Aglomeracions als carrers

Festa a Madrid i a altres ciutats pel final de l’estat d’alarma

  • Milers de persones, majoritàriament joves, han sortit als carrers a partir de mitjanit, obligant a intervenir les forces de seguretat

2
Es llegeix en minuts

Milers de madrilenys s’han llançat aquesta nit als carrers de la capital per celebrar el final de l’estat d’alarma i del toc de queda, la majoria joves que han consumit alcohol als carrers contra la impotència de la Policia Municipal, que ha hagut de desallotjar la Puerta de Sol.  Aglomeracions que també s’han produït a altres ciutats, com Barcelona, Sevilla, Màlaga, Salamanca o Segòvia.

Aquesta mitjanit ha finalitzat l’estat d’alarma establert inicialment el març de l’any passat, catorze mesos després que el Govern acordés la mesura per primera vegada per contenir la pandèmia i posar fre a la Covid-19 i que ha suposat fortes limitacions per a la ciutadania en el dia a dia. 

Al barri de Malasaña, un dels més alternatius i populars per sortir de copes, s’han produït concentracions i aglomeracions de joves, que al crit de «puto toc de queda» i «llibertat» s’han reunit a la plaça 2 de Mayo, sense guardar les distàncies i, alguns, sense mascaretes.

En un dels seus carrers, Velarde, centenars de joves han començat a córrer en vista de la presència de dos cotxes patrulla de la Policia Municipal, que els han perseguit mentre escapaven a la plaça. S’ha produït algun llançament d’ampolla en un carrer asfaltat ja a les onze de la nit de begudes, gots i escombraries.  

A la Puerta del Sol, la policia local ha desallotjat la plaça entorn de les 23.30 hores en vista de l’aglomeració de la gent, que s’ha quedat als carrers veïns esperant que el rellotge marqués les dotze de la nit i decaigués l’estat d’alarma.  

Acordonada pels agents de la Policia Nacional i la local, els joves no han deixat de cridar la paraula ‘llibertat’ fins que pocs segons abans de les dotze han començat a corejar un compte enrere que ha acabat amb una carrera cap al centre de Sol davant la mirada dels agents.  

Notícies relacionades

Una hora després de l’aixecament de l’estat d’alarma, entorn de 400 joves continuaven bevent, ballant, fent congues davant les càmeres de televisió i cridant sense parar «llibertat» i «Ayuso», davant la Reial Casa de Correus, la seu del Govern regional.  

Ahir, un dels temors de les autoritats madrilenyes era que els més joves, animats pel bon temps, es reunissin a les vies públiques per consumir alcohol, una cosa que la coneguda com a llei ‘antibotellon’ (llei de drogodependències i altres trastorns addictius) prohibeix expressament des de l’any 2002 a la regió.