenaça del desnonament i es va traslladar al barri del Guinardó, d’on també va haver d’anar-se’n per no poder afrontar el lloguer. Des d’aleshores, viu en un immoble ocupat, i fonts del Sindicat de la Vivenda de Vallcarca han considerat aquest dimecres que «la situació actual de la Dolores és conseqüència directa de la negligència i tracte inhumà dels serveis socials i de l’Oficina de l’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona».