REPTES DE MOBILITAT ALS PEUS DE MONTJUÏC
¿Per on pedalo?
La plaça d'Espanya és un bon exemple de com Barcelona encara no ha assimilat els ciclistes
Marquesines sobre el seu carril o vials de pedaleig mal anul·lats dificulten la circulació de les bicicletes
Hi ha detalls, més enllà de les actituds, d’uns i altres, que indiquen que Barcelona encara està lluny de la plena integració de la bicicleta. A la plaça d’Espanya és fàcil adonar-se’n, sense ser gaire primmirat. Són petits nyaps urbanístics, deformacions de l’espai públic que estan a la vista i que els usuaris acaben per assimilar, com qui conviu amb la grip i no fa res per combatre-la. Perquè total, la bici, com l’aigua que cau per la muntanya, acaba sempre trobant un camí per seguir endavant.
Els carrils bici que arriben des dels carrers adjacents moren sense continuïtat, però això no és cap novetat en una ciutat que d’un temps ençà s’ha fet valer més per la quantitat que per la qualitat. Aquests cul-de-sac s’esquiven amb improvisació, si s’hi passa per primera vegada, o amb hàbits adquirits, en el cas dels repetidors que ja tenen una ruta traçada. Un d’ells, el de Tarragona, acaba unit a una gelateria que li resta tota la visibilitat de la plaça pel costat est.
A la Gran Via direcció a la Zona Franca, al costat muntanya, hi ha una parada d’autobusos on s’aturen una quinzena de línies, dues d’elles de la xarxa ortogonal. Es troba just davant de la porta del col·legi Francesc Macià i a un pas de vianants d’una parada del Bicing i dels Ferrocarrils, fet que provoca la intermodalitat del transport. Fins aquí, bé. El problema és que està situada just a sobre del carril bici, sense que cap senyal l’inhabiliti o n’expliqui les raons. Sense carril provisional ni alternativa. Aquesta situació provoca que els ciclistes hagin d’esquivar la marquesina, pedalant a escassos metres de la sortida del col·legi, amb el risc que això comporta. ¿Què passaria si un d’ells atropellés un nen que surt corrent?
En la unió del Paral·lel amb la plaça d’Espanya es produeix un fenomen insòlit a la capital catalana: el ciclista disposa de dos carrils bici: el nou, a la part central, entre els dos sentits de circulació, i el vell, enganxat a la comissaria dels Mossos. Tots dos, bidireccionals. La reforma d’aquesta avinguda que connecta Fira de Barcelona amb el port no s’ha tancat a l’espera de rematar-ne els dos extrems. Així ho va decidir el govern d’Ada Colau a mitjans d’octubre. Les obres es van parar perquè la ciutadania pogués participar en la definició del projecte. I fins avui.
Dilació del projecte
Honrós motiu que, no obstant, ha generat que aquesta rocambolesca situació es dilati en el temps. El problema, apunta un mosso que vigila l’entrada de l’aparcament de la comissaria, és que la pintura negra que l’ajuntament va fer servir per cobrir les línies del carril bici ha desaparegut. «Devia ser de mala qualitat», sosté el policia. D’aquesta manera, el vial ciclista anul·lat, que perviu entre la plaça i el carrer de Llançà, ha tornat a florir. És just admetre que hi ha un senyal vertical, a uns tres metres d’altura, que indica que aquest és un passadís per a «serveis i policia», però són pocs els que el veuen i és habitual veure ciclistes per aquest corredor. «Cada dia n’avisem uns quants, però no deixen de passar-ne», aporta el mosso, resignat. Un portaveu del consistori assegura que si la reforma s’allarga, «es farà una actuació provisional per posar-hi remei i que no doni lloc a confusions». El problema és que aquesta solució temporal ja es va portar a terme, i no ha funcionat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers