QUADERN GASTRONOMIA I VINS
Els arrossos de María Antonia
El restaurant Xàtiva ofereixen un receptari de 25 plats diferents d'arròs
jcarbo44933356 jordi moliner xativa180907140435 /
Arribat aquest punt de l’estiu en què comença a quedar enrere la paella de platja, els arrossers sentim la urgent necessitat de reunir-nos en colla per discutir sobre arrossos de l’horta. Per això no s’han de triar uns fogons qualssevol, sinó vigilar acuradament on anem, perquè un arròs en companyia és una cosa molt seriosa. Fa anys, el lloc de convocatòria era Casa Salvador, a Cullera, on els més il·lustres valencians em van informar sobre el punt de l’arròs en una paella, perquè amb “un puntet de doraet quedarà règia”.
A Barcelona, un bon rosari d’arrossos de perfecte doraet el podem disfrutar al Xàtiva (Bordeus, 35, a Les Corts), la casa de María Antonia. A María Antonia li va ensenyar a cuinar la tia Nievecitas dins d’un context d’arrossars que ha sabut traslladar a la nostra ciutat.
Notícies relacionadesA Xàtiva podem provar uns 25 arrossos diferents, tots bomba, del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. És la substància bàsica sobre la que, a la cassola o a la paella, María Antonia i els seus plantegen un formulari que va des del passejat, en què disfrutem amb orella, botifarró, cigrons i verdures, una cassola de fogó que acaba assecant-se al forn, al més típic de l’horta, és a dir, conill, pollastre i garrafó, la mongeta que distingeix els arrossos d’aquí i d’allà. Si la primera proposta és més consistent i molt de la Costera, la segona té una potència justa, perquè el brou de verdures té caràcter.
A banda o de bacallà
Ja tenim motius per enredar la conversa dient si el pròxim serà a banda o de bacallà amb cargols, melós amb llamàntol, o de fesols i naps, que és tardoral, com el de botifarra i bolets. El de senyoret, amb les ensopegades polides, sol quedar per a una altra festa. Bonics motius de discussió que s’apaivaguen provant l’esgarraet, nebot per part de bacallà de l’esqueixada. Però aquesta amanida té un ingredient que cal provar sense comparses, la moixama amb ametlles. Gràcies a ella el silenci dura i només s’interromp quan algú es queixa que han agafat l’últim garrafó. Les reunions arrosseres sempre acaben amb cita per al mes que ve.
Organistrum, un albariño de 19 €
Un celler que porta per nom el d’un dels grans de la poesia medieval gallega, és tot un indici que els seus vins no seran qualsevol cosa. Per a una de les seves ampolles insígnia han triat un nom que quadra amb el seu concepte cultural. Es tracta de l’Organistrum, referència a un instrument medieval, tal com es pot veure al pòrtic de la Gloria.
- Accident mortal Mor atropellada una jove de 20 anys que circulava en patinet a Sant Cugat
- Desnonament massiu Els desallotjats del B9 acampen sota una sortida de la C-31 a Badalona i Albiol diu que farà desmuntar les tendes
- Anàlisi L’advocat Martín-Duarte
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Concurs 55 candidats estrella de tot el món opten a dissenyar el Liceu Mar
- El forat de la sanitat pública El 45% dels espanyols només va al dentista per emergències: «Hi vaig anar per un queixal i vaig acabar amb una factura de 1.300 euros»
- Reforma en Justícia Falta de normes, possibles pròrrogues i molta incertesa davant la reforma que revoluciona l’organització de la justícia a Espanya
- Esperit nadalenc El Parc del Fòrum de Barcelona es tenyeix de vermell a la Cursa del Pare Noel
- UNA ALTRA DESGRÀCIA Greu lesió de genoll de Christensen
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
