mercats. PER CUINAR EL CAP DE SETMANA
Arriben els bolets, estrelles de tardor
Comencen a sortir els primers bolets, aquest ingredient que dóna caràcter al receptari de tardor del poble català, profundament micòfil. Rovellons i fredolics anuncien l'inici d'una temporada molt desitjada.

La parada de bolets de Petràs, al mercat de la Boqueria, ahir. /
Els primers bolets d'una temporada que apuntava fluixíssima comencen a aparèixer als boscos de Catalunya. Xavier Petràs, hereu de la saga Petràs del mercat de la Boqueria i, per tant, expert en el tema, assegura que divendres que ve ja sabrem definitivament com està el saborós món delsrovellons, els fredolicsi altres joies del nostre sotabosc, perquè ja es comencen a veure les primeres cistelles ambfredolics, rovellonsilleneguesde recol·lectors que coneixen els llocs secrets on surten després de tants dies de pluja.
Mentrestant, els aficionats a cuinar uns ingredients que marquen el receptari de tardor tenim la possibilitat de comprar fantàsticscamagrocscatalans a 16 euros el quilo, sabent que amb un grapat n'hi ha prou per passar d'un simple estofat a un guisat ple d'aromes.
Elscepsi lesllengües de boutambé donen per muntar una setmana dedicada a la cuina micològica. Tots dos tenen com a origen les rouredes i pinedes gallegues. Els gallecs no els fan gaire cas, perquè, tal com assenyalava Pius Font i Quer al seu famósDiccionari de botànica, hi ha pobles micòfags i altres de micòfils, com els catalans i els bascos. Ho explica a partir d'una anècdota una mica brutal. Mentre recollia bolets a Castella, una pagesa li va dir: «Aquests només se'ls mengen les ovelles i els catalans».
Ara, l'alt nivell de consum fa que elsrovellonssiguin francesos i elsrossinyolspuguin provenir dels Estats Units. Estem en un moment en què per saber de bolets s'ha de tenir a mà el mapa del temps de Bulgària. La cuina dels bolets ja no coneix fronteres.
Mentre que elsrovellonscotitzen entre 10 i 30 euros el quilo, segons la mida, a les parades de venda de carn va córrer la falsa alarma que augmentaria el preu del xai. No ha estat així, i per això segueixen les bones ofertes que situen el ternasco en els 9,50 euros. Moltes vegades costa el mateix l'espatlla que la pota, perquè el venedor reparteix els costos per equilibrar la demanda i fer més temptadora la compra.
Notícies relacionadesEn el cas de la carnisseria David del mercat de Santa Caterina, l'espectacle visual es complica amb una selecció d'hamburgueses a la carta. Es tracta d'una gustosa cuina d'autoajuda en què podem escollir entre un assortiment gairebé infinit d'hamburgueses que tenen la seva estrella en la de ceba i l'anomenadaCafè de París, elaborada amb una crema d'ajustada proporció de mostassa i diferents espècies.
Així mateix és un bon moment per adquirir daurades de palangre procedents de Vinaròs, de pes molt variable, molt més gustoses que les del Cantàbric, o musclos extra, plens, baratíssims. Una altra bona fórmula per equilibrar el cistell de consum amb la imaginació culinària.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès