BARCELONEJANT

Renecs, paraulotes i coses pitjors

La Batalla dels Galls ofereix una lluita de macarrisme sobre l'escenari

fcasals33988988 21 05 16 pela de gallos organizada por redbull en 160522175904

fcasals33988988 21 05 16 pela de gallos organizada por redbull en 160522175904

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Notícia bomba en la semifinal barcelonina de la Batalla dels Galls de Red Bull: no es van pronunciar ni una vegada les paraules motherfucker ni bitch. Tampoc és que els pollastres despleguessin una panòplia enlluernadora d’insults en espanyol, i mira que n’hi ha, però es va agrair l’esforç intel·lectual que van fer per escarnir els rivals sense recolzar-se en les crosses angleses del rap.

    ¿Que passaves pel moll de la Fusta dissabte a la tarda i et vas sentir ofès per la cascada d’homofòbia, masclisme, agressió als febles i mala bava que que sortia a raig de la boca dels concursants? És el teu problema. Hi imperava la llei del carrer, i la llei del carrer és el macarrisme, de manera que els nois del carrer tenen carta blanca per ser en un escenari tan macarres com vulguin. La convenció de fracassats escolars que era bona part del públic (ei, preneu-vos-ho amb esportivitat, com si fos una batalla de galls) udolaven amb cada animalada.

    Una batalla de galls és en la cultura hip-hop un torneig d’improvisació entre rimadors. Es tracta de trinxar verbalment el contrari i tot s’hi val per aconseguir-ho. Hi van entrar 16 i en van sortir tres, que aniran a la final espanyola. Segueixen alguns dels flist-flast transcrivibles, que corresponen als punt culminants de l’enginy mostrat.

    Vuitens de final. El Tete de Elche contra Rob. Dibuixos animats és el tema sobre el qual s’han de donar rèplica durant dos minuts. El Tete de Elche deixa anar: «Yo no escribí el cómic / él se comió la viñeta / porque la confundió con un trozo de panceta». Rob, les coses com són, està gras.

    Seguim en els vuitens de final. Dani contra Jero, el campió de dir «maricon» i «fill de puta». A Jero li toca rapejar sobre els videojocs de Mario Bros. Greuge rere greuge fins a la derrota final. Dani el fon en la seva rèplica: «No eres Supermario / eres supertonto».

    Barón es va cruspir Crie 930, el més rabiós de la gallera. El tema: famosos. «Yo soy famoso y qué pasa / y tú lo eres tan poco / que te piden el DNI hasta para irte de casa», li etziba. Apa, Crie 930, cap a casa.

Mil·lennistes

Moment estel·lar: a Jado i Brandy PLK els toca rimar sobre els mil·lennistes. «¿I això què és?», pregunten tots dos. Mil·lennistes sou vos­altres, els aclareix el presentador, també als assistents. Però ben poca cosa tenen Jado i Brandy PLK a dir respecte a aquesta qüestió.

Quarts de final. BTA contra Porko 930. Sembla que BTA és universitari, cosa que el seu adversari, que presumeix de no tenir l’ESO, li retreu. «No tienes la ESO / ¡oh!, qué puto privilegio / pa ti lo de fumar porros y no ir al colegio», remata BTA.

    Errecé, que a més del registre «et mataré» té flow jamaicà, contra El Tete de Elche. Tot i la punchline «me llamas pirata / puedes comerte mi pata palo», tocant-se ja saps què, El Tete de Elche se’n va al carrer, on sens dubte se sentirà com a casa.

    Dani contra Nylo no té més història: aquest últim cau estrepitosament. Quina demostració. Barón contra Jado, el més homòfob dels tornejadors. Barón queda eliminat, però en deixa anar una de bona: «Después de estar conmigo / vas a acabar más perturbado / que un niño educado en una guardería del Vaticano».

Notícies relacionades

    Ja estem a les semifinals. Format debat, amb torn per a tots dos per defensar les dues postures. BTA contra Errecé. Futbol versus altres esports és l’eix. «Yo no soy María Patiño / tengo clase y me llaman Ronaldinho», es despatxa Errecé. «Dice que es como Usain Bolt / lo malo es que se corre igual de rápido», apunyala BTA. Està disputat l’assumpte. El jurat declara vencedor Errecé, però el públic demana rè­plica i clama «tongo, tongo». Hi ha rèplica i torna a guanyar Errecé, a qui BTA diu simi i nan.

    Dani contra Jado. Passa Jado. BTA tritura Dani en la lluita pel tercer lloc. Gran final. Errecé contra Jado. Els van donant papers amb els temes sobre els quals han d’improvisar. El hit d’Errecé: «Papá no me des brócoli / que es como Jado / me da asco». El hit de Jado: «Vas a salir más caliente y más ardiente que los hijos de Bretón». Soroll per a Jado. O sigui, que guanya Jado. No hi ha res prohibit a la gallera si esgrimeixes la llei del carrer.