RECONVERSIÓ DEL LLEGAT FABRIL DE LA CAPITAL CATALANA

El Poblenou obre la biblioteca de Can Saladrigas amb crítiques pel retard

L'equipament, reivindicat des de fa dues dècades, ocupa una superfície de 1.550 metres quadrats

Els veïns demanen concrecions sobre els usos de les dues últimes plantes de l'antiga fàbrica

Un dels laterals de l’antiga fàbrica de Can Saladrigas, ahir.

Un dels laterals de l’antiga fàbrica de Can Saladrigas, ahir. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Més val tard que mai, però això no comporta oblidar el llarg camí recorregut fins a aconseguir-ho. Per això, veïns i entitats del Poblenou, malgrat que van aplaudir ahir com ha quedat la flamant biblioteca de Can Saladrigas, un equipament l'obertura del qual va celebrar al matí l'ajuntament amb una festa popular --que va acabar sent reivindicativa--, es van negar a agrair el nou centre al municipi, al qual van tornar a retreure que hagin hagut d'esperar més de dues dècades per veure'l fet realitat.

"Avui tenim una sensació estranya. La biblioteca ens agrada, la disfrutarem i l'aprofitarem al màxim, però no donarem les gràcies perquè fa un quart de segle que l'esperem i en aquest temps el barri ha canviat de dalt a baix i gairebé ni el reconeixem", va assegurar el portaveu veïnal Joan Maria Soler a les autoritats que van assitir a l'estrena, entre elles, l'alcalde Jordi Hereu i el regidor de Sant Martí, Francesc Narváez.

També els va demanar més protecció al casc antic del Poblenou, així com conèixer d'una vegada els futur usos de les dues plantes que queden per reformar en aquesta antiga fàbrica, on estava previst que s'instal.lés el museu de la cultura industrial, que finalment s'ubicarà a l'antiga fàbrica Oliva i Artés. Pregunta que encara no té resposta, segons va reconèixer Hereu, encara que el delegat de Cultura, Jordi Martí, va avançar que aquesta reforma es portaria a terme "aviat" i es va mostrar partidari d'instal.lar a Can Saladrigas una escola d'art. Els veïns, per la seva part, contemplen com a proposta instal.lar un centre per al còmic, tot i que la principal condició que posen és que aculli un equipament per al barri.

PROTESTES

Però no van ser les úniques peticions. Durant la inauguració, en què també es va estrenar el primer Centre d'Imagineria Festiva de la ciutat (a la planta baixa), nombrosos pares del barri van protestar davant Hereu i Narváez per la falta de places escolars. Unes queixes a les quals es van sumar una mitja dotzena de membres del col.lectiu Assemblea de Joves del Poblenou --als quals l'alcalde va definir com a "totalitaris"--, que van intentar boicotejar la festa amb crits contra Hereu i Nar- váez, als quals van acusar d'especuladors i d'haver destruït el barri amb la construcció del 22@.

Notícies relacionades

Però abans de les protestes i de l'arribada de les autoritats, nombrosos veïns van poder visitar amb tranquil.litat la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz (en homenatge al president de l'arxiu històric del barri), un equipament que ocupa una superfície de 1.550 metres quadrats distribuïts en dues plantes, amb un fons inicial de 36.200 documents. Ho van fer per la porta de darrere, ja que la zona està en obres i l'entrada principal, al carrer de Joncar, està inaccessible.

Alguns dels primers visitants ja comentaven que l'equipament es quedarà aviat petit, com així l'hi van fer saber més tard a l'alcalde. De fet, l'Associació de Veïns del Poblenou li va proposar més tard a Hereu que una de les dues plantes d'aquesta antiga fàbrica que queden per rehabilitar es reservi per a una possible ampliació.