Sectors del PSOE reclamen a Sánchez una crisi de Govern de pes

Els socialistes, instal·lats en el desànim, s’aferren a les mesures que anunciarà Sánchez dimecres i a probables canvis en l’Executiu

Sectors del PSOE reclamen a Sánchez una crisi de Govern de pes
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Comitè Federal de dissabte va deixar diverses conclusions dins del PSOE. Una: per molt profunda que sigui la crisi desencadenada per Santos Cerdán, l’ex número tres dels socialistes, ara a la presó per presumpta corrupció, Pedro Sánchez compta amb el suport de gairebé tot el partit, amb Emiliano García-Page com a únic líder territorial realment crític. Dues: el president del Govern continua estant "molt tocat" per aquest escàndol, segons coincideixen diversos dirigents que han parlat amb ell en els últims dies. Ell mateix va dir que tenia el "cor trencat". Tres: ni els tímids canvis dins de l’Executiva del PSOE, ni les noves mesures de control intern, ni les crides a la resistència per part del cap de l’Executiu en el seu discurs són suficients per reprendre el vol.

I quatre: la cita orgànica va resultar "fallida". El protagonista no va ser tant Sánchez com Paco Salazar, un home clau en el partit i a la Moncloa, estret col·laborador del president des de les primàries del 2017. Salazar estava cridat a continuar com a secretari d’Acció Electoral i formar també part del nou equip d’Organització després de la dimissió de Cerdán, però es va veure forçat a renunciar als seus llocs en el partit i en l’Executiu (on s’encarregava de la Coordinació Institucional de la Presidència del Govern) després de ser acusat d’assetjament sexual per diverses treballadores. Es tracta del tercer greu error en els nomenaments per part de Sánchez, després dels casos de José Luis Ábalos i Cerdán, els dos imputats per la seva presumpta implicació en una trama per adjudicar obres públiques a canvi de comissions.

Agafar oxigen

Ara, després d’una cita orgànica que va ser molt pitjor del que s’esperava, el PSOE continua buscant una sortida a la desesperada. Gairebé tots els càrrecs del partit es mostren pessimistes sobre el rumb de la legislatura, i insisteixen que tot depèn de si hi ha noves i comprometedores revelacions en el front judicial o altres escàndols com el de Salazar, però s’aferren a dues taules per intentar agafar oxigen. D’una banda, la compareixença que Sánchez protagonitzarà dimecres vinent, 9 de juliol, al Congrés dels Diputats, per retre comptes pels draps bruts en el PSOE i anunciar reformes legals contra la corrupció. De l’altra, una crisi de Govern que cada vegada es veu com a més probable.

Sancions a les empreses

La cita parlamentària és encara més important per a Sánchez que la reunió passada del Comitè Federal. El president del Govern sap de sobres que compta amb el suport del seu partit, però el dels socis no està garantit. I al cap i a la fi, tot en depèn. Si alguna de les sigles que van propiciar la investidura fa un parell d’anys li retira el seu suport, el president del Govern, segons va reconèixer als grups durant la ronda de trobades que va mantenir amb ells després de l’esclat del cas Cerdán, haurà de convocar eleccions i renunciar al seu objectiu de portar aquesta convulsa legislatura fins al final, en la segona meitat del 2027. Però els aliats, de moment, continuen al costat de l’Executiu, si bé amb molts dubtes i crítiques en ascens.

A la Moncloa preparen amb moltíssima cura la compareixença de dimecres que ve. Sánchez vol que serveixi per rearmar el bloc d’investidura, i també la coalició amb Sumar, que acusa els socialistes de "no ser conscients de la gravetat" de l’actual situació, així que proposarà un ampli paquet de mesures de "regeneració democràtica" que inclourà les propostes que li han anat fent arribar els aliats. Entre d’altres, hi ha endurir el càstig a les empreses implicades en casos de corrupció, amb sancions com la prohibició de presentar-se a licitacions, i inhabilitar per a càrrec públic els condemnats per aquest tipus de delictes.

Notícies relacionades

Més tard, és molt probable que hi hagi canvis en el Consell de Ministres, segons la creença instal·lada en cada vegada més dirigents del PSOE. En principi, després de l’aturada d’agost, que a la Moncloa confien que serveixi per rebaixar la tensió política, però tampoc es descarta que tot es precipiti. Sánchez no n’ha donat detalls, però en el partit consideren que "no tindrà més remei" que recórrer a aquest moviment, un clàssic en els governs en situacions de crisi, per mirar de recuperar la iniciativa.

De moment, el president va omplir d’elogis María Jesús Montero durant el seu discurs de dissabte, en un missatge que va sonar a començament de comiat de la vicepresidenta segona, cridada a lluitar com a molt tard l’estiu vinent a les urnes contra el popular Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia. "Deixaré el Govern per dedicar-me en cos i ànima a Andalusia quan s’acosti la data electoral", va dir Montero fa una setmana.