L'entrevista

Marta Almirall: «Els he demanat als Reis que no plogui» Per a tota la família

Des del seu càrrec al capdavant de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura ha concebut un gran espectacle per a petits i grans.

3
Es llegeix en minuts
imma FERNÁNDEZ

Prestigiosa directora artística i coreògrafa, Marta Almirall (Barcelona, 1957) ha dirigit rellevants cerimònies com les inauguracions de l’Expo de Saragossa, els Special Olympics o el Fòrum. Va ser distingida amb el Premi Nacional de Dansa 2007 per dignificar els espectacles infantils fent-los de gran qualitat i atractius per als adults. «Detesto tractar els nens com tontos. No ho són. I el bon artista ha d’agradar i sorprendre a tothom. Petits i grans».

–L’any de la crisi han tirat la casa per la finestra per rebre, avui a les cinc, els Reis Mags. Proclamen que serà la millor cavalcada...

–A nivell pressupostari hi ha hagut alguna retallada, però s’han buscat elements creatius i plàstics més potents. És un gran espectacle, molt colorista i amb una gran presència de grans artistes de la ciutat i companyies de teatre de carrer. Però optimitzem els recursos: les carrosses, que abans eren efímeres, ara estan més ben construïdes i ens serviran per a uns quants anys.

–El reciclatge ha arribat a l’Orient.

–Sí, l’ajuntament cuida el seu patrimoni, en això és molt català. El vestuari i l’estructura de les carrosses es mantenen, i deixes volar la imaginació perquè la història dels Reis sigui més suggerent, amb un fil narratiu i amb sorpreses...

–Reveli’n alguna.

–Cada rei mag vindrà amb una comparsa artística inspirada en el seu origen i també amb la seva fàbrica de joguines. Així, Melcior, que procedeix de l’antiga Pèrsia, arribarà acompanyat d’ocells camallargs, molt elegants, i la seva fàbrica consistirà en una coreografia de Mar Gómez en la qual les joguines cobraran vida. Gaspar, que és del Pròxim Orient, arribarà envoltat de cavalls de mentida, flors de lotus i un carretó, de la companyia Efímer, amb nens construint joguines darrere d’una nina gegant.

–¿I Baltasar?

–Hem reunit 40 percussionistes africans que viuen a Barcelona, portem una companyia francesa amb titelles gegants de dones africanes i també hi haurà camells, que són de Valladolid.

–¿Què hi fan allà, pobres bèsties?

–Hi ha un proveïdor d’animals per a les pel·lícules de cine; allà té la seva empresa muntada amb ànecs, cavalls... Crec que estan molt ben cuidats, és com un hotel d’animals.

–¿Més novetats?

–Els nens ho pregunten tot. ¿Com arriben els Reis als balcons? Doncs els bombers ens ajuden: hi ha un camió de bombers i una comparsa d’acròbates sobre escales.

–Parlant d’altures: molts es queixen que la gran aglomeració de gent els impedeix veure la caravana.

–És l’acte més multitudinari: unes 500.000 persones. Per això en aquest espectacle treballem a doble mesura, perquè els nens que hi ha al darrere ho puguin seguir. Hi ha 200 persones o elements plàstics que desfilen a dos metres i mig d’altura: titelles, xanquers, estendards... Estem tot el dia connectats amb els satèl·lits perquè si plou molt hi haurà algun canvi; els xanquers poden caure. Però no està previst cap gran xàfec.

–Aquest any han pensat en els nens celíacs: repartiran caramels per a ells. ¿Quan tocarà els sense sucre?

–També ho farem, està previst, però no és fàcil. Són 15 tones de caramels. ¡Una bogeria!

–¿Baltasar segueix sent el preferit?

–Sí, totalment, perquè és l’exòtic. Aquest any el nostre rei Baltasar compleix 50 anys a la caravana.

–¡Mig segle sent rei per un dia!

–Ja és una institució. Per a tots els escollits, destacades persones del món cultural, polític... és un gran honor portar la corona. Tots volen ser Majestats d’Orient.

–Encara que siguin de fantasia.

–El més sorprenent d’aquesta festa és com tots els serveis de la ciutat es posen a disposició per explicar aquesta mentida tan meravellosa. Aquí vindria la persona més important del món i no se la tractaria amb tant d’afecte. És increïble. I quan veus els nervis de l’alcalde...

–¿Es posa nerviós?

–Sí, per seguir bé el protocol, i després veus com els nens s’acosten i pregunten de tot... No hi ha cap festa comparable al món. El Pare Noel és molt entranyable però molt familiar, molt cap endins; els Reis impliquen una participació ciutadana. És tot molt divertit.

–La seva llarga trajectòria es distingeix per voler divertir i agradar no només els nens, també els adults.

–El bon artista ha de crear per a tothom. Que es diverteixi tothom. El nen està verge però és fins i tot més receptiu; aquesta virginitat permet que tu puguis jugar amb molts detalls que potser l’adult no percep. Quan treballes amb nens saps que un lligam és important.

–Que no són tontos, vaja.

–En absolut. M’agrada treballar per a ells perquè sóc molt detallista, i a més el món de la fantasia et permet una gran llibertat.

Notícies relacionades

–¿Vostè què ha demanat als Reis?

–Que no plogui.