CASOS PER RESOLDRE

Dembélé, Coutinho i Frenkie de Jong, l’altra ‘herència de Bartomeu’

Dembélé, Coutinho i Frenkie de Jong, l’altra ‘herència de Bartomeu’

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

L’«enverinada» herència que va deixar Josep Maria Bartomeu a Joan Laporta no només era un caos econòmic tan profund que el Barça estava en situació de «fallida tècnica», sinó que la planificació esportiva va resultar ser un veritable desastre. Jugadors que havien de ser estratègics en la reconstrucció de la plantilla, que no han exercit aquesta funció, amb un salari prepandèmic que a més resulta inassumible ara, després de la crisi que ha sacsejat el futbol pel coronavirus.

Coutinho, Dembélé i Frenkie de Jong són les cares d’aquest gravíssim problema (el brasiler, cedit a l’Aston Villa, és el fitxatge més car de la història del club; el francès, el tercer; el neerlandès, el cinquè), que no ha generat el rendiment esperat per aquesta inversió que se situa per sobre dels 300 milions d’euros, només amb la seva contractació, sense comptar els seus salaris de crac.

A Dembélé el Barça ja li va buscar una porta perquè marxés a l’últim mercat hivernal, però no se’n va sortir. Va forçar al màxim, instant-lo a abandonar el Camp Nou. Però no va aconseguir el seu propòsit, mentre Xavi, necessitat de «reflotar» el Barça, l’ha transformat en una peça capital de la seva estructura ofensiva, insistint, una vegada i una altra, en la seva renovació.

Xavi apressa per Dembélé

Acaba contracte el 30 de juny, sent des del gener l’amo del seu futur. Però no hi ha acord per segellar la seva continuïtat després d’un parell de reunions entre els agents del davanter i Mateu Alemany, director de futbol, i Jordi Cruyff, a qui Xavi qualifica sempre com a «secretari tècnic», tot i que no tingui oficialment aquest càrrec.

Un d’aquests contactes va tenir lloc a Marràqueix. Però l’acord no arriba, per molt que insisteixi l’entrenador blaugrana. «Ja he dit moltes vegades que l’Ousmane és capaç de marcar diferències», va repetir Xavi després del triomf sobre el Celta (3-1). «En el futbol no només és qui fa un gol qui marca les diferències. Moltes vegades aconsegueix una assistència», va remarcar el tècnic.

«Ja he dit moltes vegades que l’Ousmane és capaç de marcar diferències. És especial, és diferent»

Xavi, tècnic del Barça

Dembélé porta només un gol a la Lliga, però és, curiosament, el màxim assistent del campionat, amb 13, superant Benzema (11) i Jordi Alba (10). «És especial, és diferent», va sentenciar Xavi. Per això, el vol tenir al seu costat, obligant el Barça a buscar fórmules imaginatives per renovar-lo quan al gener se’l va instar a sortir, però reduint sempre el seu salari, per molt que un dels seus agents hagi reclamat una prima de renovació, cosa que el club no pot assumir.

Dembélé, en el seu cinquè i últim any de contracte, ha trobat amb Xavi l’estabilitat esportiva que buscava, però sense ser encara la peça determinant i decisiva que demana l’equip, sobretot el primer any sense Messi.

L’United vol Frenkie

En idèntic escenari està Frenkie de Jong, a qui Bartomeu va fitxar el gener del 2019 superant l’interès del Manchester City i el París SG. Va pagar 75 milions d’euros més 11 en variables a l’Ajax. Ara, el jugador neerlandès, que aquest dijous ha fet 25 anys, és el millor actiu econòmic que té el Barça per trobar liquiditat en el mercat.

Malgrat que en les seves tres temporades al Camp Nou, en què ha tingut fins a cinc entrenadors (Valverde, Setién,Koeman, l’interí Sergi, i Xavi), no ha aconseguit consolidar-se, manté atractiu en el futbol europeu. El seu rendiment com a blaugrana ha sigut irregular, sense brillar ni com a interior ofensiu ni ser tampoc una alternativa sòlida com a recanvi de Busquets.

Però el seu valor de mercat es manté inalterable, al voltant dels 70 milions d’euros, el que seria una de les grans vendes de la història del club. El nou Manchester United que està creant Erik ten Hag, el seu antic entrenador a l’Ajax, a qui acaba de tornar a fer campió als Països Baixos (és la tercera Eredivisie consecutiva), es perfila com el gran candidat per acollir Frenkie de Jong, tot i que suposaria un seriós retrocés en la seva carrera perquè no participarà en la pròxima edició de la Champions. 

És la finestra, o «palanca econòmica», en l’argot de Laporta, més senzilla i directa que li queda al Barça per guanyar diners, malgrat que Xavi afirma que el neerlandès «és un futbolista top, que pot marcar una dècada». Però la necessitat apressa.

Alleugerir massa salarial

Després de tres anys no hi ha més marge d’espera i el club, mentrestant, busca opcions més barates (Carlos Soler, el migcampista del València, acaba contracte el 2023, per la qual cosa podria sortir aquest estiu per una quantitat ‘assequible’), amb salaris allunyats d’estrelles (Dembélé, Frenkie i Coutinho) que no han rendit com estrelles.

L’Aston Villa es vol quedar-se Coutinho en propietat

Notícies relacionades

El brasiler es vol quedar a la Premier, l’única lliga on ha sigut feliç. I el Barça per alliberar-se de la seva fitxa, la més alta de la plantilla després de l’adeu de Messi i la cessió de Griezmann a l’Atlètic, també està disposat a facilitar la seva sortida per 20 milions d’euros a l’Aston Villa, el club que li va obrir les portes d’Anglaterra el gener passat gràcies a la insistència del seu entrenador, Steven Gerrard, el seu antic company al Liverpool.

Fa quatre anys, el club blaugrana en va pagar 120 milions més 40 en variables. Ara se’l vol treure de sobre per aconseguir la inscripció de Christensen (Chelsea) i Kessié (Milan), fitxatges que arriben a cost zero, símbol de l’obligada austeritat que s’imposa al vell Camp Nou.