Santa Coloma assaboreix la seva universitat

El campus alimentari Torribera comparteix talent amb la ciutat i redobla l'aposta per ser referència gastronòmica

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / SANTA COLOMA DE GRAMENET

A foc lent, com el xup-xup del guisat de l'àvia. I sacsejant els sentits, a l'estil de les degustacions d'avantguarda. Així paladeja Santa Coloma de Gramenet l'experiència del campus alimentari de Torribera. Una proposta innovadora que incorpora aquest curs el grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques i cobra la textura que desitgen els promotors del projecte, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica (UPC), l'escola d'Hostaleria CETT i la Fundació Alícia.

A tots els racons de la ciutat comença a arribar l'aroma que emana de Torribera. «A la gent ja li sona la música al sentir parlar del campus alimentari. És clau l'impuls de projectes que posen el potencial acadèmic al servei de la gent», exposa l'alcaldessa, Núria Parlon. Una forma d'incrementar la vocació de servei del complex, «fomentar la cohesió social i promoure hàbits saludables», addueix.

«L'oferta es completa amb els graus de Nutrició Humana i Dietètica, i Tecnologia dels Aliments, una resposta estratègica per optimitzar rendiments», exposa el responsable acadèmic de Ciències Culinàries, Josep Boatella. La teoria de la transversalitat s'il·lustra amb els tallers de ciència i cuina per a estudiants d'escoles i instituts, i el curs d'alimentació i cuina per a més grans de 55 anys. En el primer cas, «estudiants universitaris traslladen coneixements a nens i joves», mentre que els sèniors reben lliçons de cuiners de prestigi, explica el director del campus, Màrius Rubiralta. Però ni tan sols amb nens pel mig es pot parlar de «trivialitat» quan l'alimentació és «vehicle de pensament», diu Rubiralta.

TOT EN UN / En l'inici del procés es troba ara Irene Corts, una noia de 18 anys de Riudoms (Baix Camp) que forma part de la primera promoció de Ciències Culinàries. Quan culmini els seus estudis espera ser una professional «tot en un», amb els coneixements pràctics d'un cuiner i un ampli bagatge teòric. Els desitjos d'Irene ja són realitat en Marina Sadurní, estudiant d'últim curs de Nutrició, «una experiència en contínua ebullició». «Els continguts es renoven sense parar, hi ha molta experimentació; tot és enriquidor», detalla la seva companya Alba Adot. En poques setmanes, totes dues portaran a terme les pràctiques i contribuiran a reforçar la imatge «de prestigi» que s'associa al campus.

Notícies relacionades

Un prestigi que s'acumula al coin­cidir amb altres esdeveniments gastronòmics de la ciutat, com l'estrella Michelin del Restaurant Lluerna. L'ànima del local, Víctor Quintillà, col·labora amb el projecte universitari, convençut que és «una porta al món», un complement «clau» per rellançar la ciutat. Tot és tan incipient que «la gent no s'acaba de creure que sigui tan important», però confia que contribueixi a consolidar la ciutat com a clúster gastronòmic. El seu col·lega Francesc Armengol, distingit amb la categoria Bib Gourmand per la seva feina a Ca n'Armengol, destaca que apareixen «botigues especialitzades en menjar, japonesos de qualitat» i altres comerços que redunden en l'aposta gastronòmica. I assenyala l'«orgull» dels veïns al constatar el benefici del campus per «dinamitzar l'economia» i canviar «la imatge tradicional» de la ciutat.

En aquest aspecte repara Tomás Fernández, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Santa Coloma (Favgram), per a qui l'empremta d'un municipi universitari els allunya de l'estigmatització que encara perdura per «problemes de seguretat» que van desaparèixer de la ciutat fa dècades, però encara projecten ombres incòmodes. Fernández destaca la millora en l'accessibilitat de l'entorn per minimitzar les crítiques que es trobi allunyat del centre, i parla del campus com «la guinda d'aquest panorama gastronòmic» que cala, sobretot, en les noves generacions, la Santa Coloma del futur.