Un procés participatiu

Els candidats a síndic de Greuges de Barcelona critiquen algunes de les condicions del sistema de designació

icoy12279177 barcelona 05 02 2010 bcn hereu entrega una placa h160322202036

icoy12279177 barcelona 05 02 2010 bcn hereu entrega una placa h160322202036

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Potser el que seria idoni seria que els barcelonins elegissin directament el síndic o síndica de Greuges de Barcelona, però, per a això, d’entrada, haurien d’assabentar-se que s’estan produint aquestes eleccions. Com que ara la votació no és vinculant, no influirà en el resultat, però la participació crida l’atenció per escassa. Els candidats, o alguns d’ells, es mostren queixosos per algunes de les característiques del procés d’elecció.

    Per Miquel Nadal ja resulta discutible que sigui imprescindible que et proposi una entitat per ser candidat. «No ho puc entendre». David Bondia reclama un procés electoral diferent: «Seria desitjable un debat a cinc». I denuncia: «Només jo he penjat les meves propostes. S’està fomentant l’elecció de persones quan s’hauria d’escollir un programa». Per això creu que no hi hauria d’haver candidats amb vinculacions polítiques ni que hagin tingut càrrecs públics, i n’assenyala dos: Nadal, que va ser suplent com a candidat a senador per Podem, i Àngel Miret, amb una trajectòria que ell qualifica de perfil tècnic a l’Administració i amb vinculacions amb Convergència i UGT.

    A això, Nadal hi replica que no està actiu en política. Miret insisteix, com sol fer, en el seu perfil tècnic, fugint de la identificació que se li fa amb Convergència, 

sota el mandat de la qual ha treballat en diferents administracions. Miret, per cert, insta a tenir en compte les votacions que es realitzen a la web habilitada a aquest efecte: https://ajuntament.barcelona.cat/eleccionssindicaturadegreuges/es/.

Un mes, molt temps

«Si no estan obligats a tenir en compte la votació de la gent, ens ho podíem haver estalviat», diu Miret. L’advocada Mercè Molina està d’acord que s’obri el procés a la participació, però creu que un mes és massa temps de votació.

    Però encara que fossin sis mesos, la qüestió de la publicitat s’ha de resoldre. «És molt estrany que no hi hagi ni un anunci que informi que hi ha votacions», declara Miret. Encara que la veritat és que es tracta d’una actuació coherent amb

la del consistori, que no ha emprès mai una campanya informativa per donar a conèixer la sindicatura.

    La síndica actual no ho veu de la mateixa manera. Per començar, Maria Assumpció Vilà rebutja la proposta de Bondia d’un debat a cinc entre els candidats, i per a això utilitza un argument d’autoritat: «No ho crec necessari, encara que si es proposés, no ho rebutjaria. Però no és el mateix haver estat a la sindicatura que no haver-ho fet. Per exemple, algunes de les coses que proposen altres candidats ja es fan».

    De passada, Vilà aprofita l’ocasió per rebutjar la idea que ha estat al seu despatx: «No es pot dir que no trepitjo el carrer». La síndi-

Notícies relacionades

ca també rebutja l’argument que exposa Miret: «No crec que qui guanyi la votació hagi de ser el síndic. S’han de tenir en compte altres coses».

    En l’elecció dels candidats a Síndic de Greuges de Barcelona poden participar tots els barcelonins: s’ha d’estar empadronat. A la web prevista per a aquest fi es pot emetre el suport al candidat desitjat de forma anònima, però és necessari identificar-se inicialment. Llavors es rep un enllaç en què es pot votar. Això fins al 15 d’abril. A partir d’aquella data, l’assumpte queda en mans de l’alcaldessa, Ada Colau, i els grups del plenari municipal.