Eficiència energètica

Barcelona tindrà la primera planta de fred d’alta eficiència del país el 2023

Barcelona tindrà la primera planta de fred d’alta eficiència del país el 2023

Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D’aquí un any, Barcelona tindrà la primera planta de fred d’alta eficiència del país, que introduirà un fred residual de regasificació com a font energètica, i permetrà facilitar fred en l’àmbit industrial i aportar climatització als edificis que estiguin connectats. Ho ha anunciat aquest dilluns el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que ha remarcat que amb aquesta iniciativa l’ajuntament «reforça el seu compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica». 

Les obres per construir aquesta nova planta ja s’han iniciat perquè estigui operativa el novembre del 2023. La xarxa estarà situada en els entorns de la Zona Franca, el Port, el barri de la Marina del Prat Vermell i part de l’Hospitalet. Per ara, s’hi han adherit més de 55 empreses i 300 vivendes. «Esperem que s’hi uneixin més», ha apuntat Badia.

Funcionament

A les plantes calor-fred d’Ecoenergies, hi ha grans congeladors als quals arriba el gas natural liquat. Per passar-lo a l’estat de gas i subministrar-lo a tota la població, cal canviar-lo d’estat i passar-lo de líquid a gas. En aquest procés, s’obté molt fred que prové d’aquest gas natural liquat. La nova construcció permetrà aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás, que ara es perd llançant-se al mar. 

Quan estigui en funcionament la nova planta, aquest fred de molt baixa temperatura (-20ºC) es transportarà a través d’una xarxa de canonades a la central d’Ecoenergies de la Zona Franca per transformar-lo en fred de més de 5ºC i distribuir-lo per la seva xarxa de climatització. Així mateix, aquest fred també es podrà utilitzar a -20ºC per a necessitats de fred industrial a Mercabarna i al mateix Port, o emmagatzemat en forma de gel quan no hi hagi demanda de clients. 

D’aquesta manera, aquest fred residual substituirà els sistemes de refrigeració convencional, i suposarà un estalvi del consum elèctric en la seva producció i una disminució de l’impacte ambiental. Així, el consistori espera complir els compromisos adquirits a la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona per reduir els gasos d’efecte hivernacle. 

Notícies relacionades

Es calcula, per exemple, que aquest sistema és energèticament un 30% més eficient que altres solucions com calderes o aires condicionats. A més, permet estalviar espai, reduir sorolls, vibracions i elimina riscos d’explosió.

Inversió de 41 milions d’euros

Aquest projecte, impulsat per Ecoenergies Barcelona, empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Copisa, suposa una inversió de 41 milions d’euros. El govern municipal remarca que, amb aquest projecte, la ciutat de Barcelona «encapçala l’aposta per les xarxes de calor i fred a l’Estat espanyol i segueix altres ciutats europees que tenen una llarga tradició en el desplegament d’aquesta tecnologia».