QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS
El sentit comú com a ingredient gastronòmic
La cuina de Franc Monrabá, al Haddock-Taberne Canaille, té arrels en la de xefs mítics com Jean Luc Figueras o Santi Santamaría
jose45134003 barcelona 21 09 2018 fran monrab chef del restaurante hadd180921162555 /
Es pot pensar que la posició mental del cuiner intervé directíssimament en el sabor del plat. Si les seves teories passen per les emocions culinàries i els intangibles tindrem uns plats molt diferents a aquells elaborats sense més pretensió que oferir el sabor pur elevat a la seva màxima expressió. Evidentment per aconseguir aquest nivell és necessari disposar del més fresc.
Franc Monrabá coneix els recursos culinaris, potenciats per un aprenentatge en aquells restaurants que han definit l’alta gastronomia ciutadana. Va treballar amb Jean Luc Figueras a Azulete, quan aquesta torre de les Tres Torres era el bo i millor de la cuina barcelonina, en competència amb Eldorado Petit i Florian. Van seguir deu anys a El Recó de Can Fabes, inici de la seva fixació pel producte pur. D’aquest passat neix la idea de centrar una oferta que porti al plaer, paraula prohibida en temps de plats sentimentals, emocionals i barrocs.
Notícies relacionadesCom que no li obsessiona la bellesa ni la complexitat, Franc Monrabá ha aconseguit seduir una amplísima clientela que recorda els sabors marcats per la tradició culinària de les cases riques. Deixem-nos d’històries, la cuina de les àvies és una entelèquia, perquè al marge que unes cuinaven bé i altres com presidiàries, la seva economia no donava per a gaires sucs, reduint-se massa vegades l’oferta casolana a la sopa de pistons aigualida.
Senzillesa i sabor
Aquest xef busca el millor a partir de proveïdors capaços d’estar a les 5 del matí a l’horta i a les 7 al seu restaurant Haddock-Taverne Canaille (València, 181). Un d’ells és Pau Santamaría. A ell li devem les verdures i uns ous fresquíssims amb què Monrabá prepara una truita de ceps memorable, reivindicació de l’escrit fins ara: la senzillesa i el sabor com a porta del plaer. Una realitat que pot aplicar-se a uns musclos sense més ni més que un mojo verd. Són conceptes que tornen per enlluernar a aquells que no han conegut quin gust té un pastís de patata amb pebrots escalivats, coronat per un bacallà al pil-pil, les patates a la importància i la cua de vaca plantejada sense comptar amb el temps com a ingredient.
Scala dei Prior, un Priorat de 22,90 euros
<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Els bons vins sempre tenen com a origen <strong>terres de cultiu difícil que porten a l’estrès hídric de les vinyes.</strong> El Priorat, una de les Denominacions que ofereix més qualitat, no és una excepció. Dins d’aquest context l’enòleg Ricard Rofes planteja Prior a partir de vinyes velles de les varietats garnatxa tintera, carinyena, cabernet sauvignon i syrah. Sobre aquest conjunt seleccionen les veremes que més s’ajusten al seu criteri, combinant matisos a partir de les diferents altures de les parcel·les.</span>
- Accident mortal Mor atropellada una jove de 20 anys que circulava en patinet a Sant Cugat
- Desnonament massiu Els desallotjats del B9 acampen sota una sortida de la C-31 a Badalona i Albiol diu que farà desmuntar les tendes
- Anàlisi L’advocat Martín-Duarte
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Concurs 55 candidats estrella de tot el món opten a dissenyar el Liceu Mar
- El forat de la sanitat pública El 45% dels espanyols només va al dentista per emergències: «Hi vaig anar per un queixal i vaig acabar amb una factura de 1.300 euros»
- Reforma en Justícia Falta de normes, possibles pròrrogues i molta incertesa davant la reforma que revoluciona l’organització de la justícia a Espanya
- Esperit nadalenc El Parc del Fòrum de Barcelona es tenyeix de vermell a la Cursa del Pare Noel
- UNA ALTRA DESGRÀCIA Greu lesió de genoll de Christensen
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
