La presó Model tancarà al juny

El centre deixarà de rebre reclusos al març i traslladarà els actuals a altres presons

Brians 1 es convertirà en el nou recinte penitenciari de preventius de Barcelona

 

  / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

S’ha anunciat tantes vegades que molts necessitaran veure-ho amb els seus propis ulls per creure-s’ho, però la presó Model ja té data de tancament. O més ben dit, mes de clausura. La Conselleria de Justícia compta amb un calendari d’actuació: el 7 de març, la presó deixarà de rebre interns, i els que encara hi siguin seran traslladats a altres centres penitenciaris, igual que els funcionaris que presten els seus serveis a la històrica instal·lació del carrer d’Entença de Barcelona. Segons van relatar ahir fonts sindicals i va ratificar després el conseller Carles Mundó, el procés culminarà amb el tancament de la presó, prevista per al juny, quan s’espera la sortida de l’últim pres de la instal·lació.

La cúpula de la conselleria va mantenir ahir una reunió amb els sindicats per abordar la qüestió abans de fer públics els seus plans. Mundó, que al gener ja va anunciar que el propòsit era que la vella presó de Barcelona veiés extingida la seva activitat aquest mateix any, va detallar després el pla.

Avui mateix s’iniciarà el trasllat d’interns de Brians 1 i 2 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat) a altres presons: les de Mas d’Enric (Catllar, Tarragonès), Ponent (Lleida), Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, Bages) i Quatre Camins (la Roca, Vallès Oriental). A continuació, els interns que quedin a Brians 1 seran traslladats a Brians 2, i deixaran la primera buida per rebre interns de la Model.

EL CALENDARI

El dilluns 6 de març serà l’últim dia en què la vella presó de Barcelona rebi presos. I el 20 d’abril començarà l’èxode dels interns de la Model cap al centre de  Brians 1, que a partir d’aleshores actuarà com a presó de preventius (pendents de judici) de Barcelona. Els primers que marxaran seran els 127 presos que hi ha en règim obert, que només pernocten a la presó i que a partir d’aleshores ho faran a la de la Trinitat.

La primera setmana de maig, la resta d’interns de la Model iniciaran el seu trànsit cap a Brians 1, on ja estaran arribant presos preventius des d’un parell de mesos abans. La previsió de Justícia és que aleshores només en quedin uns 500 a les instal·lacions del carrer d’Entença, ja que, segons va subratllar el conseller, l’estada mitjana a la Model és de 47,6 dies en el 80% dels casos.

Mentre que els preventius aniran a Brians 1, els penats ho faran a altres presons, com Brians 2, Quatre Camins i Lledoners. Els últims reclusos de la Model la deixaran al juny. Uns mesos després, segons va relatar Mundó, la Generalitat entregarà les claus de la presó a l’ajuntament, que n’és el propietari des del 2013.

El conseller va recordar la quantitat de vegades que s’ha promès el tancament de la Model (va recalcar que el llavors president del Govern, Adolfo Suárez, ja ho va anunciar fa 40 anys) i va argumentar la decisió en el fet que l’immoble ja té 113 anys i està «obsolet». Mantenir-lo, va dir, suposaria una inversió de 25 milions d’euros: «En algunes parts cau literalment a trossos». També va defensar que, malgrat la clausura, l’ocupació de les presons catalanes no variarà substancialment: passarà del 67,4% actual a un 72,9%. La Model és l’única que està saturada. La seva capacitat és de 790 presos i, segons Mundó, actualment compta amb 929 interns: 750 preventius i la resta, penats.

El pla de tancament de la Model passa per un acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona perquè la primera disposi de dos solars a la Zona Franca per erigir-hi una presó de règim obert i una altra de règim tancat. Els terrenys sumen 26.500 metres quadrats i estan valorats en 15 milions d’euros. En aquest cas hi ha un escull que s’ha de salvar: són terrenys del Consorci de la Zona Franca, participat per l’ajuntament però també pel Govern central.

Notícies relacionades

A més de la Model, una altra presó que també tancarà les portes (encara que més endavant) serà la de règim obert de la Trinitat Vella, la  seu de la qual serà adquirida pel consistori per construir-hi 265 vivendes socials. Justícia preveu que el nou centre obert de la Zona Franca estigui en funcionament el 2021, cosa que permetrà clausurar aquest any el de la Trinitat Vella (57 anys després de la seva obertura). La nova presó de dones de la Zona Franca està prevista per al 2025. Així que obri es podrà tancar la de Wad Ras, que acumula 102 anys de vida. A la presó de dones de la Zona Franca hi haurà 300 places per a preventius, que se sumaran a les de Brians 1.

Aquest acord per tancar la Model es va començar a forjar l’abril del 2016, quan el grup d’ERC a l’ajuntament i el govern d’Ada Colau van pactar desencallar el procés com una de les condicions perquè els republicans recolzessin la modificació de crèdit que va impulsar Colau. Ara el consistori estarà atent a fer complir el calendari. 

Temes:

Presó Model