Barcelona estrenarà al juny el primer club de patí català

Completarà el Moll de la Marina, a peu de platja, espai gairebé en desús des del 92

És una iniciativa privada, però amb una oferta popular i oberta a la ciutat

Un patí català que ja descansa al moll.

Un patí català que ja descansa al moll. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

el litoral de Barcelona continua donant sorpreses quan sembla que ja no hi ha espai per inventar-se cap nova activitat. Després de l'arribada de l'Hotel W, del nou tram de platja als seus peus i del recent desenvolupament de l'eix gastronòmic al passeig del Mare Nostrum, arriba l'hora de rematar una zona de platja molt més consolidada però on quedava un forat negre. El Moll de la Marina (davant l'Hotel Arts, entre el Port Olímpic i la platja de la Barceloneta) acollirà a partir del mes que ve el primer club de patí català amb el doble objectiu de promocionar aquesta pràctica esportiva molt arrelada a Catalunya i ressuscitar un espai degradat i sense cap funció específica des de la seva creació l'any 1992. Hi donen suport les diferents administracions públiques, però el projecte és una iniciativa totalment privada que es recolza també en la gastronomia, amb un restaurant mariner just sobre el mar.

Clam Patí Vela, els promotors de l'invent, són quatre socis procedents de diferents àmbits  que, durant més de tres anys i amb el suport estratègic de Gerard Esteva, expresident de la Federació Catalana de Vela i president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, han anat vertebrant la creació d'un club que cobria un buit en tot el territori, expliquen. Sorpresos que el final del Moll

de la Marina fos un terreny de ningú, vingut a menys, van plantejar a l'ajuntament una sortida. El consistori havia descartat durant anys propostes purament lúdiques, perquè aquest tipus d'oferta ja era prou àmplia a les dues bandes, tant al Port Olímpic com en l'exitosa zona de restaurants i clubs de Marina Village. Però la idea d'un ús esportiu va  agradar, fins al punt que tant el Ministeri de Medi Ambient (és zona costanera) com la Generalitat i finalment l'ajuntament, com a concessionari, han permès impulsar-ne aquest nou destí.

ESPAI OBLIDAT / Molts barcelonins no situaran mentalment aquest enclavament que corona el Moll de la Marina, semiocult. A l'esplanada de formigó del moll hi havia un mòdul que va promoure Endesa i que va tenir un ús puntual abans de quedar oblidat. Aquest ha sigut desmuntat i recuperat a la zona de sorra, just a sota, on albergarà exposicions puntuals vinculades a la nàutica i també una part del menjador exterior d'un gran restaurant situat a l'interior del moll, arran de platja. Aquest espai pràctivament amagat havia tingut dues missions els últims anys: va ser escenari d'un muntatge sensorial organitzat per l'ONCE i convivia amb un magatzem provisional del servei de manteniment i neteja municipal. Fins i tot quan es feia de nit també s'hi feia visible una altra faceta de prostitució nocturna a la intempèrie.

Desocupats els contenidors i trastos, els últims mesos es treballa per reconvertir els mil metres quadrats interiors en un modern club de patí català. «És un esport amb 140 anys d'història i que no tenia instal·lacions ni cap plataforma de promoció», assenyalen els promotors. El recinte inclou una zona d'exposició permanent de fotografies cedides pel Museu Marítim i peces històriques, vestidors i dutxes, i una drassana on s'instal·larà l'únic fabricant i artesà del sector, Rafael Figuerola, que elabora patins a Catalunya que després distribueix a una bona colla de països on aquest esport té predicament.

A Catalunya hi ha més de 2.000 usuaris, sobretot al Maresme, Barcelonès i Garraf, però poques facilitats per a la pràctica. A Barcelona solen sortir des de les instal·lacions dels clubs Barcelona i Barceloneta. Els promotors de l'assumpte confien a alinear entre 200 i 400 socis durant el seu primer any de vida. Puntualitzen: «No serà un club elitista sinó popular, amb quotes molt assequibles». Les instal·lacions completes seran perquè les utilitzin i en disfrutin els socis, però els barcelonins hi podran anar a llogar els patins i a practicar o a rebre'n classes, i també a menjar al restaurant que hi haurà. «La idea és integrar tradició, esport i gastronomia», diuen els mateixos responsables.

NOMÉS VELA / Els patins -un tipus d'embarcació sense timó ni motor, només amb pal, vela i la perícia del tripulant que desplaça el pes- hauran de ser arrossegats fins passat l'espigó que queda a la dreta del moll, per seguretat. Després descansaran al recinte, amb 3.200 metres quadrats a la fresca. N'hi haurà de lloguer i dels associats, però també en venda, per preus d'entre 4.000 i 8.000 euros, segons la mida i el model. El patí català serà el rei, però també hi haurà -en menor mesura- planxes de surf i kite surf per hores.

Notícies relacionades

L'arrencada a meitat de juny serà esportiva i en fase de rodatge. El restaurant -de cuina mediterrània i marinera i que ocupa el 25% de l'espai- funcionarà del tot poc després i serà un dels puntals -juntamet amb les quotes dels socis o la venda de material- per rendibilitzar el projecte, que parteix d'una inversió inicial de dos milions d'euros i donarà feina a unes 30 persones.

Ignacio Furest, amb àmplia trajectòria en negocis de gastronomia i oci en la ciutat, és un dels instigadors. Aspiren a atraure al barceloní i al públic familiar, amb una zona de jocs infantils i moltes activitats diürnes. Entre els reptes, crear la regata del Somorrostro, com a record al no tan llunyà passat barraquista del seu entorn.