«SOM EL QUE SOM»

El «diagnòstic» més sincer de Xavi

El «diagnòstic» més sincer de Xavi

FCBarcelona

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A Sevilla, Xavi va estar frustrat. Frustrat i alleujat perquè el Barça, com va confessar ell mateix, «s’havia tret un pes de sobre» al situar-se, ja de manera matemàtica, entre els quatre primers, cosa que li obre la porta de la Champions de la temporada vinent, «un objectiu mínim i exigible».

Frustrat, alleujat i, al final, reflexiu. El tècnic era conscient, una vegada derrotat el Betis en l’últim sospir, i no és cap exageració, amb el xutàs amb l’esquerra de Jordi Alba, que li toca pilotar la reconstrucció d’una plantilla que s’ha fet tan gran com escassament competitiva, en què un títol en tres anys (la Copa del Rei del Barça de Messi i Koeman) revela la caiguda cap a l’abisme.

Xavi sap millor que ningú on és. I, sobretot, sap què necessita per retornar l’equip al camí de l’èxit. No va fer falta que se li preguntés, acusant, de manera inesperada, determinats futbolistes. No va donar noms. Va voler ser elegant. Però se li entenia tot. «Tenim jugadors que no són pulcres, som el que som ara mateix», va confessar el tècnic.

«Hauria pogut ser una temporada pitjor, molt pitjor»

Xavi, tècnic del Barça

Era la versió xaviniana de l’«això és el que hi ha» que va popularitzar Koeman, units els dos entrenadors pel mateix «diagnòstic» sobre una plantilla que ha perdut vigor competitiu. Fa anys que al Barça no li arriba per guanyar títols. Ni en els anys finals amb Messi. Ni l’any 1 sense Messi, per molt que Xavi hagi impulsat l’equip del novè lloc al segon.

Amb els quatre fitxatges hivernals no n’hi va haver prou

«Hauria pogut ser una temporada molt pitjor, molt», va dir a Sevilla, després de repetir en diverses ocasions, sense que hi hagués ni tan sols necessitat de preguntar-l’hi, que havia esquivat un escenari terrorífic quan va entrar al club «al novembre», així que va reclamar de manera urgent l’arribada de quatre fitxatges hivernals (Alves, Ferran, 55 milions més 11 en variables, Aubameyang i Adama).

Amb ells ha reaccionat a temps en la Lliga, i li han sobrat fins i tot tres jornades. Però amb ells, que van aparèixer després de l’eliminació de Champions, ha perdut la Supercopa d’Espanya, la Copa de Rei i l’Europa League. No n’hi ha hagut prou.

Tot en l’aire

Xavi va indicar que ha sabut «canviar la mentalitat de l’equip» i que l’ha dotat d’«ànima guanyadora», però no n’hi ha prou, per molt que el seu Barça «hagi guanyat els 10 primers classificats de la Lliga». Per això té un pla per a la reconstrucció després de comprovar que «l’excel·lent nivell de joc del febrer i del març» s’ha esfondrat en un abril tràgic.

Notícies relacionades

Un pla per regenerar la plantilla, tot i que no tot depèn d’ell. «Hem tingut una davallada, ja no juguem com abans», va admetre el tècnic. «Però tenim el diagnòstic. Sabem què ens falta, què ens passa. Som inconstants i no ens arriba per a títols».

Xavi ho sap. Laporta ho sap. I ho saben Mateu Alemany, director de futbol, i Jordi Cruyff, membre de la secretaria tècnica, els encarregats d’executar els desitjos de l’entrenador en el mercat estiuenc. Però ni ells mateixos saben si el podran satisfer, perquè tot està en l’aire. Desconeixen si hi ha diners («hi ha un pla a, pla b, pla c...», va dir Cruyff) i si hi ha ‘fair play’ per inscriure’ls. El diagnòstic està fet. La solució, no.