Final de l’estat d’alarma

Desallotjades 6.500 persones en la primera nit sense toc de queda a Barcelona

  • El regidor Albert Batlle afirma que tot i que les celebracions eren «previsibles», ha vist «imatges preocupants»

  • El director dels Mossos lamenta la «irresponsabilitat» d’una «minoria insolidària»

4
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra han desallotjat al llarg d’aquesta nit, primera sense toc de queda ni estat d’alarma, a Barcelona unes 6.500 persones a 31 punts de la ciutat per formar aglomeracions i no complir les mesures per evitar contagis per la Covid-19. Així ho ha explicat aquest diumenge el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, en declaracions a RAC-1 i a Catalunya Ràdio. Poc després, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha lamentat la «irresponsabilitat» per part d’una minoria «insolidària» que ahir a la nit va celebrar el final del toc de queda en festes massives sense mascareta i ha demanat autoresponsabilitat.

Batlle ha assegurat que el dispositiu policial habilitat des de la mitjanit buscava minimitzar el risc de contagis, garantir la convivència i la seguretat ciutadanes i vetllar per la seguretat viària. El tinent d’alcalde ha dit que no disposava de dades de sancions imposades aquesta nit, però que l’objectiu era fer pedagogia més que multar. Ha detallat que quan es concentraven moltes persones a places, platges i parcs públics de la ciutat, el dispositiu policial intervenia per demanar a la gent que desallotgés l’espai.

Batlle ha dit que ha sigut una nit «molt intensa» a la ciutat, però que era una cosa «previsible» després de sis mesos de vigència del toc de queda nocturn. Ha explicat que s’han produït algunes «imatges preocupants», amb concentracions de persones sense mascareta i sense distància de seguretat, un comportament d’«absoluta irresponsabilitat». Per això, ha apel·lat a la responsabilitat i ha confiat en què a poc a poc la situació es normalitzi, ja que ha recordat que tampoc segueix en vigor el confinament territorial. Preguntat per si s’ha de reobrir el sector de l’oci nocturn per evitar aglomeracions als carrers, ha assegurat que s’haurà d’analitzar què passa amb aquest sector, en què es dona «més interacció» social que a d’altres, ha comentat.

Més contagis que multes

Ferrer, director dels Mossos, ha sigut molt crític amb la «irresponsabilitat» exercida per una minoria a qui qualifica d’«insolidària». Lamenta les celebracions massives sense mascareta i ha demanat autoresponsabilitat, perquè «el risc no és ser multat, sinó contagiar-se». El mateix portaveu ha indicat a Efe que, en general, la nit a Catalunya s’ha saldat sense incidències destacades.

«El risc no és que la policia et multi, el risc és que et contagiïs i que contagiïs altres persones», ha afirmat Pere Ferrer, que ha demanat precaució perquè no es cronifiquin ni repeteixin en els pròxims dies imatges «molt preocupants» com les que ahir es van registrar en una trentena de punts de la capital catalana. Ha puntualitzat que la gent que ahir va sortir al carrer al territori va ser minoritària, en el marc d’una comunitat amb set milions i mig de ciutadans, de manera que van ser «molt pocs» els que ahir a la nit van decidir fer un «acte d’irresponsabilitat majúscul».

«La gent que ha estat patint i que continua patint no es mereix escenes com aquestes. Les persones que són al peu del canó, els sanitaris i els equips d’emergències, els que han patit víctimes en la seva família, els ingressats als hospitals, no es mereixen aquest tipus d’imatges», ha dit.

Ahir a la nit els Mossos i les policies locals van dissenyar un dispositiu, com el d’una revetlla de Sant Joan o de Cap d’Any, per evitar celebracions massives pel final del toc de queda, tot i que ja van anunciar que el seu objectiu eren la prevenció i la pedagogia, més que les sancions. «El que ha passat sabíem que passaria, la primera nit no s’ha pogut evitar per culpa d’uns d’irresponsables i insolidaris», ha afirmat, confiat que la situació «vagi a la baixa». De fet, l’operació per a diumenge a la nit serà molt menor.

Notícies relacionades

El director dels Mossos ha apuntat que el dispositiu policial, que va aconseguir dissoldre sense incidències alguns dels punts de festa més multitudinària, no es va veure desbordat, i ha circumscrit les aglomeracions a Barcelona, perquè a la resta de la comunitat van ser casos menors, de no més d’un centenar de persones a Girona, Lleida o Cambrils (Baix Camp), per exemple.

En el mateix sentit, el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha assegurat que «la majoria de la població entén que la lluita contra la pandèmia encara no s’ha acabat» malgrat ‘celebracions’ com les de la capital catalana aquest diumenge de matinada. «Molta gent ha format part d’aquestes concentracions, però molta més gent, la gran majoria del país, no; això també és important», ha afirmat en declaracions TV-3.