ATENCIÓ PRIMÀRIA

El nou CAP Roger de BCN atendrà 26.000 veïns a Sants-Badal

Aquest centre és fruit de la col·laboració entre la Generalitat i l'ajuntament, que va cedir el solar

El consistori preveu aixecar una superilla que inclogui altres equipaments, com una escola infantil

zentauroepp49143587 la consellera de salut  alba verg s  i l alcaldessa de barce190720162722

zentauroepp49143587 la consellera de salut alba verg s i l alcaldessa de barce190720162722 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

A partir de dilluns, 22 de juliol, començarà a funcionar el nou centre d’atenció primària (CAP) Roger del barri de Sants-Badal, que donarà assistència a uns 26.000 veïns. El centre, ubicat als números 48-64 del carrer de Roger, ha sigut inaugurat aquest dissabte per la consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una jornada de portes obertes per a la ciutadania. 

El CAP Roger, ubicat en un edifici que ha sigut cedit per l’ajuntament i que estarà gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), disposa d’una superfície de 2.056 metres quadratsdistribuïts en cinc plantes i un soterrani. Forma part d’un projecte municipal que preveu aixecar, al mateix terreny, una escola infantil i un espai esportiu. "Tindrem una superilla d’equipaments", ha destacat Colau.

L’equip del nou centre està format per 13 metges de medicina familiar i comunitària, 12 infermeres, vuit persones dedicades a l’administració, una treballadora social i una auxiliar d’infermeria. A més, aquest ambulatori (que atendrà els residents a la zona delimitada pels carrers Riera Blanca, Badal, avinguda de Madrid, Ronda del Mig i Rambla del Brasil) permetrà descongestionar els CAP de Sants i Numància.

El CAP Roger també posarà a l’abast de la població una àmplia oferta de serveis avançats, com la crioteràpia o les infiltracions osteoarticulars. També s’hi faran activitats de recolzament a l’atenció especialitzada, com l’endocrinologia, la neurologia o la urologia. Tots són serveis que contribueixen a millorar la resolució de l’atenció primària de salut, la seva proximitat i continuïtat, en el marc d’un sistema públic, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.

Ecografies i cirurgies menors

En la inauguració del CAP, Vergés ha destacat la importància de l’atenció primària i ha assegurat que està dedicant la legislatura a convertir-la en l’"eix vertebrador" del sistema sanitari, així com també a millorar les condicions dels professionals. També ha remarcat que en aquest centre es faran ecografies i alguns tractaments de cirurgia menor, per la qual cosa ha dit que serà un CAP "amb molta capacitat resolutiva".

Per la seva banda, Colau ha destacat que el nou CAP ha sigut llargament reivindicat pelsveïns, i ha afirmat que és "de justícia" que per fi el tinguin, malgrat que hagin tardat a aconseguir-lo. "Som conscients del deute d’equipaments amb el barri", ha reconegut l’alcaldessa.

El CAP Roger és fruit de lacol·laboracióentre la Generalitat i el consistori (que, a més de cedir el terreny, ha avançat 2,8 milions d’euros del total de 3,2 del pressupost). I d’aquesta manera, el barri de Sants-Badal ha recuperat el seu centre d’atenció primària després que el CAP Carreras Candi tanqués, el 2016, per problemes estructurals.

CAP Raval Nord

Notícies relacionades

Paral·lelament, la consellera Vergés ha declarat a EL PERIÓDICO que el barri del Raval necessita "un CAP nou" i que per això urgeix que l’Ajuntament de Barcelona "prengui una decisió". El CAP Raval Nord (al carrer de Torres i Amat) ha de ser traslladat del seu actual espai, petit i antiquat.

Les dues opcions que s’estudien és que es resituï a la capella de la Misericòrdia del Macba o bé a l’espai conegut com a 'Cub', al carrer de Ferlandina. “A nosaltres ens semblen viables els dos espais, però volem que l’ajuntament prengui una decisió com més aviat millor. Necessitem un CAP", ha reiterat Vergés.