èxit d'una reivindicació social a sant andreu

La Casa Bloc obté una treva per al seu programa antidrogues

Fa 26 anys que aquest grup d'atenció a toxicòmans ofereix un pla lliure de drogues

La Generalitat tanca el CAS en què va néixer l'ONG Retorn, però podrà seguir-hi

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

«De moment l'hem parat. Sembla que ens deixen quedar aquí», afirma optimista encara que prudent Victoria Sendino, responsable del centre de dia que l'associació Retorn, entitat formada per familiars de drogodependents que ofereix l'únic programa totalment lliure de drogues de la ciutat. «No sé si va ser per evitar la tancada que havíem anunciat, però l'últim dia abans del tancament ens van entregar les claus», prossegueix Sendino.

L'amenaça de la pèrdua del local, a la cèlebre Casa Bloc, a Sant Andreu, va arribar abans de l'estiu, juntament amb la decisió de l'Institut Català de Salut (ICS) de tancar el Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) al si d'on va néixer l'entitat, fa 26 anys. Però la intensa mobilització tant de familiars i usuaris

-de tota l'àrea metropolitana, precisament per les característiques específiques del centre- com dels veïns de Sant Andreu, ha fet que, de moment, el dia 1 puguin tornar a obrir. Ara s'haurà de veure les noves condicions. La setmana que ve tenen una reunió interna per organitzar-se de cara al nou curs i a les noves circumstàncies. Fins ara, l'associació vivia sota la l'empara de l'ICS, que es feia càrrec de totes les despeses.

A partir de l'1 de setembre -el centre està aquests dies tancat per vacances-, el local passarà a estar gestionat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), entitat municipal que gestiona la majoria dels centres d'atenció a drogoaddictes de la capital catalana, i serà aquesta l'encarregada d'imposarà a Retorn les noves condicions d'ús. De moment, les mares ja s'han organitzat per netejar el local.

El canvi de titularitat a l'espai no representaria cap problema important si no fos per la particularitat de la Casa Bloc. Es tracta de l'únic CAS a la ciutat totalment lliure de drogues, mètode que no casa amb la filosofia de l'ASPB. Si finalment aquesta decideix gestionar el centre igual que amb la resta de la ciutat, com tot sembla indicar, impulsarà programes com l'intercanvi de xeringues o la metadona, cosa menys compatible amb les doctrines de Retorn.

Notícies relacionades

DIFICULTATS / «Per a un addicte que no consumeix, no hi ha res més difícil que conviure amb consumidors», indica Alba, jove usuària del centre. «A nosaltres ens funciona aquest programa, no entenem per què el volen canviar», afegeix la noia, que després de passar pel centre, no només fa 20 mesos que no consumeix, sinó que fins i tot ha tornat a estudiar.

De moment, el doctor Rovira, fins al juliol metge del centre que s'acaba de jubilar, s'ha compromès a seguir-lo visitant com a voluntari cada dimecres.