Crisi en l'ensenyament presencial d'idiomes

L'Institut d'Estudis Nord-Americans deixarà de fer classes d'anglès

L'IEN, amb seu a la Via Augusta, es dedicarà només a activitats culturals i de negocis

El tancament deixarà sense feina 40 professors i sense classes 1.100 alumnes a partir de juny

ina

ina

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández / Alba Jaumandreu

L’Institut d’Estudis Nord-Americans (IEN),la prestigiosa escola d’anglès de la Via Augusta, deixarà d’impartir classes a partir d’aquest estiui la fundació que el dirigeix es dedicarà fonamentalment a activitats culturals i empresarials, que fins ara eren secundàries. El tancament de l’escola afectarà directament 40 professors i els 1.100 alumnes que encara estan assistint a classe.

Algunes dades demostren la importància del tancament de l’IEN per a Barcelona. El flamant centre de Via Augusta, 123, obert el 1960, ha acollit gairebé mig milió d’alumnes en tots aquests anys, amb un sistema d’educació d’idiomes innovador. Però des de fa un temps, l’aparició de molts centres d’idiomes amb tarifes més econòmiques, la millor formació d’anglès en escoles i instituts i l’auge de recursos a internet (des de pel·lícules subtitulades fins a classes ‘online’) han sentenciat l’IEN.

Seguir en altres centres

Guillem Iglesias, director de l’IEN, va confirmar a aquest diari el final de les classes d’anglès, previst per al mes de juny. El centre, va assegurar, buscarà solucions per als actuals professors i per als alumnes,que podrien continuar la seva formació en altres centres. “Aquestes són algunes de les coses que hem de preparar ara”, va explicar.

En el comunicat enviat ahir per l’IEN als seus alumnes, els seus responsables justifiquen així el cessament de la seva activitat principal: “L’escenari de l’ensenyament d’anglès ha canviat enormement per una àmplia llista de raons, que inclouen la lloable millora de l’ofertes acadèmiques de l’idioma anglès en totes les etapes educatives –de l’ensenyament primari a l’universitari–, així comla proliferació de noves ofertes i possibilitats formatives,moltes de les quals relacionades amb les noves tecnologies i internet”.

“L’anterior ha provocat, especialment durant els últims anys, –afegeix el comunicat–un canvi radical al mercat de la formació d’anglès del qual l’IEN no n’ha quedat exempt, i que s’ha traduït en una reducció progressiva de la demanda formativa”. Aquí entraria la proliferació d’escoles més econòmiques de format més petit, i fins i tot classes de conversa fetes per particulars a bars i centres cívics.

Pont cultural i de negocis

La Fundació Privada IEN intensificarà ara les activitats culturals (fins ara ja organitzava concerts de música clàssica, emissions de pel·lícules nord-americanes i presentacions de llibres, entre d’altres) al seu auditori privat. També té previst organitzar activitats relacionades amb el món de l’empresa i els negocis“i establir ponts entre nuclis empresarials i nord-americans”.

“L’IEN afronta una nova etapa de la seva història en què volobrir les portes i fomentar una col·laboració molt més intensa amb el món educatiu, cultural, empresarial i social de Catalunya i Amèrica del Nord, per continuar exercint un rol essencial en el foment i la millora de les relacions culturals entre aquests dos mons”, afegeix.

Tancament de la biblioteca

Alguns signes ja van marcar els últims anys el declivi de l’IEN, que es va veure obligat a tancar la biblioteca, que era de referència per a interessats en la cultura nord-americana, i també a llogar part de les seves instal·lacions a la Universitat de Vic. A més, la falta d’alumnes en alguns nivells, sobretot d’adults, va obligar a concentrar un major nombre d’estudiants per aula o, al contrari, a tenir-ne tan pocs que feia inviable algun grup i horari.

Alguns estudiants de l’IEN consultats aquest migdia ignoraven totalment que la seva escola d’idiomes tancaria al juny. “Nosaltres hem enviat 19.000 correus electrònics a alumnes i exalumnes per informar-los”, va aclarir el director. 

Buscar-se la vida

Aquest matí els alumnes del centre desconeixien, encara, la notícia del pròxim tancament de l’escola d’anglès. Álvaro Oller, amb cara de sorprès, exclama: “ ¿Tanquen aquí?, ¿Tanca aquesta escola? Doncs jo volia continuar estudiant aquí, però si tanquen m’hauré de buscar la vida”.

Notícies relacionades

“¿Com pot tancar una escola com a aquesta?” pregunta Patricia, una altra alumna, a la sortida de l’edifici de Via Augusta, 123. “M’hauré de buscar una alternativa perquè estudiar anglès és una necessitat per al seu futur”, afegeix. 

Un tercer company, Javi, explica que ara hi ha pocs alumnes a l’escola.  “No sé on trobarem ara el prestigi i la gran oferta de classes que tenen”, apunta. Aquests companys, com d’altres, lamenten no poder disposar més de l’IEN on a més de l’educació amb professor en grups reduïts i de tots els nivells, disposaven d’horaris de matí i tarda i fins i tot dissabtes, així com també la possibilitat de fer els exàmens oficials.

El Comitè d’Empresa de l’IEN critica “la inacció de la direcció”

El Comitè d’Empresa de l’Institut d’Estudis Nord-Americans ha denunciat “la inacció de l’actual i l’anterior direcció de l’IEN per salvar l’escola d’anglès”. “En els últims anys no s’ha fet cap inversió substancial per escometre els canvis necessaris per adaptar-nos al nou mercat de l’ensenyament d’idiomes”, afirmen els treballadors en un comunicat.

Temes:

Anglès