EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont no es dona per cessat i crida a "l'oposició democràtica" a l'article 155

El deposat president recepta "paciència, perseverança i perspectiva" i afirma que només el pot destituir el Parlament

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carles Puigdemont no es dona per destituït com a president de la Generalitat i, en un missatge gravat que va emetre ahir TV-3, va cridar els catalans a resistir de forma «pacífica i democràtica» a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El deposat cap del Govern va denunciar que les mesures de Mariano Rajoy «són contràries a la voluntat expressada pels catalans a les urnes» i va advertir que «només els parlaments posen i cessen governs». Però no va donar ni una pista de com exercir aquesta «oposició democràtica» al 155.

Enmig d’un clima de secretisme, Puigdemont va fer la primera intervenció pública des que va abandonar el Parlament després de l’aprovació d’una resolució en què es proclamava Catalunya com un «Estat independent en forma de república». 

Ho va fer a través d’un missatge gravat –no al Palau de la Generalitat, sinó a la seu de la delegació del Govern a Girona– davant un faristol amb el logotip de la Generalitat i al costat de les banderes catalana i europea. El mateix comunicat de convocatòria ja deixava clar que no s’accepten les mesures adoptades ahir pel Govern de Rajoy, ja que anunciava el missatge de Puigdemont com a «declaració institucional del president de la Generalitat de Catalunya». Després d’assegurar que divendres va ser un dia «històric», el president cessat va apel·lar a «seguir defensant l’etapa en la qual entrem amb civisme i pau».

«Sense violència»

«Seguim reaccionant sense violència, ni insults. Respectant tothom. La nostra voluntat és continuar treballant per complir els mandats democràtics i a la vegada buscar la màxima estabilitat i tranquil·litat, entenent les dificultats lògiques que comporta una etapa d’aquesta naturalesa, que el nostre país no ha recorregut mai», va afirmar abans de receptar «paciència, perseverança i perspectiva». «La millor manera de reaccionar és l’oposició democràtica a l’aplicació de l’article 155. Ho hem de fer preservant-nos de la repressió i les amenaces, amb una conducta cívica i pacífica. Nosaltres no volem la raó de la força», va asseverar.

Notícies relacionades

En una línia semblant, el president d’ERC, Oriol Junqueras, que tampoc acata el seu cessament com a vicepresident del Govern, va demanar a Twitter als catalans que siguin «conscients de les dificultats» que posa l’Estat per fer efectiva la declaració d’independència i va reclamar «esforç i perseverança». Fonts del Govern van informar de seguida  que la Moncloa no analitzaria les declaracions de Puigdemont, perquè havia sigut cessat com a president de la Generalitat «a tots els efectes». Però aquestes fonts van deixar caure una advertència velada: «Des d’aquest moment, la qualificació de les seves conductes correspon a l’àmbit judicial».

El Govern central espera que «les noves eleccions permetin tornar la dignitat a les institucions de Catalunya del deteriorament que han patit durant el Govern de Puigdemont». El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va confiar que la Generalitat acceptarà totes les mesures anunciades pel president Mariano Rajoy i va avisar que, en cas contrari, l’Estat té «recursos» perquè es compleixi la llei i no hi hagi desobediència.