EL FUTUR DEL PATRIMONI HISTÒRIC INDUSTRIAL

Barcelona blindarà 38 cases fàbrica al Raval

Les catalogarà com a recintes protegits per evitar que siguin enderrocades per l'especulació immobiliària

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Barcelona ha iniciat els tràmits per promoure la protecció de 38 cases fàbrica aixecades al Raval des de finals del segle XVIII fins a entrat el XIX. La comissió de govern va aprovar al juliol la suspensió de llicències sobre un conjunt d'edificacions que van caracteritzar el barri amb l'objectiu d'evitar que s'enderroquessin a causa d'iniciatives immobiliàries.

Per a tal fi, el municipi estudia la seva possible protecció com a elements industrials d'interès B o C. La gran majoria de les que queden -moltes ja són història per les iniciatives immobiliàries- tenen grau de catalogació D, és a dir, no estan protegides

Les cases fàbrica, com el seu nom indica, són construccions que inclouen en una mateixa peça, la fàbrica i la residència. Aquest patrimoni representa els orígens de la industrialització catalana, com a reflex de la revolució industrial que s'havia produït a Anglaterra dècades abans.

PATRIMONI FABRIL

Mentre les cases fàbrica dins del recinte emmurallat de la ciutat s'havien de construir a partir de l'agrupació de diferents parcel·les, el Raval -amb extensos terrenys agrícoles i per urbanitzar- oferia als amos de les fàbriques la possibilitat de noves parcel·lacions adequades de la demanda d'espais productius.

Notícies relacionades

Aquest model productiu va donar peu, al llarg del XIX, a altres elements importants del patrimoni fabril de la ciutat construïts fora de les muralles, com Can Batlló, Can Saladrigas o la Fabra i Coats, tots ells reconvertits en equipaments públics. 

L'estudi municipal sobre aquest patrimoni al Raval destaca que hi havia un eix molt marcat sobre la traça contínua dels carrers actuals de l'Om, de la Riereta i de Sant Vicenç.