Cimera mundial C40

Front comú de Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa pel clima

  • La capital catalana és l’única ciutat d’Espanya que participa en la cimera de Buenos Aires

  • Ada Colau és vicepresidenta d’aquesta xarxa internacional, que encapçala l’alcalde de Londres, Sadiq Kan

Front comú de Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa pel clima
2
Es llegeix en minuts

Sis grans ciutats d’Europa, entre les quals Barcelona, reclamen a la Comissió Europea més mesures contra la contaminació atmosfèrica com a avantsala de la Cimera Mundial de grans ciutats pel Clima, coneguda com a C40, que arrenca aquest dimecres a Buenos Aires. En una declaració conjunta, Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa constaten que els esforços que fan les ciutats són insuficients sense una acció més decidida de les autoritats europees per millorar la qualitat de l’aire i facilitar alternatives al vehicle privat i l’eficiència energètica.

Les sis ciutats reivindiquen concretament que es compleixin els calendaris per a la posada en marxa de la norma Euro 7, més restrictiva per reduir l’impacte de les emissions contaminants. Consideren que aquesta norma és una fita important per a l’èxit de les Zones de Baixes Emissions que s’han desenvolupat en capitals i àrees urbanes de tot Europa. Les urbs demanen al Parlament Europeu i als estats membre que aprovin ràpidament les normes amb l’objectiu que entrin en vigor, a tot estirar, el 2025.

Ada Colau en la Cimera Mundial pel Clima de C40

Barcelona serà l’única ciutat d’Espanya a participar en la cimera. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, és vicepresidenta de la xarxa mundial C40 i portaveu de les ciutats europees conjuntament amb l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala. La xarxa la presideix l’alcalde de Londres, Sadiq Kan, i està formada per centenars de grans capitals d’arreu del món. Celebra del 19 al 21 d’octubre a Buenos Aires una cimera global que vol marcar un nou punt d’inflexió i pressionar els governs nacionals perquè estableixin objectius més exigents i ambiciosos.

La Cimera Mundial del C40 s’ha marcat com a objectius impulsar la creació de llocs de treball verds, accelerar les accions per combatre l’emergència climàtica, exigir als Estats mesures més decidides per reduir les desigualtats i mostrar públicament el lideratge de les grans ciutats en un moment de gran complexitat global.

Reclamen més protecció

Notícies relacionades

Les ciutats reclamen als Estats accions més ràpides, ambicioses i decidides, i afronten la Cimera Mundial amb l’objectiu de reclamar la protecció dels serveis públics i les persones més vulnerables en un context de crisi global i d’encariment de preus i del cost de la vida.

La contaminació atmosfèrica és responsable de greus problemes de salut, com l’asma, la diabetis, les malalties cardiovasculars i el càncer, a més de provocar naixements prematurs i afectar el desenvolupament cognitiu dels nens. Cada any és responsable de més de 300.000 morts evitables.