Examen en català

Un jutge anul·la un procés de selecció de la Guàrdia Urbana per no permetre el castellà

Un jutge anul·la un procés de selecció de la Guàrdia Urbana per no permetre el castellà

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts

Un jutjat ha anul·lat un procés de selecció de la Guàrdia Urbana de Barcelona perquè un aspirant no va poder contestar les preguntes de l’entrevista en castellà. Els fets es remunten al 2020, quan es va portar a terme un procés de promoció interna per cobrir unes cinquanta places de sergent d’aquest cos. Segons la sentència, l’agent afirma que va sol·licitar expressar-se en llengua castellana a la quarta fase del procés –l’entrevista– i que se li va denegar la petició. Per aquesta raó la va acabar fent en català, malgrat que reconeix que «no s’expressa igual de bé» que en la seva llengua materna, el castellà.

El document atorga veracitat a la versió de l’agent, i apunta que el nivell competencial s’ha de manifestar a través d’una entrevista, i que la persona s’ha de poder expressar en la llengua que esculli, per poder «posar de manifest les competències que s’hi valoren». També posa sobre la taula el fet que en un informe consta que l’entrevista es fa en català, però que les preguntes es poden respondre en català o en castellà.

Per tot això la jutge obliga l’Ajuntament de Barcelona a deixar sense efecte el resultat de la prova i a reprendre el procés del candidat a la fase de l’entrevista, perquè la pugui repetir en la llengua cooficial que «esculli lliurement» per poder contestar de nou a les preguntes que li plantegi el tribunal. D’altra banda, també obliga el consistori a pagar les costes del procediment.

El PP celebra la decisió

Notícies relacionades

El grup municipal del PP a Barcelona ha celebrat que la sentència «protegeixi els drets lingüístics» de l’agent, que ara tindrà «el dret» a repetir la prova en qüestió. També ha titllat el fet «d’indignant» i ha criticat l’alcaldessa, Ada Colau, i el PSC per «haver-ho permès».

«És intolerable que un agent no pugui respondre en la llengua oficial d’Espanya», ha detallat el president, Josep Bou. «És un exemple més del sectarisme de l’alcaldessa», ha afegit, «amb aquesta discriminació no busca l’excel·lència en els processos de selecció».