EL PIANISTA DEL MAJESTIC // ARTURO San Agustín

Piemontès

1
Es llegeix en minuts
ARTURO San Agustín

Gairebé sempre és un italià el que ens recorda que la vida no s'ha de prendre seriosament sinó únicament com es mereix. Un italià, com Franco Maria Martinetti, que en realitat és un piemontès.

El matís és important. Torí --per entendre'ns-- és la ciutat on va néixer el cine, la moda i la indústria automobilística italiana. Digue'm els cafès que encara conserves i et diré quina ciutat tens. Només un piemontès pot explicar-te aventures tan exquisides com aquella que consisteix a veremar un determinat raïm amb una delicadesa tal que exigeix que es facin servir guants blancs de fil.

Va ser al restaurant Via Veneto i gràcies a la generositat del sempre brillant i temible Juan José Abó, que un va poder escoltar Martinetti, un home que vesteix i calça a mida. Fins i tot les corbates se les fa a mida. Observar els punys de les camises que fa servir Martinetti és molt més interessant, amè i instructiu que qualsevol desfilada de moda.

Notícies relacionades

Martinetti està ficat en la publicitat, però és, sobretot, un amant dels bons vins. Vins com els que ell produeix i que responen al seu ja famós teorema, que alguns anomenen Les Tres Es. "Els vins han de tenir Equilibri, Elegància i Expressió." Per expressió, Martinetti entén la personalitat del terreny on es recull el vi, perquè ell, com alguns, pensa que, ara, els vins s'assemblen massa. Aquest piemontès no es fica amb els vins nous, però té molt clar que a ell li interessa conservar el que és autèntic i per això fuig de la globalització.

Va ser amic d'Umberto Agnelli, l'home més puntual d'Itàlia. I també pot parlar molt i bé d'un cert comte que, en la presentació d'un nou vi, no va tenir cap empatx a dir-li al seu productor: "¿Per què no deixa en pau el vi i segueix dedicant-se a les taronges, que és el seu fort?" Pescador de truites i caçador de tòfones, Martinetti és president de l'Acadèmia Internacional del Vi, que sol evitar els esnobs enriquits. I és, també, soci fundador de l'Slow Food, la resposta civilitzada i europea a determinades hamburgueses bàrbares que han envaït el planeta.