EL VETO ALS SEUS MATRIMONIS NO TÉ SENTIT

Un estudi desterra el mite dels defectes genètics dels fills de cosins

1
Es llegeix en minuts

Les lleis que prohibeixen en alguns llocs els matrimonis entre cosins germans pel suposat risc genètic que els seus fills neixin amb defectes no tenen fonament científic, segons un article que publica avui la revista d'internet Public Library of Science (PLoS).

Als EUA hi ha 31 estats amb lleis que prohibeixen totalment el casament entre cosins germans, o el permeten només després que la parella hagi obtingut assessoria genètica, hagi superat l'edat reproductiva, o si una de les parts és estèril, recorda l'estudi.

"Aquestes legislacions reflecteixen prejudicis antiquats sobre els immigrants i els pobres a les zones rurals, i se sustenten en opinions simplistes sobre l'herència genètica", afegeix. "No hi ha fonament científic per a aquestes prohibicions".

Lleis sense fonament

El ministre britànic d'Ambient, Phil Woolas, va desencadenar el febrer passat una controvèrsia al seu país quan va atribuir la taxa elevada de problemes de naixement entre la comunitat pakistanesa a la pràctica de casaments entre cosins germans.

El professor de Zoologia de la Universitat Otago, a Nova Zelanda, Hamish Spencer, i la professora de Zoologia Comparativa del Museu de Harvard, Diane Paul, van estudiar l'assumpte i argumenten, a l'article, que les lleis que prohibeixen aquestes unions no tenen fonament. "Les premisses científiques i les socials que sustenten aquestes lleis no resisteixen un examen acurat", indica Spencer.

Una revisió el 2002 dels estudis sobre els defectes de naixement en els fills i filles de cosins germans va determinar que el risc és molt inferior del que se sospitava, segons Spencer.

Risc similar al de les mares grans

La Societat Nacional de Consellers Genètics dels EUA indica que el risc mitjà de defectes de naixement entre els fills de cosins germans és de l'1,7% al 2% més alt que entre la població en general, i el risc de mort en la infància és un 4,4% més alt.

Notícies relacionades

Segons Spencer, "les dones majors de 40 anys tenen un risc similar de tenir fills amb defectes de naixement i ningú suggereix que a elles se'ls hauria d'impedir tenir fills".

"Les persones amb la malaltia de Huntington i altres trastorns dominants tenen un risc un 50% més alt de transmetre els gens subjacents als seus descendents, i tampoc se'ls prohibeix que es reprodueixin", afegeix.