REIVINDICACIÓ SOCIAL A SANT ANDREU

L'ànima de la Casa Bloc

L'oenagé Retorn perd el local en què treballava amb drogoaddictes i famílies des del 1987

A l'agost faran una tancada per demanar alternatives

La protesta 8 Alguns dels usuaris del CAS Casa Bloc protesten, la setmana passada, davant del centre.

La protesta 8 Alguns dels usuaris del CAS Casa Bloc protesten, la setmana passada, davant del centre. / julio carbó

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

«El meu fill ha donat moltes voltes, i aquí ha sigut l'únic lloc en què sembla que ha trobat el seu lloc. Ell... i jo», explica amb sentiment María Pérez, mare d'un fill drogodependent des de fa vuit anys.«A la Casa Bloc m'han ensenyat a viure la meva pròpia vida; no la del meu fill. A afrontar el problema i seguir cap endavant», afegeix aquesta veïna de Badalona, més que indignada amb el tancament de l'associació Retorn, entitat formada per familiars de drogodependents que ofereix un servei d'acollida i orientació a pares de malalts i programes de reinserció per a addictes des d'un programa lliure de drogues. El temut tancament del centre es deu al fet que l'Institut Català de Salut (ICS) ha decidit tancar el CAS Casa Bloc, on va néixer l'associació; clausura que deixa Retorn al carrer després de 26 anys de feina desinteressada, fet que ha indignat professionals, pacients i -sobretot- familiars, que no entenen per què tanquen un lloc«que funciona».

L'ICS argumenta que«no tanca»el centre, sinó que el cedeix a l'Agència de Salut Pública (ASP), entitat municipal que gestiona la majoria d'aquests centres a la ciutat. Aquesta té la intenció d'aprofitar les (per a ells) noves instal·lacions amb la finalitat d'ampliar l'ara insuficient CAS de Via Favència, al veí Nou Barris, i això encara deixa més fora de joc Retorn, els impulsors del qual no conceben conviure amb el futur CAS gestionat per l'ASP, ja que aquest ofereix tot tipus de programes, entre ells l'intercanvi de xeringues i els programes de metadona.«Nos-altres som l'únic centre d'aquest tipus a la ciutat lliure de drogues i ens funciona, i per això volem seguir així. Tota la feina que fem aquí no es pot portar a terme al costat d'un CAS convencional, al qual ve gent que consumeix i trafica», argumenta Victoria Sendino, responsable del centre de dia de Retorn a la Casa Bloc, en el qual participen 15 persones, a més de tres grups de teràpia i un nodrit grup de fami-

liars.

Notícies relacionades

Fonts de l'ICS insisteixen que ningú es quedarà desatès.«Es derivaran als CAS que els corresponguin per zona»,apunten. I és que a Retorn hi van persones de tota l'àrea metropolitana, al ser l'únic lliure de drogues.

L'Alba té 26 anys i és addicta. És de Cornellà, però, com la María i el seu fill, ha estat a Retorn on ha trobat el seu lloc.«No volem que tanquin això. Funciona. Per impedir-ho, a l'agost ens tancarem aquí. Sembla que els que manen no entenen que els canvis són l'últim que ens convé a les persones que patim aquesta malaltia»,assegura la noia, que, gràcies a les teràpies del centre, no solament fa 20 mesos que està«neta», sinó que ha tornat a estudiar, i ara és al centre fent les pràctiques. Luis Prieto és voluntari de l'associació des de fa anys i, com la María i l'Alba, tampoc es resigna a l'adéu.També se sumarà al tancament.«No ens rendim. La lluita continua», adverteix.