Política municipal
Ciutat Vella comptarà amb 30 milions per combatre la desigualtat
L’Ajuntament posa el focus en el districte i desplega un Pla de Barris específic amb projectes socials i actuacions en l’espai públic a la Barceloneta, el Raval, el Barri Gòtic i Sant Pere.
Es prioritzarà intervenir en educació, cultura, vivenda i accessibilitat

L’Ajuntament de Barcelona realitzarà en els pròxims tres anys una inversió extraordinària de 30 milions d’euros al districte de Ciutat Vella. Ho farà mitjançant la tercera edició del Pla de Barris, la política municipal orientada a reduir les desigualtats entre els barris mitjançant projectes específics que millorin les condicions dels més vulnerables. A diferència d’edicions anteriors, aquesta vegada dedica un pla específic als quatre barris de Ciutat Vella (la Barceloneta, el Raval, el Barri Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera), un territori que és prioritat i focus d’actuació per al govern municipal de Jaume Collboni.
Fins ara només s’havien desplegat projectes concrets en alguns territoris, però l’objectiu d’aquesta edició és realitzar una estratègia de transformació conjunta a tot el districte enfocada a "reduir les desigualtats socioeconòmiques entre els barris i millorar l’espai públic", va explicar en roda de premsa el tinent d’alcalde i regidor del districte, Albert Batlle, amb el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera. Tots dos van recalcar el compromís del govern "amb Ciutat Vella, Barcelona i els més vulnerables", i per abordar la pobresa "amb tota la fortalesa institucional".
Així, Ciutat Vella serà l’únic districte en el qual s’actuarà a tots els barris i que, per tant, beneficiarà tota la seva població. Dels 30 milions, 20 s’invertiran per adequar l’espai públic i 10 en projectes d’acció social. Segons l’Institut Metròpoli, el Raval és en una franja de vulnerabilitat alta, i la resta de barris del districte, en la moderada. Per això, s’ha decidit aquesta intervenció més directa. Els principals vectors de vulnerabilitat urbana detectats són la vivenda, en concret en la qualitat constructiva i en la falta de superfície residencial. Per això l’Ajuntament contempla dedicar una partida –corresponent al pressupost de la ciutat– per a rehabilitació, cosa que augmentarà la inversió destinada al districte per sobre dels 30 milions d’euros. La desigualtat a Ciutat Vella també es detecta en la presència de població estrangera d’origen vulnerable, la població en edat escolar amb necessitats educatives específiques per motius socioeconòmics i culturals i la pobresa severa.
L’objectiu del Pla de Barris és que no es generi segregació entre territoris, per això s’intervé en els més desfavorits amb la idea de generar més oportunitats mitjançant projectes i actuacions. Se n’impulsaran de nous i es donarà continuïtat a alguns de l’edició anterior. El seu abast inclou tres eixos prioritaris: l’educació i la cultura, l’espai públic i l’accessibilitat, i la vivenda i la rehabilitació.
A Ciutat Vella, alguns projectes que han donat resultats "molt positius" i que seguiran són els de l’àmbit educatiu i cultural, com les iniciatives Caixa d’Eines, Extra! Extra!, Menja Llibres i Prometeus. En aquest terreny neix un nou projecte impulsat per les biblioteques del districte, Lletres Bressolades, per dinamitzar la lectura en la petita infància i les seves famílies.
Espai públic
Notícies relacionadesEn aquest àmbit se segueix amb la transformació de centres educatius. S’impulsarà l’adequació del pati de l’institut escola Elisabets, la creació d’un nou equipament d’ensenyaments musicals al Raval, i la millora de la pista de l’institut Pau Claris. En l’espai públic destaca l’adequació de la pista Sant Bartomeu; l’obertura d’un nou espai al carrer de Maria Casas; l’execució de la segona fase del Pou de la Figuera; les urbanitzacions de les places de Fotògrafs Català i Antoni Genescà i Coromines, i la reurbanització del carrer de Pepe Rubianes.
Les actuacions que es portaran a terme estan relacionades amb el suport a la lectura, la creació d’espais inclusius, l’impuls de la inserció laboral i juvenil, la millora del confort climàtic amb zones verdes i ombres, el reforç de vincles emocionals, l’abordatge contra la soledat no desitjada, espais de sociabilización per a dones i l’aprenentatge de la llengua per a persones migrants.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses