MALESTAR EN LES FAMÍLIES

Barcelona denega 3.852 beques per a casals a nens que complien els requisits

Les famílies han rebut un SMS en què se'ls informava que la seva sol·licitud havia sigut denegada "per falta de recursos municipals"

El consistori admet la xifra, però destaca que el pressupost en aquestes beques s'ha gairebé triplicat i que s'han prioritzat les famílies més vulnerables

zentauroepp34999481 barcelona 08 08 2016 campamentos urbanos o colonias de veran190604112610

zentauroepp34999481 barcelona 08 08 2016 campamentos urbanos o colonias de veran190604112610 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Helena López

L’SMS que va desencadenar la ràbia era breu i taxatiu: "Ajut econòmic denegat per falta de recursos municipals". Sense més explicació. Quatre dies més tard del previst "per motius tècnics", la resolució de les beques per a casals d’estiu i activitats esportives de l’Ajuntament de Barcelona ha sigut una gerra d’aigua freda per a 3.852 famílies que hi optaven, que hi tenien dret segons els barems dictats pel consistori –matís important– i a les quals no se’ls han concedit sense més explicació que aquesta "falta de recursos". "¿Soc l’única que ho he rebut, i per segon any consecutiu? 150 euros per setmana i fill, casals municipals, família nombrosa...", assenyalava una mare a Twitter després d’haver rebut la resolució juntament amb la imatge del com a mínim irritant missatge, rebut en plena elaboració del ‘tetris’ que suposen aquestes dates per a la conciliació,a una setmana de l’inici la jornada intensiva a les escoles i a tres de l’estressant fi de curs.

No, no era l’única.

Segons la informació pública i publicada en laweb de l’ajuntament, "es becaran, sempre amb un màxim d’una activitat per nen i complint els requisits establerts, tots els nens de la unitat familiar que ho sol·licitin i siguin empadronats a Barcelona". Tots, diuen. Els fets ho desmenteixen. Al trucar al telèfon donat per l’ajuntament per a reclamacions, l’explicació tampoc deixava gaire marge al dubte: "Només s’han donat els ajuts a les famílies que tenien dret a una beca del 90%. Les famílies a les quals els tocava una beca d’un 60% o d’un 30% n’han quedat fora perquè la partida pressupostària ha sigut insuficient".  

Dani Montaner, tresorer de l’AFA de l’escola Dovella del Clot, assenyala que han passat dues coses. D’una banda, el curs passat es van modificar els criteris per accedir a les beques i, de l’altra, i aquí la notícia, "han fet un mal càlcul i, malgrat entrar en els nous criteris, moltes famílies n’han quedat fora". Tantes com gairebé 4.000. Mentre que el 2016 les famílies amb ingressos entre els 9.959,67 i els 12.000 euros tenien dret a una ajuda del 30%, aquest any aquesta ajuda s’atorga només a famílies amb ingressos per sota dels 9.000. Bé, s’atorgaria, ja que, de moment –tenen 10 dies per reclamar–, no ha sigut així.

Situació coneguda

A la Dovella, un exemple com tants d’altres, la situació no és nova. Malgrat complir els requisits, només van accedir als ajuts a extraescolars esportives del curs que ara acaba els nens que tenien dret a les beques del 90% i la meitat dels del 60%. L’altra meitat del 60% i tots els del 30% en van quedar fora. "Seria important que féssim una reflexió com a societat sobre el tipus de ciutat que volem. ¿Volem una societat en què els nens es quedin l’estiu tancats a casa amb els avis mirant la tele?", posa sobre la taula Helena Julià des de l’AFA del centre, que afegeix que haver de fer malabars amb els nens perquè no pots comptar ni amb el casal "és un desgast a nivell de vida". Les famílies afectades insisteixen que la societat –i els polítics– no dona als casals la importància que tenen. "No es tracta només d’"entretenir"  les criatures –que també tenen dret al lleure–, sinó que per a moltes és una necessitat per poder conciliar, per no parlar dels beneficis de l’educació en el lleure", conclou Julià.

El 100% de les beques del 90%

Notícies relacionades

Fonts municipals indiquen que s’han presentat un total de 22.051 sol·licituds i que les 13.824 que complien els requisits per obtenir la beca del 90%, les de les famílies més vulnerables, l’han obtingut. Les mateixes fonts reivindiquen que la partida econòmica destinada a aquesta campanya ha augmentat en un 167,39% entre el 2014 i el 2019, i ha passat dels 1.193.457 euros als actuals 3.191.249 

Aquest dimarts començava un període de reclamació de 10 dies i, una vegada es resolguin, "en cas que hi hagués dotació pressupostària s’atorgarien els ajuts del 60% i posteriorment els del 30%".