PRESENTACIÓ
El Liceu acull una estrena mundial de Sara Baras
'Carmen' és el primer ballet flamenc que obre la temporada del coliseu barceloní
Sara Baras sent "les mateixes tremolors" que un torero quan trepitja la sorra de la Real Maestranza de Sevilla. La plaça que tant li imposa és el Gran Teatre del Liceu, que demà acull l'estrena mundial de la seva personalíssima adaptació de Carmen. La por, difuminada per la il.lusió, l'avassalla davant el desafiament d'encapçalar el cartell del primer ballet flamenc que té l'honor d'inaugurar temporada en el mateix coliseu barceloní que fa 21 anys va acollir una altra coreografia inspirada en la tragèdia de Prosper Mérimée. Va ser la Carmen d'Antonio Gades, a qui Baras anomena "el mestre".
Gades li deia que Carmen era ella. Fins i tot va arribar a proposar-li que substituís Cristina Hoyos en els últims anys de gira. Llavors va dir que no; no podia deixar la companyia que acabava de crear. Però somia des de nena amb aquesta dona indòmita, passional i lliure. Un personatge de foc, que a la novel.la de Mérimée fa que els homes es girin quan camina i deixa caure la mantellina. Carmen, per Sara Baras, és sobretot una actitud de dona, que anteposa els sentiments a la pròpia vida. "La seva tragèdia és la de moltes altres dones que al reivindicar la seva llibertat acaben trobant la mort".
"DOLÇA I TENDRA"
La seva mirada converteix la cigarrera en una dona d'avui, allunyada de qualsevol folklore, fins i tot defuig l'encomanadissa partitura de l'òpera de Bizet. "He sigut valenta, no he volgut aprofitar res que hagi mostrat en anteriors espectacles. No he adaptat passos. Tot és nou. Això fa que Carmen sigui més persona. Una dona dolça, tendra, amb sentiments, una dona que marca el seu propi destí. Totes tenim una Carmen a dins".
El nom de Baras apareix 20 vegades en els crèdits de l'espectacle. La bailaora n'assumeix la direcció en solitari sense el suport de Lluís Pasqual, amb qui va emprendre Mariana Pineda. Encapçala el repartiment amb José Serrano, que en el paper de torero ha tingut l'assessorament de José Tomás. Luis Ortega interpreta Don José. Baras assumeix, a més, l'escenografia i la coreografia, a més del disseny de llums i del vestuari, que comparteix amb Sybilla. És la seva Carmen, el mateix personatge que abans havia atret Carlos Saura, Gades, Ramon Oller, Calixto Bieito, Salvador Távora, Núria Espert (que la va estrenar al Covent Garden)...
Per això, es recolza en el que domina menys, la música. Va demanar personalment a Paco de Lucía que li cedís la banda sonora que va compondre per a la pel.lícula homònima que va fer Saura amb Gades. El director d'orquestra és Joan Valent, que llueix com a compositor a La Habanera, els tangos de La fiesta de los toros i la seguiriya de La muerte. El violí solista és Ara Malikian, que també hi aporta partitures.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?