al gra // ENTREVISTA amb XAVIER PÉREZ, PRESIDENT DE L'APLEC DEL CARGOL

Xavier Pérez: "L'Aplec es consolida a poc a poc, a pas de cargol"

Xavier Pérez: LAplec es consolida a poc a poc, a pas de cargol_MEDIA_1

Xavier Pérez: LAplec es consolida a poc a poc, a pas de cargol_MEDIA_1 / RAMON GABRIEL

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

29è APLEC DEL CARAGOL.

A les 12 hores.

Camps Elisis.

Lleida.

Fins diumenge.

A punt de celebrar les tres dècades, l'Aplec del Caragol de Lleida celebra aquest cap de setmana una nova edició, "sense presses, a poc a poc, consolidant cada projecte, al pas que ens marquen els mateixos cargols", fa broma Xavier Pérez, president de la Federació de Colles (Fecoll), l'entitat organitzadora. La celebració, nascuda l'any 1980 com una trobada entre amics, reuneix en l'actualitat 13.000 participants, que consumeixen 12 tones de cargols.

- Expliqui a la gent que no és de Lleida què és l'Aplec...

- Doncs és una festa gastronòmica, lúdica i també social, que compta amb el recolzament de tota una ciutat, que s'hi bolca, i amb una setmana prèvia d'activitats culturals. És el lloc de trobada de molts lleidatans, que se citen a l'Aplec any rere any, però també és el lloc en què s'han fet grans i llargues amistats.

- ¿I com s'hi pot participar?

- El model és una mica semblant al de la Fira de Sevilla. La gent s'ha d'unir a una colla. Des de la Fecoll podem posar-los en contacte amb alguna penya. També hi ha una carpa en què es poden fer petites degustacions.

- ¿S'ha notat la declaració de festa d'interès nacional?

- Sí, sens dubte. A més, cada any fem un Caragol Tour, que visita diferents ciutats espanyoles i això ens ha donat a conèixer fora de Catalunya. Molt aviat anirem al sud de França i Itàlia.

Notícies relacionades

- ¿Reforçaran l'aspecte gastro- nòmic, ara tan de moda?

- De moment, no. L'Aplec té més de 100 cuiners, perquè cada colla en té un, i això significa que els cargols es cuinen de mil i una maneres diferents. Totes molt gustoses. El que sí que hem fet aquest any és un congrés sobre la cria del cargol, per poder divulgar aquesta activitat.