TROBALLA ARQUEOLÒGICA AL BAIX LLOBREGAT

Begues exhuma un tanatori de fa 6.400 anys únic a Espanya

Quatre esquelets de la cova de Can Sadurní revelen ritus funeraris inèdits

L’esquelet adult acabat de desenterrar a la cova de Can Sadurní, ahir.

L’esquelet adult acabat de desenterrar a la cova de Can Sadurní, ahir. / NÚRIA PUENTES

1
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
BEGUES

La cova neolítica de Can Sadurní de Begues (Baix Llobregat) ha donat una nova alegria als arqueòlegs. Primer va ser el testimoni de la cervesa més antiga d'Europa. Fa un any, la sorpresa va ser la figureta humana  de fang més antiga de la península Ibèrica. Ara, l'equip que dirigeix Manuel Edo ha desenterrat quatre esquelets que, gràcies al seu estat de conservació, han permès entreveure amb nitidesa com era un tanatori fa 6.400 anys. Per les pistes que ofereix, aquesta troballa és única a Espanya.

Quan el mes d'octubre del 2012 Edo va presentar la figureta allà mateix a la cova, encara no sabia que a escassos centímetres sota terra d'on va plantar la taula per celebrar una conferència de premsa hi havia quatre esquelets, un d'un adult i tres de nens de diferents edats. Alguna petita catàstrofe natural (una riuada, un sobtat moviment de terres...) va col·lapsar una part de la cova i les restes mortals van quedar perfectament sepultades, preservades, tot al contrari del que els va passar a la resta de sepultures efectuades amb posterioritat en aquesta mateixa cova i que van acabar com una macedònia d'ossos inconnexos.

L'adult (Vicente, per als arqueòlegs) va ser dipositat amb cura en posició fetal, possiblement amortallat i lligat, i amb un misteriós atuell a la falda. Sembla això, només un atuell, però s'hi intueixen clarament dues petites protuberàncies que s'assemblen massa als pits de la Venus de Gavà, posterior en el temps.

Aquell adult, d'uns 50 anys i metre i mig d'altura, va ser dipositat a la cova, sense enterrar, al costat d'un húmer de vedella i dues porcions de cabra. ¿El sentit? No és clar, però que a la cova hi hagin estat trobades en diferents estrats restes de fogates fa pensar, segons Edo, que s'hi realitzava una mena de cerimònia o dol en el que, vist ara, és un Sancho de Ávila de fa 6.400 anys.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil

o a e-periodico.cat