La protecció del llegat fabril
L'ocupació de Can Ricart frena l'inici de la reforma del recinte
L'enderrocament de les naus era imminent a l'haver-se aprovat al novembre el pla de patrimoni
Els veïns neguen un pacte amb els okupes però reconeixen que han guanyat temps per negociar
L'ocupació des de dissabte de dues naus de l'antic recinte industrial de Can Ricart s'ha convertit, al marge del problema específic dels okupes, en un nou capítol del llarg conflicte entre entitats veïnals del Poblenou, el propietari de la fàbrica i l'ajuntament sobre la reforma del recinte, original de mitjans del segle XIX, i la conservació del seu patrimoni arquitectònic. La nova situació frena l'inici de la reforma de l'espai, que està concretada en un pla urbanístic del 22@.
Segons ha confirmat aquest diari, l'aprovació definitiva en el ple municipal del 24 de novembre passat del pla de preservació del llegat fabril de Can Ricart i de la resta del Poblenou --votat en contra per CiU i el PP-- obria la porta a enderrocar en unes setmanes les naus que no estan protegides, entre les quals hi ha les que ara estan ocupades.
Això es deu al fet que el vistiplau del plenari --una vegada publicat en el Butlletí Oficial de la Província-- aixeca la suspensió de concessions de llicències d'obres i la paralització de les ja aprovades, pactada pel consistori i els veïns mentre durés la tramitació.
FETS CONSUMATS
Aquest acord es va firmar l'any passat per impedir la política de fets consumats d'alguns propietaris de la zona, que havien enderrocat naus en procés de catalogació per evitar-ne la conservació, tal com va passar amb la fàbrica Extractos Tánicos (ETSA) el març del 2005 o amb la Unión Metalúrgica l'abril del 2004.
El principal propietari de Can Ricart, Federico Ricart, marquès de Santa Isabel, va intentar l'any passat en diverses ocasions forçar el desnonament de les empreses que estaven dins del recinte i, una vegada es van pactar les indemnitzacions, va voler enderrocar naus buides. En els dos casos va topar amb l'oposició de treballadors i veïns que, fins en quatre ocasions, van impedir amb barricades i altres accions, l'actuació policial i la de la piqueta. El 5 d'abril d'aquest any, hores després de presentar-se el pla municipal de protecció, un incendi intencionat, del qual encara es desconeix l'autoria, va destruir dues naus preservades.
Després de l'aprovació definitiva del pla, veïns i grups de l'oposició van coincidir a indicar que el problema s'havia tancat "en fals". "Hi ha faltat diàleg, ja que el pla conserva més naus, però en canvi s'ha quedat curt al no impedir la mutilació del recinte", va recordar ahir Salvador Clarós, membre del Fòrum de la Ribera del Besòs, una de les principals entitats de la plataforma Salvem Can Ricart.
"Es limita a catalogar parts de naus, cosa que impedeix mantenir una visió de conjunt de la fàbrica i una reutilització d'aquesta amb fins culturals i ciutadans", va afegir.
Els veïns neguen haver pactat amb La Makabra l'ocupació de dissabte, però reconeixen que el nou panorama els dóna més temps per seguir negociant. També esperen una resposta a la petició que van fer l'any passat a la Generalitat per declarar Can Ricart bé cultural d'interès nacional (BCIN), cosa que salvaria tot el conjunt.
Notícies relacionadesCONSERVACIÓ I REACTIVACIÓ
Fonts municipals van descartar aquesta possibilitat (el nou pla cataloga la fàbrica com a bé cultural d'interès local) i van insistir que el projecte conserva "gairebé tots" els edificis originals del segle XIX i la "majoria" dels anteriors a l'any 1930. "Obrirem el recinte als ciutadans perquè puguin disfrutar de 15.400 metres quadrats d'espais lliures i de zones verdes i també revitalitzarem la zona amb equipaments i vivendes socials", va concloure un portaveu del consistori.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers