NOU INQUILÍ AL 22@

Can Ricart conservarà l'aire fabril després d'una reforma rigorosa

El recinte obrirà el 2010 com a equipament cultural de la Generalitat

Benedetta Tagliabue, amb la maqueta del projecte, ahir al Palau de la Generalitat.

Benedetta Tagliabue, amb la maqueta del projecte, ahir al Palau de la Generalitat. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

L'antiga fàbrica de Can Ricart tornarà a obrir el 2010 després d'una rehabilitació extremadament respectuosa amb l'edifici original. El projecte, de l'estudi EMBT (Enric Miralles / Benedetta Tagliabue), potencia l'aspecte que va tenir quan es va construir, a mitjans del segle XIX. Tant, que fins i tot la Comissió de Patrimoni de la Generalitat ha obligat els arquitectes a rectificar uns quants marcs que accentuaven la forma dels finestrals i que ahir encara es podien veure a la maqueta que es va presentar al Palau de la Generalitat.

Edificada cap al 1853 per Josep Oriol Bernadet en plena zona de cultius agrícoles, i dedicada a produir estampats de cotó, amb els anys Can Ricart va anar creixent de manera desordenada i omplint-se d'adherències constructives que es llogaven a baix preu. Una batalla veïnal que reclamava més atenció pel patrimoni fabril de la que va tenir l'ajuntament i l'alça dels preus immobiliaris, juntament amb els interessos particulars del propietari, van convertir Can Ricart en un emblema del que no es podia repetir. Les aigües han tornat a mare amb la preservació del cos central --uns 5.000 metres quadrats--, inclosa la zona que es va incendiar, i la torre del rellotge, on s'ubicarà un ascensor.

CARRER DE VIANANTS

Notícies relacionades

L'arquitecta va assenyalar ahir que el seu projecte "és, segons indicaven les normes del concurs que vam guanyar, molt fidel a la bella i elegant arquitectura que van encarregar els barcelonins emprenedors amb què ens vam trobar". Tan sols substitueixen les edificacions que s'havien anat construint paral.lelament al cos central per una espècie decostellamo columna vertebral que segueix la línia de l'edifici i que emmarca la prolongació del carrer de Bolívia, que serà de vianants i que actuarà com a distribuïdor dels espais, que han de definir-se.

El Departament de Cultura de la Generalitat es va afanyar a protegir el recinte central de Can Ricart, que ara es converteix en equipament públic sense que inicialment la mesura satisfés els veïns. Si bé la fàbrica es conserva, no passa el mateix amb l'entorn, on es construirà una torre de més de 50 metres. Les entitats veïnals tenen present el destí de Ca l'Aranyó, la bella fàbrica que queda emparedada entre les luxoses torres envidriades de la Diagonal.