mercats. PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Plats de pagesos i pescadors

La dieta mediterrània experimenta al juliol la seva màxima esplendor amb productes d'horta i corral. Els receptaris populars recuperen guisats de verdures amb uns ingredients que es venen al mercat de Montserrat.

Aspecte del mercat de Montserrat, ubicat a Roquetes.

Aspecte del mercat de Montserrat, ubicat a Roquetes. / arxiu

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

La dieta mediterrània és molt més fàcil de practicar a l'estiu, quan els ingredients de l'horta i del corral arriben a la seva màxima esplendor. Moltes vegades, sense saber-ho, cuinem dins d'aquests paràmetres que són gairebé vegetarians, amb l'aportació d'algunes proteïnes lligades directament amb el corral. És a dir, pura dieta mediterrània.

Si recordem els receptaris populars, d'una saviesa gustativa important, podem recuperar plats de gran nivell dins d'aquesta tendència. Com a tots els mercats, inclòs el petit de Montserrat, triomfen les verdures. Amb les albergínies, pebrots, tomàquets, cebes tendres i carbassons podem plantejar-nos guisats entroncats amb la tradició del receptari de pagesos i pescadors.

És hora d'una cuina de brasa i de paella, ràpida i gustosa que ens porta a preparar l'alboronía andalusa, un magnífic guisat amb totes les hortalisses que ens puguem imaginar, potenciades per una punta de vinagre. Dins d'aquest capítol, la cuina murciana té alguns plats que són autèntiques revelacions com és ara el moxil, una cassola d'albergínies amb una aportació de mel que entronca directament aquest plat amb les tradicions àrabs.

Són referències econòmiques que al mercat de Montserrat es poden completar amb carns de corral. Uns bons tomàquets de Granada estan d'oferta a 1,80 euros els dos quilos. La fruita, una altra opció de temporada, segueix mantenint els préssecs com a producte estrella. Ana Gallardo ven els dos quilos de préssecs de Casp, pura aroma i sabor, per només dos euros.

Un altre suggeriment per aprofitar el millor del mercat a l'estiu ens incita a combinar verdures en sofregit amb conills, recordant la cuina lligada a la sega. A Casanovas, la parada 60, un bon exemplar procedent de granges lleidatanes es ven a 5,90 euros el quilo, cosa que ens pot portar a recuperar aquest cap de setmana un romesco de secà. En aquesta mateixa parada hi venen cargolins a 3,90 euros el quilo. Són els petits exemplars que a Andalusia es coneixen com a chupones.

Bon mercat per comprar un quart de costelles de xai, que a Rius costen 13,90 euros el quilo, o importants braons de porc, que no arriben als 3 euros el quilo. Bona oferta si tenim en compte que un braó pesa cap a mig quilo.

Altres ingredients procedents del mar que es troben en plena temporada són les platejades sardines a 3,80 euros el quilo, els brillants verats a 4,20 euros i les maires a 3,50 euros que venen Isabel i Núria a la parada 87, dins d'un mostrari enormement temptador que té com a gran reclam uns mengívols popets que no arriben als sis euros el quilo, ara que estem en plena temporada d'octòpodes.

Adreça electrònica 3 mercatmontserrat@mercatsbcn.

cat

Horaris 3 De dilluns a dijous: de 7.00 a 14.00 hores.

3 Divendres: de 7.00 a 20.00 hores.

3 Dissabtes: de 7.00 a 15.00 hores.

Notícies relacionades

Via Favència, 241. Bus: 50, 76 METRO: L-4

Telèfon: 93 3547239