Un casal de joves en una antiga masia

La casa es va destinar a manicomi, i els seus pacients i veïns van cultivar les terres

1
Es llegeix en minuts
ANNALISA PALUMBO / BARCELONA

Can Guineueta (plaça Ca n'Ensenya), deu el seu nom a la situació al barri homònim. «En realitat es deia Ca n'Amell Xic, i més tard, Ca n'Ensenya», explica Jordi Sánchez, col·laborador de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. L'antic edifici de la masia, del segle XVI-XVII, va ser enderrocat el 1990. Ara en queda la part moderna, construïda el 1986.

Originàriament propietat de la família Deu, la masia va ser venuda als Baldrich. «L'última hereva Baldrich, Assumpció, la va deixar als seus dos fills, Joaquím i Joan Maria Gispert. Tots dos van morir joves i la filla del Joaquim, Assumpció Gispert, tot just una nena, va contraure matrimoni amb el seu cosí Vicente de Romero Baldrich, i va morir també molt jove», afirma Sánchez. A causa dels deutes de la família de la seva dona, Romero va partir la masia en parcel·les i en va vendre els drets a censos, usuaris que treballaven la terra. Al titular formal de la propietat, Romero, li corresponia una part de la collita. Els drets de la parcel·la on queia l'edifici van ser venuts a la família Sabadell Bosch per un període de 80 anys.

Notícies relacionades

«El 1879, l'Institut Mental de la Santa Creu va comprar la propietat de Ca n'Amell Xic per 25.000 pessetes a Vicente Romero, encara que en realitat els diners van ser entregats directament als seus deutors», segueix Sánchez. Quatre anys més tard, el 1883, l'Institut Mental va adquirir també els drets de la família Sabadell Bosch pagant-ne 5.300 pessetes, 500 d'elles només per la mina d'aigua present al terreny. Segons sembla, els terrenys de la masia van ser treballats per agricultors contractats per l'Institut Mental, o pels mateixos malalts, fins al tancament del manicomi, el 1986.

Els últims anys de vida de l'Institut, a Ca n'Amell Xic, la parròquia va portar a terme moltes activitats culturals. El 1979 va obrir el Centre d'Esplai Guineueta. «Ens trobem en uns llimbs que duren anys. L'Institut conservava la propietat de l'estructura, però la parròquia la utilitzava com si fos seva», explica Abraham Prat, director del Casal de Joves de la Guineueta, situat a la masia des del 1989. El 1996, l'edifici va passar a mans de l'Ajuntament, que, després d'unes obres de remodelació, el va destinar el 2003 al casal.