REMODELACIÓ URBANA

¿Un nou barri a Barcelona?

L'ampliació de la Fira a l'Hospitalet alliberarà els pavellons de Montjuïc per a vivenda i equipaments

zentauroepp48393967 barcelona 29 05 2019  convocat ria de roda de premsa quin ha191210204323

zentauroepp48393967 barcelona 29 05 2019 convocat ria de roda de premsa quin ha191210204323 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un nou barri a Montjuïc per abans del 2029, data en la qual es complirà el centenari de l’Exposició Internacional del 1929. Aquesta és la idea implícita en la remodelació i ampliació dels recintes firals de Montjuïc i l’Hospitalet. Al febrer es va firmar un protocol per fer-ho possible, el 28 de novembre hi va haver acceptació del conveni que el materialitzarà per part de totes les administracions implicades a la Fira de Barcelona (ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet, Generalitat, Diputació, AMB i Cambra de Comerç) i ahir tots els grups municipals van recolzar la iniciativa en la comissió d’Urbanisme de l’ajuntament.

L’ampliació ja en marxa a l’Hospitalet permetrà relaxar la pressió sobre els pavellons de Montjuïc i pensar en la seva remodelació, i tambéreplantejar un canvi d’usos. La idea no és nova, de fet, guanyar espai per a la ciutat de les 27 hectàrees (21 illes de l’Eixample) que actualment ocupa la Fira en sòl públic és una cosa per la qual fa temps que la plataforma #LaFiraoLaVida –formada per mig centenar d’entitats– lluita. Però el projecte no és fàcil. Per començar, es tracta d’una zona protegida patrimonialment amb edificis aixecats per a l’exposició del 1929. I, a més, s’ha de mantenir part del terreny per a l’activitat de les fires i congressos més petits i urbans.

Obrir el recinte a la ciutat 

Notícies relacionades

La resta pot replantejar-se com a vivendes i equipaments públics i, sobretot, es tracta d’obrir el recinte a la ciutat, fins ara un espai bàsicament tancat, de vegades fins i tot literalment, com quan se celebra el Saló de l’Automòbil i accedir al Museu Nacional es converteix en una cosa prou difícil. La mobilitat i interconnexió entre els barris veïns, la Font de la Guatlla i Poble Sec, ara inexistent i amb l’abisme de la Fira pel mig, és una altra de les prioritats de la remodelació, com ho és la pacificació de l’avinguda de Maria Cristina. En definitiva, es tracta d’una «proposta de transformació urbana que ha de ser una oportunitat per a la ciutat», segons el parer deJanet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme.

El projecte encara es troba en els seu inicis i li queda gairebé una dècada per acabar-se, però comptarà, evidentment, amb un procés participatiu que se sotmetrà a debat entre els veïns dels barris afectats i entre els de la resta de Barcelona. I que, segons el parer de Sanz, compta només amb una premissa: «El nou planejament ha de ser una cosa equilibrada». I en això se centraran els grups municipals de l’oposició, a recolzar la iniciativa, però a vetllar, també, perquè la Fira, suposat motor econòmic de la ciutat, pugui continuar mantenint la seva activitat.