NOVES TECNOLOGIES QUE FACILITEN LA MOBILITAT

Taxi i bus estrenen 'app'

L'AMB impulsa dues aplicacions per a mòbils per fomentar l'ús del transport públic

Promoció. Un anunci a les portes dels taxis convida a fer servir l’aplicació.

Promoció. Un anunci a les portes dels taxis convida a fer servir l’aplicació. / AMB

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

Quant costa una carrera en taxi des de l'aeroport del Prat a la Fira Gran Via? ¿Com vaig a l'hotel? ¿On és la parada d'autobús més pròxima? Els professionals i visitants de la nova edició del Mobile World Congress (del 24 al 27 de febrer) trobaran totes les respostes al seu smartphone si descarreguen les dues aplicacions gratuïtes impulsades per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per promocionar l'ús del taxi i el bus.

Les noves aplicacions AMB Taxi-Barcelona i AMB Temps Bus posen a l'abast de turistes i autòctons tota la informació rellevant referent al transport públic rodat,disponible tant per a dispositius amb sistema operatiu Android com iOS. Aquestes dues eines són només una avançada de tot un seguit d'utilitats en fase de desenvolupament com l'app de platges i parcs. I és que Barcelona, capital mundial del mòbil, necessita unes aplicacions de serveis públics a l'altura.

INFORMACIÓ DISPONIBLE

A les entranyes d'aquestes útils aplicacions hi trobem la informació de la megaweb www.amb.cat llançada per AMB a finals de l'any passat. De fet, aquestes apps formen part de la segona fase de la web: «Els milers de dades de la nostra pàgina estan a disposició dels emprenedors i ciutadans que vulguin usar-les», subratlla Marta Continente, responsable de Projectes Smart Cities de l'entitat metropolitana.

L'objectiu és facilitar als usuaris, continua Continente, els horaris i rutes del transport públic «a través del mitjà més generalitzat», que és el mòbil amb connexió a internet.

RECERCA MILLORADA

L'aplicació AMB Temps Bus és en realitat una segona versió ampliada. «La primera versió, realitzada íntegrament per Cetramsa, només oferia la informació del temps d'arribada a una parada de bus mitjançant la introducció de forma manual del seu codi de parada», recorda Cristina Farré, directora de Cetramsa. empresa de l'AMB que té com a finalitat la informació i difusió de l'oferta de transport públic metropolità.

La segona versió d'AMB Temps Bus, desenvolupada per l'empresa especialitzada Geomobile, ofereix com a principal novetat la localització de les parades més properes gràcies a la integració del GPS a Google Maps. L'app permet fer recerques per nom de parada i adreça.

«Amb la geolocalització ja no cal llegir els codis a les parades o recordar-los, perquè el satèl·lit t'indica la teva posició i les parades més pròximes. Una vegada escollida la parada, pots veure l'ordre d'arribada dels busos i el seu recorregut», explica Farré.

Per a la directora de Cetramsa, l'app permetrà que «la gent pugui organitzar-se més bé el temps», i posa un exemple pràctic: «Els caps de setmana la freqüència de pas s'acostuma a reduir, sobretot fora de la ciutat. Si plou o fa fred, segur que t'interessarà saber exactament a quina hora passarà el bus i estalviar-te l'espera al carrer durant 15 llargs minuts», explica.

Una altra millora que es pot destacar és l'actualització automatitzada de la base de dades. Per un altre costat, els usuaris podran guardar les seves parades o destins habituals en una llista de favorits per fer més àgils les seves consultes.

Les millores incloses a la nova AMB Temps Bus deuen molt a les aportacions dels usuaris de la primera versió, que seguiran sent peça clau en les futures millores de l'app. «La resposta ha sigut molt positiva, i les visites s'han duplicat: de les 70.000 consultes de mitjana al dia amb l'aplicació per codi hem passat a les 160.000», explica Farré.

MÉS TRANSPARÈNCIA

AMB Taxi-Barcelona té dues versions: web (www.amb.cat/taxi) i app. Una adreça d'origen i un destí, i l'aplicació permet conèixer la distància, la durada i el preu aproximat del trajecte en taxi d'acord amb la tarifa vigent.

El gerent de l'Institut Metropolità del Taxi (Imet), Eduard Ràmia, afirma que aquesta eina impulsarà l'actual flota composta per 10.523 taxistes amb llicència per exercir a la ciutat i la resta de l'àrea metropolitana. «Aquesta aplicació acostarà el taxi a la gent al desmuntar mites com per exemple el seu elevat preu. Més d'un s'endurà una sorpresa si consulta el cost d'un recorregut, sobretot si viatja acompanyat i fa comptes», afirma Ràmia.

Notícies relacionades

El sector del taxi guanya pel que fa a transparència. «Encara que siguin molt minoritàries, s'evitaran males pràctiques. El client tindrà un preu orientatiu i podrà reclamar sense problemes si observa una diferència de preu significativa en l'import. Només necessitarà conservar el rebut, on apareixen totes les dades del servei», subratlla el gerent.

Només durant la primera setmana ja es van registrar 1.000 descàrregues. «Hem organitzat una potent campanya amb codis QR, tant a l'interior com a l'exterior dels taxis, perquè els clients es puguin descarregar l'aplicació», explica el gerent de l'IMET.