Mobilitat

La moratòria per a vehicles pesats a la ZBE s’amplia sis mesos

  • El nou calendari posa de data límit l’1 de gener del 2022, en lloc de l’1 de juliol, i el sector desconvoca la marxa lenta de protesta prevista per a dilluns

La moratòria per a vehicles pesats a la ZBE s’amplia sis mesos

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

  

Les queixes dels transportistes de Barcelona i la seva àrea metropolitana han donat aquesta vegada resultat. Després de la seva demanda d’una moratòria per als vehicles pesats contaminants a la zona de baixes emissions (ZBE), els cinc municipis que integren la zona de restriccions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat han acordat ampliar durant sis mesos el termini per la situació de crisi originada per la pandèmia del coronavirus.

El nou calendari aprovat suposa que els camions i autocars petits (els anomenats N2, N3 i M2) podran continuar en les condicions actuals, sense etiqueta ambiental, fins a l’1 de gener de l’any vinent, en lloc de l’1 de juliol de l’actual. En el cas dels autocars de transport col·lectiu (M3), la moratòria s’amplia sis mesos a comptar des del final de la moratòria vigent, és a dir, fins a l’1 de juliol de l’any vinent. La moratòria inicial acabava l’1 de gener del 2022. La ZBE inclou els municipis de Barcelona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet i Sant Adrià de Besòs. En el cas de les furgonetes sense etiqueta ambiental, la moratòria va acabar el passat 31 de març.

Notícies relacionades

La primera conseqüència de l’ampliació de la moratòria ha sigut la suspensió de la marxa lenta prevista per al pròxim dilluns. A les nou del matí s’iniciava al carrer A de la Zona Franca i hauria transcorregut fins a la una del migdia per les rondes de la capital catalana.

L’ajornament de les limitacions suposa, segons el sector, la possibilitat de reprendre la taula negociadora per aconseguir l’homologació de filtres i catalitzadors i un pla d’ajudes per a la renovació del sector.