EFECTES DE LA TENSIÓ A LA CAPITAL CATALANA

Restauradors pessimistes i hotelers expectants

Els dos gremis difereixen sobre la caiguda del negoci però coincideixen a atribuir-la a diversos motius

Collboni tem un fre a la recuperació econòmica i perdre l'Agència del Medicament

cmontanyes39769940 turistas170825134942

cmontanyes39769940 turistas170825134942 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

L’activitat econòmica que gira al voltant del sector hoteler i el de la restauració viu a Barcelona una caiguda que varia segons a qui es consulti però que ningú nega. Encara que al llarg de les últimes setmanes això s’atribueix a la tensió política que es va generar amb la celebració del referèndum de l’1-O, una jornada marcada per les imatges de violència policial que van sembrar el desassossec que es puguin repetir a la ciutat, els empresaris subratllen que hi ha diversos motius, i més antics, que expliquen el descens en el consum.

Resulta obvi que l’atemptat del 17 d’agost passat també hi va influir, encara que tant el sector privat com el públic coincideixen que la ciutat va recobrar l’ànim d’una manera relativament ràpida després de la matança.

“'Terrassofòbia' institucional”

Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració, afirma que els problemes no només s’han produït les últimes setmanes: «És obvi que hi ha afectacions que es noten, i no només és pel context recent. Els restauradors hem patit un setge a les terrasses des que va començar aquest mandat municipal, la terrassofòbia institucional. Això afecta un sector com la restauració, amb poc marge de benefici: si passes un període llarg de facturació anormal, la possibilitat que el negoci no sigui viable és molt real».

«Vam començar l’estiu amb un brot de turismofòbia que ja va afectar el consum de la restauració. Malgrat que la ciutat va recuperar la normalitat en un període de temps curt, hi ha un impacte des dels atemptats de l’agost. I tot, seguit d’un context polític complex, amb molta gent al carrer que no es comporta com un consumidor habitual», prossegueix Pallarols, que considera injust buscar les causes de la desacceleració només en les últimes setmanes: «És difícil determinar la influència de cada factor i és una mitja veritat afirmar que l’1-O va causar la caiguda d’un 30%». Perquè Pallarols calcula en un 30% la reducció d’activitat.

Pel que fa als efectes de la situació actual, adverteix: «El consumidor no es comporta igual i correm el risc que es torni a acostumar a no consumir, com va passar durant la crisi, cosa que posaria en dubte la recuperació econòmica».

Hotels: un 10% menys d'ocupació

En el sector hoteler barceloní, la cautela és significativa. El gremi prefereix evitar declaracions, però fonts del col·lectiu envien un missatge que defuig el fatalisme i fins i tot algunes xifres que aquest sector qualifica d’alarmistes. Segons aquestes fonts, la previsió és que aquest mes d’octubre es tanqui amb un 10% menys de facturació que el mateix mes del 2016. Segons els hotelers, hi ha quatre causes que ho expliquen, gairebé les mateixes, encara que no totes, que esgrimeixen els restauradors: els efectes de l’atemptat; els problemes de l’aeroport, amb la vaga dels vigilants de seguretat; les protestes de caràcter polític i més presència en congressos en el mateix període de fa un any.

La conclusió és que les xifres de l’octubre, l’ocupació prevista d’un 80%, no semblen cap catàstrofe si s’acaben confirmant. Sí que és cert, diuen les mateixes fonts, que des de l’1 d’octubre hi ha hagut una reducció de reserves. Però insisteixen a rebutjar el catastrofisme.

La incertesa i els negocis

Notícies relacionades

«L’atemptat va ser un fet puntual, els operadors saben que és un risc d’avui dia en un país occidental. D’això ens en vam recuperar molt bé. La crisi política comporta una paraula que és incertesa, i l’economia és enemiga de la incertesa». Així resumeix la situació el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en qui recau la promoció econòmica i que parla d’entre un 20% i un 30% de menor activitat econòmica pels factors ja citats. La setmana que ve té prevista una reunió amb cònsols i representants de cambres de comerç: «Abordarem amb ells la situació econòmica. Volem donar-los confiança».

Collboni enumera les males notícies actualment: «Les inversions van més lentes. La sortida d’empreses no té només un efecte simbòlic. La candidatura de Barcelona a l’Agència Europea del Medicament: ho teníem molt bé i ara està molt complicat». El risc, segons el regidor, és elevat: «Barcelona corre el risc de deixar de ser una ciutat global».